Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.04.2021 17:58:00

Rekordní zisky a podíl práce na příjmech

Na článek s titulkem „Hlavně tomu neříkejte odbory“ dnes volně navážu pohledem na to, co by mělo táhnout očekávané zisky obchodovaných firem. U nich se čeká raketa a to i díky maržím. Rýmuje se to s dlouhodobým podílem práce na celkových příjmech?

1. Rekordní marže:
Následující grafy od Oxford Economics ukazují historický a projektovaný růst zisků firem na americké burze a jeho rozdělení podle toho, zda jej táhnou tržby, či expanze marží. Graf druhý pak ukazuje vývoj historických marží a jejich konsenzovou projekci:



odbory marže  tržby soustružník makrobond

Zdroj: Twitter

V roce 2019 růst tržeb zhruba vyvážil klesající marže, v roce 2020 se propadly marže a mírně klesly i tržby. Letos by podle očekávání měly znatelně vzrůst marže i tržby a ve výsledku by tak zisky měly být meziročně o více než o 20 % vyšší. V menší míře by to mělo platit o následujících dvou letech. Z druhého grafu je pak zřejmé, že v roce 2018 se marže dostaly na rekordy (což je mimo jiné odrazem daňových úlev). I pokles do roku 2020 je udržel na hodně vysokých úrovních a analytici čekají, že se budou dál znatelně zvedat.

Uvedené obrázky jsou pro mě mimo jiné obrázky prostředí, kde nedojde k výraznému zvýšení daňové zátěže firemního sektoru. Kde nedojde k tomu, že by výrazný růst cen vstupů stlačil marže dolů. Včetně toho, že by výrazně vzrostly náklady osobní a firmy je nebyly schopny promítnout do výstupních cen. Zde je významnou proměnnou (skutečný) podíl práce na celkových příjmech.

2. Skutečný podíl práce: Macrobond se vývoji podílu práce na celkových příjmech na konci minulého roku věnoval. Začal s obrázkem dosti známým, ukazujícím, jak tento podíl postupně klesá z úrovní kolem 65 % z počátku sedmdesátých let až na cca 56 % po roce 2010. Podobné obrázky jsem tu kdysi ukazoval a i já s tím, že vývoj může mít tendenci „vracet se k průměru“ – podíl práce bude zase růst, podíl zisků klesat, což by se projevilo i na maržích.

Macrobond ale ve své úvaze pokračoval s tím, že měřítko příjmů upravil o změny v odpisech (respektive spotřebě kapitálu), některé daně a podpory a další položky. A vyšlo mu, že takto počítaný podíl práce se dlouhodobě nijak výrazně nemění. Což by se s výše uvedenými grafy rýmovalo více.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688