Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  29.04.2021 13:51:39

Centrální bankéři v květnu se sazbami nahoru ještě nepůjdou

Květnové zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) se ponese ve velmi podobném duchu jako tomu bylo u předchozích zasedání v letošním roce. Stěžejní proměnnou zůstává vývoj pandemie Covidu19 a kolem ní se točí i nastavení měnové politiky. Všichni členové bankovní rady se shodují v tom, že dokud nebude pandemie definitivně pod kontrolou a nebudou zřetelné signály udržitelného oživení domácí ekonomiky, tak k utahování měnové politiky nepřistoupí. Centrální bankéři zároveň avizují premisu, že riziko negativních dopadů v případě, že by se začalo se zvyšováním sazeb příliš brzy, je vyšší, než pokud by se zvyšování sazeb opozdilo. Konkrétně pro květen to znamená, že hlavní úroková sazba bude ponechána na úrovni 0,25 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní na 1,00 %.

Pro nadcházející měsíce, a především pro druhou polovinu letošního roku, se rýsuje scénář silného oživení domácí ekonomické aktivity. Tento scénář podporuje velmi solidní situace na pracovním trhu v kombinaci s vysokým nárůstem úspor domácností v posledních dvanácti měsících. To by se mělo zároveň promítat jen do velmi pozvolného zpomalování jádrové složky spotřebitelské inflace.

Zmíněné faktory se pravděpodobně odrazí i v nové makroekonomické prognóze ČNB. Podle mě ČNB především poupraví prognózu spotřebitelské inflace pro letošní rok výrazněji směrem nahoru. V únoru ČNB prognózovala letošní růst spotřebitelské inflace ve výši jen 2 %, což je vzhledem k aktuálnímu cenovému vývoji nereálné. Jen mírné zlepšení očekávám od nové prognózy u výhledu na růst HDP v letošním roce. Předpokládám, že ČNB bude pomalejší oživení domácí ekonomické aktivity na začátku roku kompenzovat výhledem na prudší růst hrubého domácího produktu (HDP) ve druhé polovině letošního roku. Nová makroekonomická prognóza bude pravděpodobně i nadále signalizovat rychlé zvyšování úrokové sazby 3M PRIBOR ve druhé polovině letošního roku. Výhled na posilování koruny vůči euru podle mě nedozná výraznějších změn.

První významnější diskuze v bankovní radě ohledně zvýšení úrokových sazeb podle mě neproběhne dříve než na srpnovém zasedání, kdy budou mít centrální bankéři k dispozici další makroekonomickou prognózu. Nelze rovněž vyloučit, že ve 3. čtvrtletí mohou již někteří členové bankovní rady hlasovat pro zvýšení sazeb, a to s ohledem na možnou vyšší inflaci. Většinový konsenzus nad prvním zvýšením úrokových sazeb se však podle mě v bankovní radě nepodaří prosadit dříve než ve 4. čtvrtletí letošního roku. I v tomto případě by ČNB byla první centrální bankou mezi vyspělými zeměmi, která by začala s post-pandemickým zvyšováním úrokových sazeb.

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688