Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  28.04.2021 13:05:19

Akcie Intel: Aktuální pohled na kvartální výsledky a vývoj ceny akcie!

V rámci dnešní technické a fundamentální analýzy se opět zaměříme na technologický titul, konkrétně na akcie Intel. Což tedy znamená, že od předešlé analýzy na Microsoft a předminulého příspěvku na akcie AMD zůstáváme u informačních technologií.

O akciích Intelu se momentálně nejvíce mluví díky kvartálním výsledkům společnosti, které do značné míry překonaly očekávání veřejnosti. Leč z technického hlediska je trh s akciemi Intelu již delší dobu v pasti.

Trh se zkrátka není schopen jakkoliv posunout kupředu a v posledních dnech cena akcie padá. To navzdory příznivému hospodaření vyvolává jisté pochyby nad budoucím vývojem.

Mobilní telefon s nápisem Intel na pozadí s cenovým grafem akcie Intel

V článku se dozvíte:

  1. Zajímavosti kolem Intel
  2. Čím se zabývá společnost Intel?
  3. Fundamentální analýza akcie Intel (INTC)
  4. Technická analýza akcie Intel (INTC)
  5. Závěrem
  6. Obchodujte s akciemi Intel u LYNX

Zajímavosti kolem Intel

V únoru letošního roku došlo k výměně ředitele společnosti. Do čela firmy se dostal Pat Gelsinger, který ovšem v Intelu není ani náhodou nový. Gelsinger sice předešlé roky strávil u jiné společnosti, ale svoji dlouhodobou kariéru budoval hlavně v Intelu, kam nastoupil již jako vysokoškolský student.

Během svého působení u firmy byl svědkem vývoje mnoha procesorů a jiných technologií, takže se v podstatě vrátil ke své původní práci. Vzhledem k tomu, že k výměně ředitelů došlo velmi rychle, tak z toho lze vydedukovat, že si investoři od tohoto kroku slibují změnu k lepšímu. Časem tedy uvidíme, zda byl krok správný.

Čtěte také: Technologické akcie: 5 nejlepších akcií roku 2021, které musíte znát!

Možná vám neunikla zpráva, že je momentálně globální nedostatek čipů. To způsobuje značné problémy zejména v automobilovém průmyslu, kde kvůli tomu dochází i k poklesu výroby. Do problémů se dostaly například automobilky Ford, Volkswagen a Fiat Chrysler Automobiles.

Společnost Intel na to zareagovala plánem na rozšíření výrobních kapacit v americké Arizoně. Cílem je vznik dvou nových továren. Náklady se mají vyšplhat až na 20 miliard USD.

Tento krok je i snahou, jak si zajistit silné postavení na trhu. Společnost v tomto odvětví několik desetiletí dominovala. Narozdíl od většiny konkurence si Intel svoje technologie vyrábí ve svých vlastních linkách. To má své výhody, ale samozřejmě s tím přirozeně také rostou náklady.

Nesmíme také zapomenout na sílící konkurenci ze strany Nvidia. Firma Nvidia nedávno avizovala produkci čipů určené pro superpočítače a velká datacentra. Uvedená řada čipů se má honosit názvem Grace, což je křestní jméno jednoho z technologických průkopníků.

Uvedení na trh má započít až v průběhu roku 2023 a někteří odběratelé již oznámili, že jejich výzkum bude poháněn právě čipy řadou Grace. Jedná se o trh, kde měl Intel dlouhodobě zasaturované své postavení, takže je společnost v tomto směru ohrožena ztrátou svého podílu na trhu.

 

Čím se zabývá společnost Intel?

Společnost byla založena Robertem Noycem, Gordonem Moorem, Arthurem Rockem a Maxem Palevskym v roce 1968 pod původním názvem Integrated Electronics Corporation. V současnosti je společnost Intel Corporation jedním z největších světových výrobců polovodičových obvodů a dalších technologických zařízení.

Hlavní sídlo firmy je v kalifornském městě Santa Clara, v proslulé lokalitě nazývané Silicon Valley. Celé sídlo Intelu je složeno z komplexu několika budov, centrála je pak v budově pojmenované po zakladateli společnosti Robertu Noyceovi. V sídle společnosti také naleznete muzeum mikroprocesorů.

Jak již bylo řečeno, Intel měl po několik desetiletí dominantní vliv na trhu. Na přelomu 80/90 let minulého století společnost mimořádně investovala do vývoje mikroprocesorů a uspíšila tak rapidní posun v technologiích. V 90. letech jste mohli čipy Intelu najít skoro v každém osobním počítači. Firma v tomto ohledu neměla konkurenci.

Chleba se začal lámat, když Intelu začala silně konkurovat společnost AMD. Což je paradox, protože AMD v 70/80 letech pod hlavičkou Intelu některé procesory vyráběla. Intel si v každém případě svoji silnou pozici udržel i nadále, ale už to není takové jako v 90. letech.

Fundamentální analýza akcie Intel (účetní období FY 2020 a Q1 2021)

Jak již bylo řečeno v úvodu, Intel předčil očekávání za první kvartál. Obrat činí 19,7 miliard USD, což je pouze marginální pokles oproti Q1 2020. Čistý zisk je na 3,4 miliardách USD, takže pokles oproti Q1 2020 dosahuje až 41 %. EPS pokleslo o 37 % na 0,82 bodů. Fakticky si Intel pohoršil, ale původní očekávání byla dle dostupných zdrojů mnohem horší. Tudíž uvedená čísla můžeme považovat za jakýsi úspěch.

Dividendové investory bude nyní nejvíce zajímat, jak je to s dividendami. Intel dividendy vyplácí a mělo by jít o 1,39 USD na akcii, což dělá asi 2,4 % dividendového výnosu. Není to nijak ohromující číslo, ale inflaci tím pokryjete. Vlastně je to o 2,4 % stále víc, než co nabízí americký dluhopisový trh.

Nyní se dostáváme k hospodářským výsledkům za rok 2020. Celkový brat tedy činí téměř 78 miliard USD, což je oproti roku 2019 8% nárůst. Čistý zisk dosahuje téměř 21 miliard USD, ale zde můžeme registrovat drobný meziroční pokles asi o 1%. EPS dosáhlo 4,94 bodů, tudíž ukazatel zaznamenal 5% vzrůst.

Ukazatel P/E je na 12,6 bodech. Pro konzervativní investory by hodnota neměla přesáhnout 15 bodů. V tomto ohledu jsou proto akcie Intel příznivé. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) přesahuje 26 %. Všeobecně lze říci, že i tato hodnota je ucházející.


Technická analýza akcie Intel

Teď se pustíme do technické analýzy, kde budeme tentokrát pracovat pouze s týdenním grafem. Při pohledu na graf můžeme konstatovat, že tržní struktura za posledních pár let je v podstatě jedno velké stranové obchodní pásmo.

Cena akcie osciluje v rozmezí 68,5 – 43 USD. Dotyků u spodní vymezené hranice máme nespočet, což pro nás znamená, že akcie Intel se relativně dlouhou dobu nikam neposunuly. Jediná výhoda dané struktury je, že když vstoupíte na S/R levelu 43 USD do dlouhé pozice, máte hodně velkou šanci na úspěch.

Kurz se totiž od řečené úrovně pravidelně odráží a trvá několik týdnů, než dojde k rotaci a návratu. Zpětným pohledem je jasné, že se na těchto odrazech dalo hezky vydělat, protože už od konce roku 2019 byl support snadno rozpoznatelný a hlavně bylo zřejmé, že je silný. Vůbec poslední odraz od S/R levelu 43 USD nastal ke konci října 2020 a pak následovala vcelku soustavná expanze až po S/R level 68,5 USD.

AKcie Intel

Týdenní graf akcie Intel

Zmíněná hladina je zároveň vrcholem z ledna téhož roku a zaznamenali jsme zde dosti agresivní zamítnutí. Po zamítnutí pokles akcie Intel strmě pokračoval a v těchto chvílích je cena u S/R levelu 58 USD.

Na základě předchozích zkušeností můžeme kalkulovat s tím, že aktuální pásmo nevydrží a minimálně ještě atakujeme S/R level 52 USD. Nicméně úroveň 43 USD funguje pro trh doslova jako magnet, takže by nikdo neměl být překvapen případným poklesem až k tomuto levelu.

Pokud cena akcie klesne tak nízko, nějaký čas potrvá, než se akcie Intelu vrátí do vyšších cenových úrovní a obnoví snahy o pokoření all time high z roku 2001. Titulu se totiž i po dvaceti letech nepovedlo pokořit svoje staré historické maximum z období tzv. dot-com bubliny, které je téměř 75 USD. Musím ještě upozornit, že toliko skloňovaných 43 USD musí za každou cenu odolat budoucímu prodejnímu tlaku. Jestli úroveň padne, je to obrovský problém.

Co se týče indikátoru RSI, křivka měla zavedený uptrend, u kterého zjevně došlo ke zlomu. Osobně i považuji za dost negativní, že hodnoty indikátoru nedokázaly překonat hraničních 70 bodů. Negativní momentum je v současnosti dost silné, ale kolem 35 bodů dochází historicky k obratům.

Závěrem

Z hlediska fundamentální analýzy jsou dle námi sledovaných ukazatelů akcie Intel v příznivém stavu. Sice došlo ke korekci, ale všeobecně se očekávalo, že bude mnohem hůř. Společnost má navíc velké plány, takže situace nezůstane ani náhodou statická.

Z technického hlediska se mi trh jeví jako v pasti, protože zde relativně dlouho nepozorujeme žádný velký posun. Nicméně, dokud vydrží úroveň 43 USD, nemusíme se ničeho obávat.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688