Jak vám obyčejná sešívačka může zachránit život?

REKLAMA       Inzerce, 27.4.2021

Je to předmět, který všichni dobře znáte. Berete ji tak nějak automaticky do ruky, většinou když se právě vracíte od tiskárny. Sešívačka.

Obecně platí, že sešívačka není hračka. Mějte proto na paměti, že dětem do rukou patří pouze s bedlivým dohledem dospělého. Společně můžete pustit uzdu fantazii a zapojit sešívačku třeba při výrobě dekorací nebo učebních pomůcek.

 

DRUHY SEŠÍVAČEK

Stolní sešívačka

Většinou je mobilní a dá se s ní dobře manipulovat na stole i mimo něj. Secvaknete s ní stejně dobře účtenky a faktury, krepový papír na výrobu improvizované havajské sukně, dětské královské koruny nebo třeba fotky či ozdůbky do vašeho scrapbookingového alba. Jistě znáte manuálně ovládané stolní sešívačky. O ty se můžete doslova opřít. Věděli jste ale, že existují i sešívačky bez potřeby lidské síly? Ty jsou totiž elektrické.

Velkokapacitní sešívačky

Tento druh sešívaček se uplatní především ve firmách a v kopírovacích centrech. Velké množství papírů zvládne taková velkokapacitní sešívačka za pomoci jediného drátku. Pro opravdové fajnšmekry jsou k dispozici chytré sešívačky, které nejdříve prošijí všechny listy papíru a drátek pak ustřihnou dle počtu sešívaných listů.

Sešívací kleště

Pohodlně padnou do ruky a dá se s nimi sešívat v jakémkoliv úhlu. S jejich pomocí dokážete sestavit nebo opravit krabici. Mívají nastavitelnou kovadlinku, která umožní tzv. otevřené nástěnkové sešívání (tzn. drátky se na spodní straně sešitého materiálu neuzavřou). Odvážnější z nás s ní dokáží také například vyspravit čalounění sedáku židle po babičce.

MÍT JI VŽDYCKY PO RUCE

Také ve vašem životě se mohou vyskytnout různé situace, které vyžadují kvalitní spojení. S tím nám může pomoci právě sešívačka! Může být tím prvním, po čem sáhnete, když se vám například v první den návratu do práce po vydatném velikonočním hodování rozjedou kalhoty ve švu. Vaši reputaci zachrání pár secvaknutí neposlušné látky v intimních prostorách záchodové kabinky. Ovšem pouze za předpokladu, že máte řádně „nabito“. Je dobré dbát na průběžné doplňování náhradních drátků do zásobníku a zvolit správnou velikost.

Žrádlo neboli drátky do sešívačky

 

HISTORIE

Už víme, jaké hlavní druhy sešívaček existují a kdy nám mohou zachránit život. Možná vás překvapí, že tento na první pohled běžný pracovní nástroj má také svou zajímavou historii.

První předci dnešní sešívačky se objevili již na dvoře krále Ludvíka XV. Listiny se spojily jedinou sponkou, ovšem opatřenou zlatem, drahými kameny a pravou královskou pečetí. A i když už tehdy zachraňovala sešívačka svým uživatelům nejeden dokument, měla do dnešní podoby ještě hodně daleko. Až v roce 1877 byl v Americe vyvinut model, který je už velmi blízko podobě, v jaké známe kancelářskou sešívačku dnes. Sešívačka už dokázala nejen potřebné papíry spojit, ale také je ohnutými konci spony na spodní straně dokumentů uzavřít.

Ať jste malí, nebo velcí, vybrat si dnes tu svou může opravdu každý.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry