Redakce (Kurzy.cz)
Reality  |  28.04.2021 14:06:37

Pražané vydělávají na vlastní bydlení nejdéle v regionu


Na vlastní byt o výměře 70 m² potřebuje průměrně vydělávající člověk v Praze 14 ročních mezd. Nejvíce v regionu. Nic na tom nemění ani skutečnost, že obyvatelé metropole mají nejvyšší mzdy v zemi. Bydlení je daleko dostupnější i v Berlíně, kde stačí osm ročních platů. Praha „poráží” také Mnichov, kde bydlení ve vlastním vyžaduje téměř 12 ročních platů. Tamní samospráva situaci řeší masivní výstavbou. V přepočtu na tisíc obyvatel Mnichov povolí ročně postavit třikrát více bytů než Praha.



„Za vysoké ceny v Praze může pomalá a nedostatečná výstavba. V zemích EU trvá vydání stavebního povolení průměrně 174 pracovních dnů. V Praze se běžně setkáváme s tím, že celý proces zabere mnoho let. Pokud by úřady daly developerům jasné mantinely a umožnily rychlou výstavbu, ceny přirozeně klesnou. Z dnešních vysokých cen se musíme zkrátka prostavět. I ten nejoptimističtější scénář změn pravidel pro výstavbu by znamenal, že současné nízké počty vydaných stavebních povolení začnou pozvolna růst nejdříve v roce 2023. Aby se to projevilo na cenách nemovitostí, musí se jednat o silný a dlouhodobý trend, a ten je vzhledem k současné situaci prakticky v nedohlednu,” říká Peter Višňovský, ředitel realitní kanceláře LEXXUS.

 

Je kde stavět, ale chybí odvaha

Přirozenou a prospěšnou možností výstavby jsou brownfieldy, území nevyužívaných průmyslových areálů. „K nejslibnějším celkům k rozvoji patří Bubny-Zátory na Praze 7, Nákladové nádraží Žižkov, stará továrna Tebas ve Vysočanech nebo bývalá Tesla v Hloubětíně. Z výstavby velkých celků však neustále panuje obava, přitom developeři přicházejí s atraktivními projekty, které by naše město architektonicky přiblížily moderním metropolím. A že stavět musíme říká i samo město. Podle Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy potřebuje Praha ročně šest až osm tisíc bytů. Za minulý rok se povedlo postavit 4 436 bytů,” připomíná Peter Višňovský.

 

Nestavět znamená větší zátěž než rozumná výstavba

Častým argumentem proti výstavbě je, že území další obyvatele nedokáže absorbovat. Problémy však přináší také suburbanizace, exodus obyvatel do Středočeského kraje. „Že Praha výstavbu odmítá nic nemění na touze lidí po vlastním bydlení. Lidé se stěhují stále dál od Prahy a silnice se plní auty. Tomuto trendu se snaží všechny západní metropole vyhnout dobře plánovanou výstavbou. Trendem je výstavba plně funkčních městských čtvrtí s kvalitní infrastrukturou. Developeři už tento trend dávno pochopili a plánují kvalitní projekty, za které lidé rádi zaplatí. Díky vysokým cenám pražský realitní trh zkrátka dospěl,” dodává Peter Višňovský.

 

Karel Pluhař

Mediální zástupce, Topic PR






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688