Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  28.04.2021 10:04:17

Fed nemá kam spěchat


Dnešní ekonomický kalendář nabízí jen dvě události. Německý Gfk index měřící spotřebitelskou důvěru, který byl zveřejněn zkraje dne, a měnověpolitické zasedání amerického Fedu, na které si však budeme muset počkat až do večerních hodin.

Od Gfk indexu se očekávalo zlepšení, jelikož stejně jako řada jiných „měkkých“ indikátorů by měl najít podporu v zrychlujícím se procesu vakcinace, a tím pádem jistějších vyhlídkách ohledně rozvolňování vládních nařízení. Výsledek ale nakonec ukázal pravý opak, když z březnové hodnoty -6,1 klesl na -8,8 (medián odhadu -4,2).

Zasedání Fedu by nemělo přinést žádné změny v nastavení nástrojů měnové politiky. Od posledního březnového zasedání dorazila pozitivní data. Ekonomické oživení nabralo v prvním čtvrtletí tempo a příznivě se vyvíjela i situace na pracovním trhu, když týdenní data ukazovala na klesající trend počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Nicméně cíle Fedu, dosažení plné zaměstnanosti a cenové stability průměrně u 2% inflačního cíle, jsou ještě vzdáleny. Navíc Fed komunikoval, že z hlediska měnové politiky bude směrodatný realizovaný spíše než očekáváný ekonomický vývoj. Není tak pravděpodobné, že by dnes centrální banka poskytla upřesnění ohledně možného termínu, ve kterém by mohlo dojít k utažení měnových podmínek. Fed prozatím nemá kam spěchat a dále setrvá v pozici „čekej a sleduj“. To ostatně naznačuje i zápis z březnového jednání, z kterého vyplývá souhlas s aktuálním nastavením uvolněné měnové politiky včetně objemu nákupů aktiv.

Na posledním zasedání J. Powell vyslovil očekávání svižnějšího tempa inflace především z důvodu pandemického narušení cenové statistiky. Tyto efekty však budou dle Fedu přechodné a nejsou tak pro měnovou politiku znepokojující. Březnová meziroční míra inflace skončila i navzdory nejistotám pouze o desetinu procentního bodu nad medián trhu, tedy na 2,6 % oproti 2,5 % (v únoru 1,7 %). S postupným otevíráním ekonomiky byl již pozorovatelný cenový skok v kategorii služeb v jádrové složce inflace z 1,3 % na 1,6 % v meziročním srovnání. Nárůst reflektuje jistou stabilizaci cen v odvětvích, jejichž aktivita byla pozastavena pandemií a souvisejícími uzavírkami, tedy například v sektoru rekreace, transportu, letecké dopravy apod. J. Powell by tak mohl znovu zdůraznit, že inflace bude přechodně zvýšená, ovšem že se nejedná o dlouhodobý trend. 


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688