Politika a události  |  30.04.2021 13:11:30

Severním Irsko – doutnající brexitové „trable“ Borise Johnsona


Otevřený dopis, který od řady bývalých politických a náboženských osobností tento týden dostal Boris Johnson, svědčí o nedůvěře, jakou má britský premiér v otázce zvládnutí rostoucího napětí v Severním Irsku. Dopis porovnává Johnsonův přístup k Severnímu Irsku s přístupem bývalých premiérů Gordona Browna, Tonyho Blaira a Johna Majora: leaderů, kteří věnovali velkou energii řešení komplexních problémů Severního Irska. Dopisem ho vyzývají, aby stavěl mosty s Irskou republikou a byl upřímný vůči unionistické komunitě, a to že  nejsou v rámci brexitu alternativy k Protokolu o Severním Irsku.


S politikem, jehož styl tkví spíše v improvizaci a bombastických vystoupeních než v chladné analýze a trpělivém vyjednávání, nejsou vyhlídky na uvolnění napětí v Severním Irsku nijak zvlášť slibné.

 

Napětí vybublalo na povrch o Velikonocích. Zatímco napříč Evropou si lidi odpočali od práce a s opatrně optimistickými vyhlídkami sledují ústup pandemie covidu-19, v Severním Irsku to bylo jiné. V několika městech - včetně Belfastu a Derry - se odehrály násilné scény, jaké nebyly k vidění už desítky let, naposledy v období konfliktu označovaného jako „Nepokoje“ (The Troubles). 


Až čtyřicetičlenné skupiny koordinované přes sociální média útočily na členy policejního sboru, házely zápalné lahve a ničily auta. Při jedné zvlášť vyhrocené akci se terčem znepřátelených gangů zejména mladých lidí, kteří po sobě házeli zápalné lahve, stala tzv. „mírová zeď“, třímetrový kordon oddělující nacionalistické a unionistické oblasti Belfastu, a dokonce se i střílelo gumovými projektily.

 

Co je příčinou erupce „velikonočního násilí“? Mnoho pozorovatelů považuje brexit buď za příčinu, nebo katalyzátor obnovy napětí. Dohoda o brexitu, kterou vyjednala Konzervativní strana a odsouhlasila vedoucí politická strana Severního Irska - Demokratická unionistická strana (DUP), upřednostnila maximální suverenitu pro Spojené království (jinými slovy „tvrdý brexit“) před celistvostí vlastní unie. 


Protokol o Severním Irsku, který ve snaze podpořit to, co je běžně považováno za zásadní část mírové smlouvy, zachovává přiměřeně otevřenou hranici s Irskou republikou, vyžaduje, aby se k Severnímu Irsku přistupovalo jako ke zvláštní ekonomické zóně. To ve výsledku ovšem znamená, že se na zboží, které na toto území vstupuje z Británie, vztahují nová omezení, celní kontroly a byrokracie. Tento přístup má dva dopady. Zaprvé se narušil obchod Severního IrskaBritánií. Zadruhé, a to má hlubší vliv, jsou unionisté rozzlobení, protože se s nimi nezachází jako se zbytkem obyvatel Spojeného království. Cítí se podvedeni Borisem Johnsonem i vlastními lídry. Pociťují větší odpor k Irské republice, kterou vůči svým zájmům vnímají jako nepřátelskou. Takové názory podporuje Demokratická unionistická strana, jež nedávno ustoupila tlaku svých voličů a domáhala se zrušení Protokolu.


Ve hře jsou i další faktory vzrůstajícího neklidu. Spouští bylo rozhodnutí prokuratury v Severním Irsku nepodávat žalobu na nacionalistické politiky strany Sinn Féin, kteří porušili lock-down, aby se zúčastnili pohřbu bývalého aktivisty. Mezi unionisty se to vykládá jako důkaz, že státní instituce, které jim dlouhou dobu stranily, nyní stojí proti nim, na straně proirských sil.


Další aspekt není vůbec politický, ale čistě trestněprávní. Extremismus a paramilitarismus ze Severního Irska nikdy úplně nezmizel, dokonce ani po podpisu historicky významné Velkopáteční dohody v roce 1998, která do Severního Irska přinesla nový mír. Menšiny zastánců tvrdé linie přetrvaly a spolu s nimi i jejich organizační struktury a hierarchie. Aby to bylo ještě horší, tyto podzemní buňky rozšířily pole působnosti na další oblasti trestné činnosti, včetně narkotik. Proto nejsou velikonoční výtržnosti v Belfastu, Derry a na dalších místech ani tak spontánním vyjádřením hněvu této kliky, ale možná spíše pečlivě koordinovanými akcemi, kdy jsou znudění mladí lidé pod vlivem drog naváděni k násilí těmi, kdo mají na výtržnostech a rozpadu svůj vlastní zájem.


Koneckonců, ať je brexit příčina nebo katalyzátor, nepochybně pro tyto události vytváří prostředí. Brexit znamená rozdělení. Je protikladem smíru, klíčového slova období po roce 1998. Brexit znamená nestabilitu. Soulad mezi Spojeným královstvím a Irskou republikou v rámci Evropské unie, kdysi tak všední a spolehlivý pilíř každodenního míru na území Severního Irska, je u konce. Znamená brexit návrat k období problémů? Ne nutně. Velikonoční revolta je práce malých skupin lidí, v žádném případě většiny. Severní Irsko je jako potenciální problém mnohem starší než referendum ve Spojeném království o Evropské unii z roku 2016. Ale brexit už svou podstatou vyvolává rozkol a destabilizaci.


Gerald Power

Autor vyučuje na Anglo-American University v Praze


AAU

Anglo-americká vysoká škola, z.ú., užívající v angličtině název Anglo-American University, byla založena v roce 1990. Nabízí studentům ve svých studijních oborech (hospodářská správa, právo, mezinárodní vztahy, humanitní studia, žurnalistika a další) výuku v souladu s americkými vzdělávacími standardy v malých, interaktivně vedených studijních skupinách.

AAU jako první evropská vzdělávací instituce získala v roce 2016 prestižní americkou akreditaci WSCUC, která akredituje takové renomované vysoké školy, jako je Stanford University, University of California, Berkeley, nebo Chapman University, s níž AAU poskytuje společný MBA program.

Více informací na: www.aauni.edu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688