Changpeng Zhao (Binance)
Okénko kryptoměny  |  27.04.2021 21:08:18

Vývoj BNB: Od poplatků ke globální DeFi infrastruktuře

 

Vývoj BNB: Od poplatků ke globální DeFi infrastruktuře

BNB token byl poprvé nabízen v rámci ICO v červnu 2017 za 0,15 $. Jeho prvotní využití, tedy sleva na trading fees na burze Binance, je však nyní pouze jednou z mnoha výhod, které tento token nabízí.

BNB a jeho cesta na vrchol

BNB nachází na třetí příčce žebříčku kryptoměn s tržní kapitalizací přes 76 miliard USD, před ním jsou pouze bitcoin a ethereum. Za co ale vděčí BNB takový úspěch?

BNB token slouží široké paletě využití, a to i mimo ekosystém burzy Binance. Funguje jako nativní token pro Binance Chain (BC) a zároveň umožňuje provoz nedávno spuštěného Binance Smart Chainu (BSC). Počet BNB transakcí se každým měsícem zvyšuje, jenom za březen 2021 proběhlo přes 84 mil. transakcí.

Miliony uživatelů platformy Binance.com používají BNB k obchodování, placení transakčních poplatků či jako zdroj pasivního příjmu. BNB lze rovněž využít k zajištění kryptopůjček.  

Místo BNB v ekosystému Binance

Binance Chain a Binance Smart Chain  Blockchainy BC a BSC využívají BNB jako gas pro transakční poplatky a také jako staking token pro dosahování konsenzu v Proof of Staked Authority (PoSA), který je zajištěn pomocí validátorů a delegátorů.

Ekosystém Binance Smart Chainu BNB využívají stovky projektů, které běží na Binance Smart Chainu. Token můžete využívat v DeFi, likvidity poolech, při obchodování na DEX nebo jako platební prostředek na tržištích s NFTs.

Ekosystém Binance Smart Chain 

Na Českém webináři "Jak funguje Binance Smart Chain" jsme ukázali, jak si založit softwarovou peněženku, jak připojit a používat DApps a na co si při svém počínání v decentralizovaném světě dávat pozor! Více na odkazu https://youtu.be/eBaKdP0pcd4 

Poplatky na Binance.com a Binance DEX BNB lze využít k úhradě poplatků za obchodování na Binance.com a Binance DEX s 25% slevou (která se postupně snižuje). 

Binance Earn Díky službě Binance Earn můžete za BNB nakoupit a používat mnoho různých produktů a služeb, jako je například staking, Launchpool, BNB Vault nebo likvidity swap. Tyto produkty nabízejí vysoké výnosy a představují skvělý zdroj pasivního příjmu.

Karta Binance Tato debetní karta Visa umožňuje použít BNB k úhradě nákupů u více než 40 milionů obchodníků z celého světa. 

Kryptopůjčky Binance Použijte BNB jako kolaterál a získejte okamžitý přístup k jednoduchým kryptoměnovým půjčkám bez skrytých poplatků a nákladů. Půjčte si BTC, ETH, BUSD, USDT nebo další kryptoměny na 7 až 180 dní.

BNB a produkty Binance 

Cestování a ubytování Na webu Travala.com si můžete za BNB koupit letenky, zaplatit za hotel nebo dokonce pronajmout auto. 

Nákupy Stovky on-line prodejců a e-shopů přijímají BNB jako platbu za zboží či služby. Můžete jim zaplatit přímo z peněženky, z účtu Binance nebo pomocí karty Binance. Hry Na mnoha herních stránkách můžete prostřednictvím BNB koupit loterijní losy, účastnit se sportovních her nebo využít BNB jako žetony v ruletě či hracích automatech. 

Nemovitosti Za BNB si můžete koupit téměř všechno, včetně nemovitostí. Chtěli jste si vždycky koupit za kryptoměny dům snů? Díky BNB nyní můžete. 

Ekonomický potenciál BNB Na rozdíl od akciových tokenů nezastupuje utility token BNB hodnotu vydávající organizace, nejde tedy o přímou investici do společnosti Binance. Hodnota tokenu je dána tím, jaké má využití a jakou váhu jí dávají její uživatelé. 

Podle naší dlouhodobé vize by se měl BNB stát nativním tokenem na řadě blockchainů vytvořených pro specifická použití. Nikdy jsme neměli v plánu, aby BNB nahradil bitcoin či ethereum. Aby mohl být BNB využíván v masovém měřítku, musí umožňovat miliardy transakcí denně. Při jeho současné podobě před námi stojí ještě dlouhá cesta. Ale pracujeme na tom.

Díky plánu pálení BNB předchází Binance budoucí inflaci tím, že snižuje množství BNB v oběhu a zvyšuje tak jejich vzácnost. V předchozím kvartále spálila Binance 1,099,888 BNB v hodnotě takřka 600 mil. USD. Celkový počet BNB mincí v oběhu se tím snížil z 170,532,825 BNB na 169,432,937 BNB.

BNB Burn v číslech 

Množství BNB v oběhu, jeho maximální budoucí množství i to, kdy proběhne další pálení BNB, lze snadno ověřit. Hodnotu BNB ovlivňují zejména dva faktory: změny nabídky plynoucí z pálení tokenů a změny poptávky díky stále větší míře využívání.    

Komunita stojící za BSC jako hnací síla růstu Možná nejzásadnějším faktorem, který ovlivňuje cenu utility tokenu, jsou možnosti jeho použití. Pokud utility token nelze nijak využít, označení „utility“ (tj. užitkový) si ani nezaslouží. 

Vezmeme-li v potaz, že BSC byl spuštěn teprve v září 2020 a že od té doby zaznamenal tak ohromný nárůst, je zřejmé, že i použití BNB se bude se stoupajícím počtem uživatelů rozšiřovat.    Vypadá to, že rok 2021 bude pro BSC dalším inovativním a převratným rokem. Postupně realizované plány na vybudování finanční infrastruktury napříč chainy přinesou nové příležitosti, jak překlenout propast mezi DeFi a CeFi (centralizovanými financemi). Tento vývoj tvoří základ pro ještě rozmanitější komunitu a širší přijetí BNB.

Changpeng Zhao

Zakladatel a CEO, Binance

Changpeng Zhao, známý jako CZ, je podnikatel s působivou historií úspěšných startupů. Založil společnost Binance v červenci 2017 a během 180 dnů se z Binance stala největší kryptoměnová burza na světě. CZ je expertem na blockchain technologii a obchodní systémy, vybudoval Binance, která je předním tahounem blockchainového ekosystému, který zahrnuje Binance Exchange, Labs, Launchpad, Info, Academy, Research, Trust Wallet a Charity Foundation.

V roce 2020 byl CZ uznán v Bloomberg 50 jako jeden z nejvlivnějších lidí roku.

Binance


Binance je předním světovým poskytovatelem blockchainové a kryptoměnové infrastruktury s řadou finančních produktů, které zahrnují i největší burzu digitálních aktiv podle objemu obchodů. Platforma Binance, které důvěřují miliony lidí po celém světě, se zaměřuje na zvyšování svobody peněz a nabízí bezkonkurenční portfolio krypto produktů a služeb.

Více na https://www.binance.com/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688