Daně a účetnictví  |  29.04.2021 13:43:46

Účetní profese je dobrou volbou pro budoucí digitální nomády

Učitelské noviny ve svém dubnovém čísle otiskly, že „každá šestá profese bude podle aktuální zprávy OECD vyžadovat kvůli automatizaci a robotizaci zvýšení kvalifikace. K takovým povoláním patří i účetní, kterou OECD zahrnuje mezi povolání nadprůměrně ovlivněna takzvaným průmyslem 4.0. Naplňuje se tak predikce studie Oxfordské univerzity, která uvádí, že účetní patří mezi profese s 98% pravděpodobností náhrady robotem“. Ačkoliv vyjádření působí velmi dramaticky, zas tak velké drama se konat nebude. 

Účetní profese je jedna z nejstarší a nejpotřebnějších od „počátku“ naší civilizace. Roboti účetním práci nevezou, ale radikálně ji změní. Nové technologie sice zefektivní proces zpracování účetnictví, ale nastavení nových pravidel vyplývajících z neustálých legislativních změn nebo samotnou interpretaci dat a jejich použití v účetnictví dokáže jen člověk. Práce a nástroje, které účetní používají, se vždycky vyvíjely. Tužku a papír vystřídal počítač a tiskárna, která se však sama v posledních letech stává již zbytečnou. Komunikaci, která probíhá po mailech, pomalu nahrazují nové datové toky. Digitalizace účetnictví je tak alfou a omegou minimálně posledních měsíců pandemie. Lidský faktor z účetnictví nezmizí. Jen se z těch „našich klasických účetních“ stanou současně i IT specialisté a manažeři, kteří budou více pracovat se softwarovými nástroji. Ty totiž ulehčí práci, ušetří čas, otevřou účetním dveře k více klientům a tím i vyššímu výdělku. 

Účetní specialista 

Být účetní/m je tak ideální zaměstnáním pro studenty ekonomických škol, kteří chtějí dělat práci, která je baví a při tom mít i možnost poznávat svět. Veškerá robotizace a digitalizace je tak příjemným nástrojem, který jim to umožní. Digitální nomádství, které se před pandemií týkalo především humanitních či kreativních oborů a IT oblasti, se tak týká už i účetních. Účetní specialista je tak pozice, která se pod vlivem technologií rýsuje. Zahrnuje v sobě tedy nejen znalosti účetnictví, ale také IT dovednosti a schopnost adaptovat se na nové možnosti, které digitalizace přináší. V v neposlední řadě jde ruku v ruce s určitými soft skills jako je umění komunikace, time management, plnění úkolů atd.

Účetní specialista tak není nějaká nová pozice, jedná se stále o účetní profesi jako takovou, ale navíc v sobě zahrnuje výše zmíněné znalosti a schopnosti. Tato pozice nezanikne. Automatizace však zcela jistě nahradí pozici asistentky účetní, resp. fakturantku. Přepisování faktur do účetního systému se stane minulostí. 

Jak se stát účetním a tím i digitálním nomádem? 

  • vzdělávat se (znalosti ze školy nestačí),
  • využívat nové technologie a softwarové nástroje,
  • znát cizí jazyky,
  • stále rozšiřovat svou kvalifikaci a specializaci
  • schopnost adaptovat se a přijímat nové poznatky do své práce
  • rozvíjet své soft skills 

„Již více než deset let učím na VŠE a sám vidím, jak se celý obor mění. Naše přednášky a cvičení se soustředí nejen na klasické účetní příklady z praxe, ale snažíme se naše studenty vzdělávat tak, aby byli připraveni na to, čemu budou za pár let, až z nich budou absolventi, čelit. Provázanost s praxí je pro jejich vzdělání důležitá, proto jsou běžnou součástí na kurzech hosté z nejrůznějších oblastí, odborníci s řadou zkušeností a léty praxe,“ říká Libor Vašek, předseda Komory certifikovaných účetních. 

Pro budoucí účetní specialisty se pořádá na přelomu května a června pod záštitou Ministerstva školství (MŠMT), Komory certifikovaných účetních (KCÚ) a ve spolupráci s poradenskou společností BDO již šestý ročník soutěže „Účetní tým“, ve které si studenti mohou otestovat své znalosti s konkurencí. Více informací najdete zde https://ucetni-tym.svse.cz/pages/o-soutezi

Komora certifikovaných účetních

Komora certifikovaných účetních (KCÚ) je profesní organizace působící v České republice od roku 1999. Sdružuje na 1 200 profesních účetních, kteří absolvovali několikaletý dvoustupňový systém certifikace účetních postavený na vzdělávacích standardech Mezinárodní federace účetních (IFAC). KCÚ podporuje účetní profesi, zdůrazňuje význam kvalitní účetní práce pro finanční řízení podniků, zajišťuje odborná školení, připomínkuje novelizace účetních zákonů a předpisů. Jejím předsedou je Ing. Libor Vašek, Ph.D.

Více informaci na: www.komora-ucetnich.cz/cze/informace-komory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688