Daniela Adamová (RekvalifikačníKurzy.cz)
Finanční rady  |  26.04.2021 18:11:57

Do čeho investovat malé částky v době ekonomické krize?


 

Současná situace mnoha lidem výrazně finančně uškodila. Někteří odborníci tvrdí, že jsme již na začátku výrazné ekonomické krize, ale její plná síla se teprve ukáže v průběhu následujících měsíců nebo let. Na takové časy je vhodné se připravit a jednou z možností je chytré investování, které vás později může zachránit od nejhoršího.  

Většina lidí, kteří se investování věnují, však své finance přesouvání do investic pouze v podobě menších částek, jelikož na velké vklady momentálně nezbývají peníze nebo si na ně netroufnou. Investiční trh se v důsledku toho lehce mění, ale i tak je možné vydělávat pomocí menších částek. 

7 tipů, do čeho investovat malé částky

Investovat miliony a statisíce, když vám případná ztráta příliš neublíží, je snadné. Jak ale využít kvalitně své finance, když vám na účtu zbývá pouze pár tisíc měsíčně navíc? Zvlášť pokud vezmeme v úvahu, v jak nepříznivé situaci se nyní nachází nejen naše republika, ale v podstatě celá Evropa. Podíváme se na 7 možných investičních strategií do 10 000,- Kč, které se vyplatí i v této době. 

1/ Zlato a stříbro jako nejstarší měna

Investování do cenných kovů jako je stříbro a zlato se považuje za jednu z nejstabilnějších variant. Pokud se na tuto možnost podíváme z opravdu dlouhodobého hlediska, zlato mělo svoji hodnotu ve všech etapách našich dějin a “přežilo” prakticky cokoli. Jeho stabilita i cena se obzvlášť projevuje v dobách ekonomických recesí.


Investování do zlata a stříbra je navíc velmi jednoduché a zvládne jej každý laik i začátečník. V dnešní digitální době lze zařídit celý proces online, na ověřeném webu společnosti si založíte svoje konto, kam můžete posílat například 1500,- měsíčně a systém za vás stříbro nebo zlato automaticky nakupuje. 


Ve většině případů si na pravou minci nebo cihličku zlata fyzicky nesáhnete, vše totiž probíhá virtuálně, a když se rozhodnete své peníze vybrat, dostanete zpět pouze finanční obnos. Existují však i aplikace a společnosti, které vám například jednou ročně zašlou vaše mince přímo na adresu. Cena stříbra za poslední rok téměř dvojnásobně vzrostla, avšak i tak se stále jedná o výhodnou volbu, jelikož by jeho hodnota v dalších letech měla nadále stoupat. 

2/ Investice do malých firem a startupů

Poměrně zajímavou a občas také odvážnou možností je investice do menších firem nebo startupů, které většinou nedisponují velkým množstvím vlastních zdrojů a každá pomoc se jim tak hodí. 

Startupy představují zajímavé kreativní projekty (obvykle za ním stojí parta studentů), které se často uchytí už jen pro svoji originalitu nebo problém, který řeší. 

V současné době se velká část startupů zaměřuje na technologie nebo práci s internetem a pokud budete vybírat moudře, máte velkou šanci na úspěch. Na investování se můžete domluvit přímo se zakladateli nebo využít nejrůznější platformy online. Důležité je důkladně prověřit minulost projektu i samotných zakladatelů, šance na úspěch a podmínky investice.

3/ P2P nebo P2B investování

Malé částky (dokonce v řádu stovek) lze také investovat do takzvaných P2P (peer-to-peer) a P2B (peer-to-business) půjček, kde lidé půjčují peníze dalším lidem. Tento koncept se výrazněji rozmohl v posledních 10 letech a jedná se o nebankovní společnosti, které zprostředkovávají půjčky mezi lidmi. Na jedné straně stojí investoři, které své finance poskytují ověřené platformě, která je následně rozděluje mezi koncové uživatele v podobě spotřebitelských úvěrů. 

Tento model se vyplatí jak investorům, kteří si mohou přijít na roční výnos zhruba 4 až 15 %, tak klientům, kteří za půjčku zaplatí méně než v bance. Platforma zpracovávající tyto půjčky si pak bere nepatrnou provizi. V České republice se osvědčily platformy jako Bondster, Mintos nebo Zonky. 

Tip: Do P2P půjček můžete vložit jakoukoliv částku, jelikož výše vkladu není nijak podmíněna a závisí tedy pouze na vás. Celý systém si tak můžete vyzkoušet třeba jen za 100,-.

4/ Investice do vzdělání jako nejlepší volba

Vůbec nejlepší investici z dlouhodobého hlediska představuje vzdělávání se. Říkáte si, jak vám může vklad peněz do vzdělání vydělat další finance? Peníze vložené do nejrůznějších kurzů, seminářů, knih a workshopů vás sice finančně neobohatí ihned, ale nabyté vědomosti mohou mít mnohem vyšší cenu, než si připouštíte. 

Představte si například modelovou situaci, kdy si zaplatíte kurz v hodnotě 1000,- Kč například na téma podnikání, finanční gramotnost nebo investování. Posléze využijete své vědomosti kreativním a chytrým způsobem a vyděláte například 10 000,- Kč, to už zní velmi dobře, že?

V době ekonomické krize, kdy mnoho lidí přichází o práci v oboru, se takovou chytrou investicí do vzdělání mohou stát například rekvalifikační kurzy, které vás kompletně připraví na výkon zcela nového zaměstnání. Kurz můžete absolvovat během několika týdnů, do svého životopisu přidat osvědčení o rekvalifikaci a ve chvíli, kdy se výpověď nebo bankrot zaměstnavatele dostane i k vám, jste již připraveni na změnu práce. Ušetříte tak čas a svoji pozornost rychle přesunete novým směrem, zatímco vaši kolegové se teprve rozkoukávají v nové životní situaci a přemýšlí, co dál. 

Investici do vzdělání také můžete využít k novému podnikatelskému nápadu, projektu nebo vlastnímu startupu. 

5/ Ani podílové fondy nemusíte nechat ladem

Své investiční portfolio můžete také rozšířit o podílové fondy. Ty představují velmi jednoduchý způsob investování, který se hodí i pro začátečníky v této oblasti. Pokud byste si přece jen nevěřili ve výběru vhodných fondů, můžete o radu požádat svého finančního poradce, který vám jednotlivé fondy představí.

Většinou se posuzují na základě čtyř faktorů: typu fondu, výkonu, délky investice a rizika. Výkon fondu vám ukazuje, jak klesá či stoupá hodnota fondu i jednotlivých podílových listů. Zajímavé pro vás také bude riziko investice, kdy můžete vybírat z rizikových i velmi konzervativních fondů. 

6/ Starožitnosti, umění nebo movitý majetek na pronájem?

Vzácné mince, starožitné kousky, veterány, šperky nebo umění můžete postupně financovat i malými částkami. Tento druh investic se vyplatí především z dlouhodobého hlediska, kdy sběratelské kousky svoji hodnotu získávají až postupem času. Ideální je zaměřit se na oblast, které dobře rozumíte a vybírat kousky s pomocí odborníka.

Pro laiky a menší nadšence je však také zajímavé investování do spotřebního movitého majetku. Můžete si pořídit lukrativní věc, kterou si ostatní rádi vypůjčí za úplatu nebo ji lze pronajímat. Může se jednat o netradiční kousky, které každý z nás jednou za čas potřebuje, ale nechce je všechny skladovat doma. 

Nabízí se tedy nejrůznější přístroje, nářadí, sváteční oblečení, vybavení pro zajímavé události jako jsou svatby a oslavy nebo i auto či kolo. Následně majetek nabídněte k pronájmu na nejrůznějších sociálních sítích a webech. 

7/ Máte rádi technologie a internet?

Pro nadšence do technologií a internetu se nabízí možnost investice do obsahu nebo webu. Pokud navíc podnikáte, můžete nové zákazníky získávat z internetu a posunout svou firmu zase o stupeň výše. 

Lze také investovat svůj čas a menší peníze do tvorby zajímavého blogu nebo jiného webu  a vydělávat na jeho obsahu. Někteří blogeři si takto měsíčně přivydělávají až desítky tisíc korun. Prodávat můžete reklamní místa na svém webu anebo spolupracovat s nejrůznějšími firmami a propagovat jejich produkty či služby. 

Možností bychom samozřejmě našli ještě více, stačí zapojit trochu kreativity, objevit díru na trhu a nebát se občas zariskovat. Přece jen z této krize se jednou dostaneme všichni, ale vy ji můžete využít pro svůj růst. 

Daniela Adamová

Věnuje se především obsahovému marketingu, optimalizaci pro vyhledávače a sociálním sítím. K psaní článků nepřistupuje povrchově, ale snaží se jít do hloubky tématu a předat tak čtenářům relevantní informace z oblasti personalistiky a marketingu. Sama se neustále vzdělává a přitom zvládá cestovat po celém světě. Vyzkoušela si řízení mezinárodního týmu překladatelů, v současnosti pracuje jako šéfredaktorka webu zijuspesne.cz, redaktorka ve společnosti Orange Academy s.r.o. s přesahem na linkbuilding a SEO.



RekvalifikacniKurzy.cz

Nezaměstnanost či horší uplatnění na trhu práce? Lidé se přiklánějí k absolvování rekvalifikace a změně oboru. Na stránkách RekvalifikacniKurzy.cz naleznete přehledný vyhledávač rekvalifikačních kurzů po celé České republice. Najdete zde aktuální nabídku kurzů s akreditací seřazenou podle termínu konání, města, kraje a oboru – např. účetnictví a daňová evidence, mzdové účetnictví, daně, personalistika, online marketing a kurz asistentky/sekretářky. Nechybí ani užitečné tipy a rady z této oblasti.

31.05. 09:54  Bitcoin (Kurz)
31.05. 08:45  Bitcoin (Jirb)
31.05. 00:27  To jsou nesmysly (Kurz)
31.05. 00:26  Bitcoin (Kurz)
30.05. 23:26  investice (Vadix)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

13.12.2022Jak investovat v době krize? Ondřej Likeš (LYNX)
27.04.2022Proč v této době investovat do nemovitostí Jan Dvořák (Salutem Fund)
31.07.2019Co čeká malé a střední firmy během krize? Adam Šoukal (Platební instituce Roger)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688