Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  27.04.2021 10:31:36

Neopakovatelná investiční příležitost

Celosvětově bezkonkurenční čínský technologický gigant Alibaba Group měl našlápnuto dosáhnout a možná i překonat rozměr Amazonu. Nicméně negativní vyjádření zakladatele společnosti a nejznámějšího podnikatele v zemi Jacka Ma na účet čínské vlády mohlo pohřbít celou společnost. Výrok zapříčinil zmizení Jacka Ma a následné spuštění vyšetřování čínských technologických společností za porušování antimonopolních zákonů. Alibaba ztratila skoro 30 % své hodnoty na americké burze a Ant Group musela zrušit primární úpis svých akcií na burze.

Světlo na konci tunelu

Po skoro půl roce zdlouhavého vyšetřování celkově třiceti technologických společností se nakonec tyto firmy zavázaly dodržovat antimonopolní zákony země. Zákon v zásadě říká nejednat v rozporu se spravedlivou hospodářskou soutěží v jednotlivých oblastech, kde společnosti podnikají a vybudovat zdravý konkurenční trh.

Alibabě byla udělena historicky nejvyšší pokuta v hodnotě 2,78 miliardy dolarů za zneužití jejího dominantního postavení na trhu s cílem donutit prodejce k exkluzívním obchodům s touto platformou. Ant Group se podle vyjádření podřídí požadavkům regulačních orgánů, opustí některé ze svých nejinovativnějších a nejvýnosnějších byznysů a podřídí se dohledu čínské centrální banky. Poslední omezení postihne v současnosti dominantní mobilní platební aplikaci Alipay na čínském trhu, která bude povinna napravit nekalé konkurenční praktiky a zlepšit správu a řízení společnosti.

Zotavování Číny předznamenává růst cyklických společností

Poslední ekonomický výhled Mezinárodního měnového fondu (MMF) podpořil důvěru investorů v čínské akcie zvýšením projekce růstu čínského HDP na rok 2021 na 8,4 procenta, což je 10leté maximum.

Přiložený graf porovnává trend růstu kapitalizace společnosti s dlouhodobým exponenciálním trendem. Z grafu lze pozorovat pozitivní korelaci zmíněného poměru od roku 2016, která se i přes různé externí a interní faktory pohybuje mezi standardními odchylkami (šedé čáry). V současnosti je možné pozorovat, že ukazatel se nachází na dolní standardní odchylce a návrat k průměru by znamenal nárůst hodnoty společnosti o přibližně 25 %.

 

Zdroj: VisualizedAnalytics.com

Pozitivní stránka pokuty

I přes to, že uvalené pokuta je negativní skutečností, je to jen jednorázový výdaj a z dlouhodobého hlediska nebude mít dopad na fungování společnosti. Pokuta pro Alibabu může být také vnímána jako daň za vedoucí tržní postavení společnosti. Může dokonce sloužit jako potvrzení unikátnosti společnosti s jedinečným produktem. Zažehnání boje s regulačními orgány i očekávaný neuvěřitelný hospodářský růst Číny předpovídá Alibabě návrat na vydlážděnou růstovou cestu s minimálně 25% potenciálem v krátkodobém horizontu.

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

26.07.2007Nabízí Orco (na 6M minimu) investiční příležitost? Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)
10.08.2006Cyrrus - CETV - investiční příležitost ? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688