Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  28.04.2021 07:58:50

Fed bude ekonomiku i nadále podporovat (Ranní zpráva z finančního trhu)

Americká centrální banka dnes zřejmě svou rétoriku příliš nezmění. Vzhledem ke stále poměrně vysoké nejistotě spojené s pandemickou krizí a vývojem na trhu práce bude chtít ekonomiku i nadále podporovat. Diskuze kolem omezování nákupů aktiv začne, až vakcinace dosáhne 70-75 %. Tedy začátkem léta. K reálným krokům pak Fed podle naší prognózy přistoupí na začátku příštího roku.

Z pohledu dat je kalendář nezajímavý

Na svém dnešním zasedání Fed zřejmě potvrdí své odhodlání americkou ekonomiku i nadále podporovat. Rizika spojená s virem Covid-19 zůstávají vysoká, přičemž na trhu práce ve srovnání s předkrizovou úrovní stále více než osm miliónů pracovních míst chybí. Diskuze o omezování nákupu aktiv tak podle nás nabere na obrátkách teprve tehdy, když míra vakcinace dosáhne 70-75 %. To by mělo být v červnu či červenci. Konkrétní oznámení však očekáváme až v závěru letošního roku a reálný start snižování objemu nakupovaných aktiv na začátku roku příštího. Zvýšena by mohla na dnešním zasedání být sazba IOER, za kterou si banky ukládají u Fedu přebytečnou likviditu. Fed se dlouhodobě snaží držet krátkodobé (overnightové) sazby uprostřed svého klíčového cílového pásma, tedy mezi 0,00-0,25 %. Efektivní úroková sazba se ale již delší dobu nachází ve spodní polovině tohoto pásma (0,06 %). Sazbu táhne směrem dolů právě sazba IOER. Je tedy možné, že Fed dnes sazbu IOER zvýší, a to ze současných 0,10 % na 0,15 %. Bude se ale jednat spíše o opatření technického charakteru, takže žádnou významnější reakci na tento krok neočekáváme.

Koruna mírně ztrácí

Kurz koruny včera oslabil nad úroveň 25,90 CZK/EUR. Ve srovnání s pondělním obchodováním byl tak o 0,3 % slabší. Žádná zajímavá data ale zveřejněna nebyla, nepromluvil ani nikdo z domácích centrálních bankéřů. Těm začne mediální karanténa tento čtvrtek. Koruna tak i nadále zřejmě zůstane uvězněna v pásmu 25,80-26,00 CZK/EUR. Impulzy jí v tuto chvíli nepřináší ani liknavá společná evropská měna, ani kalendář makroekonomických událostí. Počkat si tak zřejmě bude muset na zasedání ČNB, které proběhne příští čtvrtek.

Maďarská centrální banka ponechala klíčovou tříměsíční úrokovou sazbu beze změny tak, jak trh očekával (0,6 %). Prohlásila ale, že je připravena reagovat, pokud by inflační rizika ještě více zesílila. To by podle našeho názoru znamenalo zvýšení týdenní depozitní sazby na 0,75 %, tedy za předpokladu, že by obavy z rostoucí inflace vedly k výprodejům maďarského forintu. Tříměsíční úrokovou sazbu by centrální banka zvyšovala zřejmě pouze v tom případě, že by po otevření domácí ekonomiky sílily tlaky na růst jádrové inflace. Program kvantitativního uvolňování včera dále navýšila. Další revizi nákupů aktiv plánuje, až jejich objem dosáhne tři bilionů forintů. Forint reagoval mírným posílením a v závěru obchodního dne se pohybovala pod úrovní 363 HUF/EUR.

Společná evropská měna se včera převážně pohybovala v úzkém pásmu 1,206-1,209 USD/EUR. Ze zajímavějších dat byla zveřejněna pouze dubnová americká spotřebitelská důvěra, která vyšplhala na čtrnáctiměsíční maximum a dostala se tak na úrovně před pandemickou krizí.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688