mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  10.05.2021 14:52:00

Aktuální informace k cestování českých občanů do Portugalska v souvislosti se šířením koronaviru - od 1. 5. 2021 zrušena povinnost dodržení 14denní karantény

Aktuální informace k cestování českých občanů do Portugalska v souvislosti se šířením koronaviru

16.03.2021 / 11:45 | Aktualizováno: 10.05.2021 / 14:52

Níže naleznete informace o aktuálních podmínkách pro cesty českých občanů do Portugalska

Informace o podmínkách stanovených portugalskými orgány jsou pouze informativní, před cestou proto doporučujeme ověřit u Velvyslanectví Portugalska v Praze, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily.

1. Informace o podmínkách pro vycestování z České republiky

Vycestování z ČR (mimo nezbytné, naléhavé a neodkladné cesty) je zakázáno do zemí světa s extrémním rizikem nákazy COVID-19 způsobeného novými mutacemi koronavirus SARS-CoV-2 dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví. Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přináší MZV pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Rozcestník.

2. Vstup na území Portugalska

Vycestování českých občanů z České republiky do Portugalska není ze strany českých orgánů omezeno.

Rámcové informace portugalských orgánů: lety ze zemí Evropské Unie včetně Česka do kontinentálního Portugalska jsou povoleny pouze za účelem nezbytných cest, za které se považují cesty pracovní, studijní, cesty za účelem sloučení/setkání rodiny a za účelem zdravotním či humanitárním, při dodržení dalších následujících podmínek.

Již od 31. 1.2021 je od cestujících z České republiky při příletu do kontinentálního Portugalska vyžadován negativní RT-PCR test, absolvovaný ne dříve než 72 hodin před nástupem do letadla.

Na základě dat ECDC, které potvrdily zlepšení epidemické situace v ČR pod úroveň incidence 500 nových případů na 100 tis. obyvatel za 14 dní, byla od 1. 5. 2021 zrušena povinnost dodržení 14denní karantény pro cestující z ČR po vstupu na území kontinentálního Portugalska. Seznam zemí, pro které platí povinnost 14denní karantény po vstupu do Portugalska, je aktualizován 1x za 14 dní (povinnost karantény tedy může být opětovně zavedena). Dále platí v případě využití letecké dopravy povinnost vyplnění příjezdového formuláře.

V případě Madeiry je nezbytný negativní PCR test (ne starší 72 hodin) nebo absolvování testu po příletu + další opatření (přesné náležitosti dokumentu viz odkaz v bodu 4 níže). Důrazně doporučujeme cestovatelům na Madeiru absolvovat PCR test na Covid-19 již v ČR před odletem, aby se vyhnuli možné déletrvající karanténě v případě zjištění pozitivního výsledku testu absolvovaného až po příletu na ostrov. Velvyslanectví ČR nedisponuje dodatečnými informacemi o případných výjimkách z povinnosti předložení negativního výsledku testu u cestujících, kteří již onemocnění prodělali, případně absolvovali očkování. Informace, které jsou dostupné na oficiálních stránkách madeirských úřadů, doporučujeme v případě nutnosti ověřit na Velvyslanectví Portugalska v Praze.

V případě Azorských ostrovů platí povinnost předložit negativní výsledek PCR testu nikoliv staršího nežli 72 hodin již před nástupem do letadla s destinací na Azorských ostrovech a následného povinného kontrolního testování v případě pobytu více než 6 dní, případně více (podrobné podmínky viz odkaz v bodu 4 níže).

3. Doprava mezi Českem a Portugalskem

Doprava mezi Českem a Portugalskem je možná leteckou či pozemní cestou při splnění konkrétních podmínek tranzitních zemí a/nebo leteckých společností, které doporučujeme předem ověřit.

4. Protiepidemická opatření v Portugalsku

Nouzový stav skončil dne 30. 4. 2021 a od 1. 5. 2021 byl nahrazen stavem kalamity. Opatření jsou od 5. 4. 2021 postupně rozvolňována v jednotlivých fázích. Podrobnější informace naleznete zde.

Karanténní opatření v případě, kdy se český občan setká během svého krátkodobého pobytu v Portugalsku s osobou nakaženou Covid-19 nebo přímo v Portugalsku touto nemocí onemocní, jsou obdobné karanténním opatřením v Česku. Samostatná schopnost cestovatelů řešit situaci spojenou s nutností setrvat na místě po dobu onemocnění a/nebo karantény za pomoci asistenční služby sjednané komerčním cestovním pojištěním je nezbytná, stejně jako ověření před cestou, že sjednané pojištění takovou situaci pokrývá. Vzhledem k podmínkám stavu kalamity nedoporučujeme cestovat kromě nezbytných případů. Upozorňujeme, že omezení pohybu i změny dalších podmínek mohou kdykoliv nastat, aniž by byly avizovány s větším předstihem a Velvyslanectví ČR tak mělo možnost upozornit na ně české občany předem.

Podmínky domácí profylaktické izolace v anglickém jazyce naleznete zde.

Informace o opatřeních na Madeiře naleznete zde.

Informace o opatřeních na Azorských ostrovech naleznete zde.

5. Důležité odkazy a instituce

Aktuální statistiky a informace o výskytu nákazy COVID-19 v Portugalsku

Velvyslanectví Portugalska v České republice

Seznam akreditovaných laboratoří v Portugalsku (nutnost lékařského doporučení třeba předem ověřit)

Seznam odběrových míst v České republice

6Podmínky návratu do České republiky

Ode dne 3. 5. 2021 je kontinentální Portugalsko včetně Madeiry a Azorských ostrovů z hlediska semaforu, který se týká cestování zpět do ČR, oranžové (země se středním rizikem nákazy)Před vstupem na území ČR z Portugalska je nutno oznámit tuto skutečnost příslušné krajské hygienické stanici vyplněním elektronického příjezdového formuláře a předložit výsledek antigenního (ne staršího 24 hodin) nebo PCR (ne staršího 72 hodin) testu na covid-19Pro cestující ze všech oblastí Portugalska platí povinnost nošení respirátoru po dobu 14 dnů všude mimo domov.

VÝJIMKA PRO OČKOVANÉ OSOBY PŘI NÁVRATU ZE ZEMÍ SE STŘEDNÍM A VYSOKÝM RIZIKEM NÁKAZY :

Osoby, kterým byl vystaven certifikát Ministerstva zdravotnictví ČR o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, a od aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku uplynulo nejméně 14 dní, nebo od aplikace první dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku uplynulo nejméně 14 dnů, před svým návratem do ČR ze zemí se středním a s vysokým rizikem nákazy pouze vyplňují příjezdový formulář.

Podrobné informace naleznete v článku MZV.

Více informací včetně aktuální klasifikace zemí naleznete na webu Ministerstva vnitra ČR.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688