ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  30.04.2021 08:50:33

V posledním týdnu měsíce přicházejí obvykle na řadu různé průzkumy důvěry či nálad a výjimkou není ani ten právě končící. - Ranní glosa: Evropskou ekonomiku opanoval optimismus z konce pandemie

V posledním týdnu měsíce přicházejí obvykle na řadu různé průzkumy důvěry či nálad a výjimkou není ani ten právě končící.

V posledním týdnu měsíce přicházejí obvykle na řadu různé průzkumy důvěry či nálad a výjimkou není ani ten právě končící. Už v pondělí jsme měli možnost se dozvědět, že českou ekonomiku opanoval největší optimismus od začátku pandemie, nebo že německé Ifo se dostalo na téměř dvouleté maximum. A včera pak přišly na řadu podrobné výsledky nálad za odvětví v jednotlivých zemích EU, které dubnový optimismus opět potvrdily. Nálada v zemích EU je nejlepší za poslední téměř tři roky, výrazně se zlepšila očekávání firem v případě dalšího vývoje zaměstnanosti i investic. Optimismus průmyslových firem je díky zakázkám dokonce nejvyšší v historii a pozitivní trend nabrala i očekávání v dalších odvětvích. Podnikatelé přitom nemají jen velká očekávání od příštích měsíců, kdy by měly odpadat restrikce s tím, jak ustupuje pandemie a rostou počty naočkovaných obyvatel, ale mnohem příznivěji hodnotí i svoji stávající ekonomickou situaci. Nevšimnout si nelze ani nadprůměrně dobré nálady spotřebitelů, kteří se sice více než v předchozích měsících obávají inflace, ale za to mnohem méně nezaměstnanosti. Velmi podobně už vyzníval v pondělí zveřejněný průzkum za samotnou ČR. Nicméně teprve nyní se můžeme podívat podrobněji, jak svoji situaci hodnotí tuzemské firmy a s jakými vyhlídkami počítají pro nadcházející měsíce. Asi nikoho nepřekvapí poněkud uvadající sentiment v automobilovém průmyslu nebo u výrobců elektroniky, kteří se musejí vypořádávat s nedostatkem dovážených komponent, nicméně i tak předpokládají, že poptávka po jejich produktech poroste a že proto budou muset nabírat nové zaměstnance. O 180 stupňů se obrátila nálada ve službách, které se po březnovém zklamaní konečně mohou připravovat na brzký konec lockdownu. Nejde přitom jen o oblast HORECA, ale i obchod nebo dopravu. A příznivěji do dalších měsíců hledí i ve stavebnictví, které se zvlášť v případě pozemní výstavby stále ještě neodrazilo ode dna. Očekávání konce lockdownu jsou velká a nezbývá než vyčkat, jak se materializují v tržbách a v neposlední řadě i v cenách. Protože právě potenciální zdražování stále přiživuje obavy mezi spotřebiteli, kteří se nyní inflace bojí více než třeba nezaměstnanosti.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688