Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  30.04.2021 11:34:02, aktualizováno 01.05.2021 17:40:53

Důchodci dostanou těsně před volbami dárek v podobě výrazného přidání nad rámec valorizace, penze by mohly poskočit průměrně o zhruba tisíc korun, vyplývá z vyjádření vládních politiků


Vláda Andreje Babiše přidá těsně před volbami důchodcům nad rámec zákonného navýšení důchodů. Nelze vyloučit druhé rouškovné, které by mohlo činit až 7500 korun. Státní rozpočet by vyšlo na 23 miliard korun. Vláda by se bonusové peníze zavázala důchodcům vyplatit zřejmě v září, tedy měsíc před volbami. Pravděpodobněji půjde o přidání k běžnému měsíčnímu důchodu. Možná je i kombinace obojího.

Jako realistická se jeví varianta přidání důchodcům minimálně 500 korun měsíčně ke každé penzi. Tak, aby i příští rok navýšení důchodů činilo průměrně kolem jednoho tisíce korun, jako v letech předcházejících i v roce letošním. Přidávání nad rámec valorizace považuje za hotovou věc podle svého aktuálního vyjádření jak premiér Andrej Babiš, tak ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Oba politici, resp. jejich strany si před volbami potřebují naklonit právě početnou skupinu důchodců, jejíž voličská přízeň může vládním stranám rozhodujícím způsobem vylepšit volební výsledek.

Bez navyšování nad rámec valorizace totiž pandemie v příštím roce dolehne i na starobní důchodce. Dle zákona se mají dočkat výrazně slabšího růstu důchodu, než jakého se dočkávali po čtyři léta, v období 20182021. V porovnání s nárůstem z let 20192021 by měl být zákonný nárůst příští rok jen ani ne poloviční, jak zachycuje tabulka níže.

Jak rostly důchody a jak by měly růst podle valorizace


Zdroj: MPSV, Konvergenční program, vlastní výpočet

Důchody by dle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové měly v příštím roce vzrůst v souladu s valorizací průměrně jen o 416 korun. Počítá s tím scénář vývoje, s nímž nyní její resort pracuje. Podle Konvergenčního programu, který v pondělí tento týden schválila vláda, by důchody v příštím roce měly vzrůst o 450 korun. To tedy znamená, že důchodci musí podle zákona počítat s výrazně nižším nárůstem penzí, než na jaký si v uplynulých letech zvykli. Právě proto vláda přijde s nějakým dodatečným dárečkem. Učiní tak těsně před volbami, aby opozice již neměla možnost takové přidávání delší dobu torpédovat, a zároveň, aby důchodci na dárek do voleb nezapomněli.

Důchody se podle zákona zvyšují o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd za sledované období. Mzdy však kvůli pandemii neporostou, resp. porostou pomaleji než před ní. Navíc zrušení superhrubé mzdy snižuje zaměstnancům daň ze mzdy, takže své zaměstnavatele tolik netlačí na navýšení mzdy. Což jen vytváří další tlak, jenž způsobuje, a ještě způsobí pomalejší růst mezd – a tedy i starobních důchodů.

Co se týče cen, ty by měly letos růst pomaleji než loni. A to i ty, jimž čelí domácnosti důchodců. V uplynulém roce totiž rostly ceny, jimž čelí důchodci, rychleji než ceny, kterým čelí společnost jako celek.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

27.10. 09:38  Paní (Kořínková)
27.10. 09:34  Respiratorovne2021 (Kořínková)
24.10. 21:37  Respiratorovne2021 (Olga antosova)
14.09. 13:10  Respiratorovne2021 (Kořínková)
18.08. 23:04  Paní (Pavlína)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688