Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  26.04.2021 16:01:47

Akcie a vyšší daně. Co to udělá s trhy a ekonomikou?

Ekonom Alan Blinder z Princeton University je známou postavou a dříve působil i ve vedení Fedu. Na CNBC uvedl, že americká ekonomika ještě není za vodou, ale pohybuje se tímto směrem. Zatím ještě nejede na plný výkon, protože ji stále brzdí pandemie. Ovšem „minimálně v USA se nezdá, že by se situace měla v této oblasti znovu zhoršit“. Co si ekonom myslí o dalším vývoji a zejména o diskutovaných změnách v daňovém systému a jeho dopadu na ekonomiku a trhy?

Blinder poukázal na to, že podle řady projekcí by americký produkt měl letos růst o 6 – 7 %, někteří hovoří o ještě vyšším tempu růstu. Fed nyní počítá s 6,5% tempem růstu, nezaměstnaností na konci roku na úrovni 4,5 % a celkovou inflací ve výši 2,4 %. Na otázku, jak ekonomický výhled ovlivní možné zvyšování daní, Blinder odpověděl, že americká vláda nyní dosahuje vysokých rozpočtových deficitů a v jejich důsledku se prudce zvedá i míra vládního zadlužení. A Spojené státy si nemohou dovolit „jeden rekordní fiskální balíček za druhým bez toho, aby také zvýšily fiskální příjmy.“ To je „základní matematika, základní finance a ekonomie“.


Na jednu stranu uvedené neznamená, že by vládní příjmy musely růst přesně v souladu s pohybem vládních výdajů. Ale podle ekonoma stejně tak nelze dát úplně stranou úvahy o tom, jaký dopad současná stimulace bude mít. Co by tedy měla vláda dělat? Blinder uvedl, že podle některých názorů by šlo více zdanit chudší část společnosti a střední třídu, ale současný prezident touto cestou jít nehodlá. Zbývají tedy bohatší části společnosti.

K tomu ekonom dodal, že problematice zdanění se věnuje už celá desetiletí a domnívá se, že v dobře fungujícím a efektivním daňovém systému by se měly rovnat daňové sazby z příjmů a z kapitálových zisků. Blinder pokračoval s tím, že naposledy se zdanění příjmů a kapitálových zisků srovnalo v roce 1986 a „kapitalismus to do kolen neposlalo“. Ekonomika si naopak vedla dobře, akciový trh se dokonce v roce 1987 zvedl na „šílená maxima“, ze kterých poté spadl.

Podobně jako Blinder uvažuje Solita Marcelli z UBS Wealth Management, ta na CNBC uvedla, že akciové trhy nemají hovory o zvyšování daní moc v lásce, ale takový krok by na ně neměl dlouhodobý negativní dopad. K tomu Marcelli dodala, že v jejím základním scénáři by daň z kapitálových zisků měla být nižší než čísla, která nyní padají. Konkrétně počítá s 28 %. Historie také ukazuje, že korelace mezi mírou zdanění kapitálových zisků na straně jedné a valuacemi a návratností trhu na straně druhé je téměř nulová.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688