Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  29.04.2021 09:32:35

Apple i Facebook s velmi silnými výsledky

Akciové trhy v USA včera oslabovaly do 0,5%, trhy v Evropě si udržely převážně kladnou výkonnost. Zasedání FED překvapení ani výrazný tržní pohyb nepřineslo. Banka mírně upravila svůj komentář směrem ke zlepšené ekonomické situaci, guvernér Powell také nezvykle zmínil, že ceny rizikových aktiv jsou vysoko, na což trhy ihned reagovaly negativně, nicméně ztráty rychle korigovaly, když nenásledovala vyjádření o případném záměru banky tímto směrem intervenovat.

Apple včera po uzavření trhu oznámil výsledky za kalendářní první kvartál výrazně nad odhady. Tržby meziročně rostly na 89,6 mld. USD (+54%), což bylo 16% nad očekávání trhu, zisk na akcii rostl meziročně o 120% na 1,4 USD, což bylo 40% nad konsenzuálními odhady. K silnému výsledku pomohlo zejména oživení prodejů iPhonu se zájmem o iPhone 12 s 5Gtechnologií, kdy tržby za telefony rostly meziročně o 66% na 47,9 mld. USDVe světe pandemie a pokračující zvýšené práce a vzdělávání dětí z domova se ale dařilo i prodejům ostatních zařízení, prodeje MACů meziročně +77%, IPadů meziročně +79%, růst u wearables a služeb byl nižší na úrovni asi +25%. Regionálně procentuální růst táhla Asie s růstem o 88% v Číněprodeje v USA a Evropě rostly o 34% resp. 56%. Management navrhl zvýšení programu zpětného odkupu akcií na 90 mld. USD (4% tržní kapitalizace) a růst kvartální dividendy o 7% 0,22 USD. Akcie v poobchodní fázi rostly přes 2%, výsledky podpořily i akcie dodavatelů Applu firem Broadcomm, Cirrus Logic, Micron či Skyworks Solutions.

Ještě více (+6%) v poobchodní fázi posilovaly akcie Facebooku po rovněž velmi silných výsledcích. Tržby v prvním kvartále meziročně rostly o 48% procent na 26,17 mld. USD (10% nad konsenzem), čistý zisk na akcii rostl o téměř 100% na 3,3 USD (+40% nad odhady). Růst tržeb, jež jsou z 97% tvořeny prodeji reklam, pramenil jednak z 30% meziročního růstu průměrné prodejní ceny za reklamu, tak 12% růstu prodaných reklam. Růst počtu uživatelů byl víceméně v souladu s očekáváními (+1,7% q/q), počet denně aktivních uživatelů v prvním kvartále byl na úrovni 1,88 mld. uživatelů a celkový počet uživatelů na úrovni 2,85 mld. Regionálně růst táhne AsiePacifik, zatímco Severní Amerika a Evropa víceméně stagnují. Pro druhý kvartál firma očekává stabilní až o něco rychlejší růst, ve druhé polovině roku pak očekává výraznější zpomalení kvůli vyšší srovnávací loňské základně. Management ale také zmínil očekávání jistého negativního dopadu ze spuštění iOS 14.5 u iPhonů, jež umožní uživatelům nastavit vypnutí sledování jejich aktivit, což Facebook ovlivní vzhledem k menší schopnosti cílovat reklamy na uživatele podle jejich preferencí, zmíněna byla také regulatorní rizika.

Dnes výsledky zveřejní například AmazonMerck, Total či Shell.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688