Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.04.2021 08:19:00

Moneta ziskem plní očekávání a je na tom lépe s riziky. O podmínkách akvizice chce mít jasno v polovině roku

Aktualizováno

Moneta Money Bank dosáhla v prvním letošním čtvrtletí čistého zisku 598 miliónů . Za první čtvrtletí 2021 dosáhl zisk před zohledněním nákladů na riziko 1,165 miliónů , náklady na riziko tvořily celkem 418 miliónů . Celkové provozní výnosy na úrovni 2 682 miliónů podpořil meziroční růst čistých úrokových výnosů o 1,5 procenta i meziroční růst čistého výnosu z poplatků a provizí o 2,7 procenta. Konsensuálním odhadem analytiků byl čistý zisk 576 mil. a celkové výnosy 2 723 milionů korun.

Banka zaznamenala významný pokles výnosů z finančních operací (meziročně o 74,3 procenta), který způsobila absence výnosu z prodeje dluhopisů, realizovaného v prvním čtvrtletí roku 2020. Ostatní výnosy meziročně poklesly o 38,1 procent,“ uvedla ve zprávě Moneta.

Celkové provozní náklady skončily čtvrtletí na úrovni 1 517 miliónů , což představuje meziroční nárůst o 185 miliónů, podle banky zejména kvůli loňské akvizici. „Hlavní důvody byly vyšší příspěvky do regulatorních fondů (meziročně vyšší o 36,2 procenta), vyšší personální (meziročně o 12,1 procent vyšší), administrativní a ostatní náklady (vyšší meziročně o 2,1 procent) a odpisy a amortizace (růst o 22,2 procent),“ uvádí Moneta.

Náklady na riziko dosáhly úrovně 418 miliónů neboli 0,73 procenta a byly stále ovlivněny tvorbou opravných položek kvůli pandemii COVID-19. Daně na úrovni 149 miliónů se promítly do efektivní daňové sazby ve výši 19,9 procent.

„Vedení banky tímto děkuje všem zaměstnancům za dobré výsledky, kterých jsme dosáhli v tak obtížné době. Věříme, že jsme na dobré cestě splnit všechna očekávání našich akcionářů,“ uvedl šéf banky Tomáš Spurný.

Akvizice společností ze skupiny PPF

V prvním čtvrtletí Moneta obdržela návrh od Skupiny PPF na odkup až 29 procent akcií banky prostřednictvím veřejného návrhu na odkup akcií, společně s nabídkou na zahájení akvizice Air Bank a přidružených společností (Home Credit CZ a SK a Benxy). Na základě tohoto veřejného návrhu na odkup akcií zvýšila Skupina PPF svůj podíl v Monetě na 28,37 procent k 20. dubnu 2021.

„Moneta provedla hloubkovou kontrolu u Air Bank a přidružených společností a zahájila vyjednávání o podmínkách případné akvizice. Moneta plánuje dokončit tento proces v polovině roku 2021,“ uvedla nyní s výsledky banka.

Náklady na riziko a kvalita aktiv podrobněji

"Náklady na riziko ve výši 418 miliónů jsou významně nižší než ve stejném čtvrtletí minulého roku, protože tvorba opravných položek v souvislosti s pandemií COVID-19 proběhla v roce 2020," uvádí banka. Celkové krytí úvěrového portfolia vzrostlo na 2,6 procent z 2,2 procent v předchozím roce, poměr nevýkonných úvěrů stoupl na 2,8 procent z 1,9 procent v prvním čtvrtletí 2021, což představuje 6,6 miliard ve srovnání s 3,1 miliardami celkového portfolia nevýkonných úvěrů v loňském roce.

"Portfolio nevýkonných úvěrů, které vznikly v důsledku splátkových moratorií, bylo ke konci prvního čtvrtletí 2021 na úrovni 2,6 miliard . Z toho 1,5 miliardy je již pravidelně spláceno a tyto angažovanosti mohou být v budoucnu opět přesunuty do vyšší kategorie, pokud platební morálka vydrží, 0,8 miliardy zůstává v režimu odkladu splátek a 0,4 miliardy je již po splatnosti," uvedla banka.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688