ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  29.04.2021 08:47:51

Holubičí Fed vzkazuje: ještě nepřišel čas začít mluvit o útlumu expanze

Fed zůstává i po dubnovém zasedání ve svém holubičím hnízdě, které mu velí udržovat měnové pedály na podlaze nehledě na rychle se zlepšující ekonomiku v postpandemické době. Vedení Fedu zároveň věří, že pokud přijde nějaká inflace, tak půjde o jev pouze dočasný, který bude souviset s úzkými (nabídkovými) hrdly otevírající se ekonomiky.

Současné holubičí postavení Fedu přitom asi nejlépe charakterizovala odpověď šéfa Fedu Powella na novinářskou otázku, zdali už přišel čas začít debatovat o zahájení útlumu tempa nákupu dluhopisů do bilance centrální banky, která představuje zásadní formu monetární expanze v situaci nulových úrokových sazeb. Powellova odpověď byla jednoduchá a prostá: NE.

Většina debaty na tiskové konferenci po zasedání FOMC se nicméně točila okolo inflace. Zde je však vedení Fedu pevně přesvědčeno, že zrychlený růst cen bude opravdu jen dočasný a americkou ekonomiku nijak neohrozí. Vedení Fedu jednoznačně počítá s tím, že v důsledku velmi pozitivního bazického efektu vzroste ve druhém čtvrtletí zásadním způsobem i jádrová inflace (v případě jádrového PCE indexu to může být v dubnu okolo 2,4 % meziročně). Nervozita uvnitř Fedu přitom nepanuje ani okolo zvýšených tržních inflačních očekávání. Podle Powella se nachází přibližně tam, kde by je centrální banka cílící na dvouprocentní inflaci chtěla mít. Dodejme, že (forwardová) očekávání průměrné roční inflace “pět za pět let” činí aktuálně 2,27 %, což představuje dvouletá maxima.

Jestli tedy může něco v následujících dnech Fed překvapit, tak to mohou být skutečně extrémně silná data z ekonomiky, jež byla povzbuzena jednak velmi úspěšnou očkovací kampaní a jednak masivními fiskálními stimuly Bidenovy administrativy. Připomeňme přitom, že jen za pár hodin bude zveřejněn výsledek amerického HDP za první kvartál, který může ukázat na růst v rozmezí 6-10 %. Zhruba za týden pak bude odhalen výsledek dubnových statistik z amerického trhu práce, kde lze počítat se vznikem nových pracovních míst v rozmezí 1-1,5 milionu. Dá se přitom očekávat, že tou dobou bude již dubnové holubičí zasedání Fedu rychle zapomenuto a trhy budu upínat pozornost k 16. červnu, což je příští datum, kdy vedení americké centrální banky bude jednat o měnové politice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688