Okénko BIG EXPERT  |  26.04.2021 19:20:14

Technologičtí giganti a jejich výsledky tento týden pod drobnohledem investorů: Alphabet, Microsoft, Amazon, Apple a Facebook

Situace na finančních trzích zůstává stabilizovaná a akcie manévrují na vysokých úrovních. Denní změny byly v minulém týdnu malé a stejně na tom byla také volatilita. Určitou hrozbou pokračujícího růstu jsou podprůměrné objemy. Vyšší ceny už nemají takovou podporu obchodníků. Na druhou stranu se však obtížně hledají důvody pro výraznější tržní korekci. Hlavní sentiment se nemění a obchodníci spíše vyčkávají na „buy the dip“ příležitost, než že by trhy při korekci ve strachu opouštěli.

Levné peníze dominují a prostupují ekonomikou, což se projevuje na růstu cen nemovitostí i základních materiálů. Prodeje nových domů v USA jsou nejvyšší od hypoteční krize a mediánová cena vystoupala na rekordy. Celkem 58 % nabízených domů se prodá do 14 dní. Staví se o sto šest a ceny dřeva či dalších stavebních materiálů rostou do výšin. Není sporu o tom, že v pozadí boomu na nemovitostním trhu stojí Fed se svoji uvolněnou měnovou politikou. Lidé v nemovitostech utápějí zisky z akciového boomu. O jeho konci by však mohlo být předčasné spekulovat. V tomto týdnu máme před sebou velmi zajímavé hospodářské výsledky společností, na které byla v posledních měsících upřena pozornost.

Měď (COPPER)

Po únorovém rychlém vzestupu si nejvíce obchodovaný průmyslový kov dal pár týdnů pauzu. Jedním z faktorů byl pokles nákupů čínských společností, které se do té doby masivně zásobovaly. Nicméně čínská ekonomika silně roste a stavební boom akceleruje. Infrastrukturní projekty i stavby nemovitostí jsou tahouny růstu. Důležitým faktorem je také tlak na zelené technologie, kde se komodita využívá ve velkém. Cena mědi v pondělí vystoupala na nejvyšší úrovně od roku 2011. Obchodování začalo v Londýně býčím cenovým gapem nad 9 750 dolarů za tunu. Historický rekord má hodnotu 10 165 dolarů a při aktuálním dění na trhu může být jeho dosažení záležitostí několika seancí. V podobných výšinách se v současné době pohybuje také hliník nebo paládium, které si v minulém týdnu dokonce sáhlo na historický rekord v blízkosti úrovně 2 950 dolarů za unci.

EURUSD

Středeční zasedání americké centrální banky je klíčovou událostí na dolaru v tomto týdnu. Obchodníci s každým zasedáním čekají, že přiblíží očekávaný termín růstu sazeb, který členové FOMC stále vidí až na rok 2023. Pravděpodobně však k výraznějšímu přehodnocení situace nedojde, a to ani se stále intenzivnějším tlakem na růst inflace. Možností také je, že je Fed s vyšším dlouhodobým růstem cen smířený. V případě tohoto scénáře je jedním z instrumentů, které by mohlo reagovat velmi pozitivně. Tento týden však není jen o Fedu. Ve čtvrtek bude také zveřejněn první odhad amerického HDP za Q1 a očekávají se velmi dobrá čísla. Trh čeká kvartální růst HDP o 6,8 %. Tato nebo vyšší úroveň růstu by mohla vrátit část sil americkému dolaru, který měl v posledních týdnech tendenci slábnout.

NASDAQ (US100)

Technologické akcie budou v tomto týdnu pod drobnohledem investorů. Máme před sebou důležité hospodářské výsledky gigantů včetně - Alphabet (úterý), Microsoft (úterý), Apple (středa), Facebook (středa) a Amazon (čtvrtek). Sledovaným tématem je také návrh kapitálové daně pro bohaté, který v minulém týdnu zhoršil náladu na Wall Street. NASDAQ dosáhl na historický rekord v polovině dubna, od té doby však bojuje s úrovní 14 000 bodů. Hospodářské reporty by mohly být důležitým faktorem, který by indexu měl pomoci tuto úroveň opustit. Až samotné výsledky však rozhodnou o tom, kterým směrem to bude.

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688