mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.04.2021 10:00:00

Řecko - platná karanténní opatření. Na celém území Řecka platí zákaz neopodstatněného denního vycházení, vycházení ve večerních a nočních hodinách a zákaz opustit okres (prefekturu) bydliště.

Řecko - platná karanténní opatření

26.04.2021 / 07:00 | Aktualizováno: 26.04.2021 / 10:00

Na celém území Řecka platí přísná karanténní opatření včetně zákazu vycházení ve večerních a nočních hodinách, neopodstatněného denního vycházení a přesunů mezi okresy. Veškerá mimořádná opatření platí bez výjimky i pro návštěvníky země a jejich nedodržení je pokutováno.
Čeští občané a cizinci s trvalým pobytem v ČR cestující do Řecka musí předložit na řecké hranici buď potvrzení o negativním výsledku molekulárního PCR testu na Covid-19 nebo oficiální národní certifikát o provedeném očkování v anglickém jazyce, pokud uplynulo minimálně 14 dnů od završení vakcinace. Tyto povinnosti se nevztahují na děti do 10 let.

Cestování do/z Řecka:


Čeští občané a cizinci s trvalým pobytem v ČR cestující do Řecka mají povinnost:

  • nejpozději 24 hodin před vstupem na území Řecka vyplnit a odeslat oficiální elektronický registrační formulář, tzv. Passenger Locator Form (PLF), který je spolu s návodem k dispozici na řecké vládní platformě https://travel.gov.gr/#/ (platí pro všechny cestující nad 18 let);
  • při vstupu předložit na řecké hranici buď potvrzení o negativním výsledku molekulárního PCR testu na Covid-19 ne starší 72 hodin od odběru vzorku (z nosu či hrtanu, nikoli za slin) vystavené v anglickém jazyce s uvedením jména cestujícího a čísla jeho cestovního dokladu nebo oficiální národní certifikát o provedeném očkování v anglickém jazyce, pokud uplynulo minimálně 14 dnů od završení vakcinace. Certifikát musí obsahovat jméno-příjmení držitele, typ použité vakcíny a počet dávek. V takovém případě se na ně nevztahuje povinnost sedmidenní preventivní karantény. Tyto povinnosti se rovněž nevztahují na děti do 5 let;
  • podrobit se případnému antigennímu přetestování na místě vstupu (hraniční přechod či letiště) - POZOR: cestující kontrolně testovaní na letišti nebo v přístavu musí v případě pozitivního výsledku zůstat 14 dní v karanténě na jimi udané adrese (event. v úřady určeném hotelu), cestující testovaní na pozemní hranici nebudou v případě pozitivity vpuštěni do země.

Mezinárodní letiště zůstávají otevřená, jejich provoz je však omezen. S ohledem na zákaz přesunu mezi okresy (prefekturami) je omezen také provoz vnitrostátní letecké dopravy na cesty ze zdravotních, profesionálních/podnikatelských a závažných rodinných (spojení rodiny) důvodů nebo k návratu do místa bydliště.
Výjimky: nákladní doprava, podpora zdravotnického systému, repatriace řeckých občanů ze zahraničí a cizích státních příslušníků do vlasti, státní, humanitární, vojenské, požární a technické lety, lety Frontexu, přistání k doplnění paliv nebo v ohrožení.

Pro bližší informace kontaktujte letecké společnosti.

Podrobné informace najdete v článcích Řecko – cestování z/do ČR v souvislosti s Covid-19

Mimořádná karanténní opatření na území Řecka:


Na celém území Řecka platí zákaz neopodstatněného denního vycházení, vycházení ve večerních a nočních hodinách a zákaz opustit okres (prefekturu) bydliště. Veškerá opatření platí bez výjimky i pro návštěvníky země a jejich nedodržení je pokutováno.

Pohyb mimo místo bydliště je povolen pouze:

- od 5.00 do 21.00 hod. pro cesty z/do zaměstnání (v pracovní době s potvrzením zaměstnavatele nebo místopřísežným prohlášením v případě OSVČ) a dále na cesty:

  • 1 - do lékárny nebo k lékaři na základě předem určeného termínu návštěvy,
  • 2 - na nákup potravin, nelze-li objednat donášku do domu, a od 18. 1. rovněž na nákup spotřebního zboží,
  • 3 - do veřejné instituce nebo banky, nelze-li vyřešit elektronicky,
  • 4 - k osobě vyžadující péči a pomoc nebo jako doprovod nezletilých dětí do školy (s potvrzením školy),
  • 5 - na svatby, křtiny, pohřby nebo pro zajištění kontaktu rozvedených rodičů s dětmi (dle příslušných ustanovení),
  • 6 - na procházku, fyzickou aktivitu v přírodě nebo vycházku s domácími zvířaty (max. v páru při dodržení bezpečnostní vzdálenosti 1,5 m od ostatních osob).

- od 21.00 do 5.00 hod pouze na cesty z/do zaměstnání (s potvrzením zaměstnavatele nebo místopřísežným prohlášením v případě OSVČ) a za účelem (1) nebo venčení domácích zvířat v bezprostřední blízkosti bydliště (6).

Před opuštěním bydliště je třeba oznámit účel cesty na číslo 13033 formou bezplatné SMS obsahující výše uvedené číslo účelu (1, 2, 3,..., 6) mezera jméno, příjmení, adresa bydliště. Po opuštění bydliště je nezbytné mít u sebe mobilní telefon, ze kterého byla zpráva odeslána, a doklad totožnosti (OP nebo pas). Porušení je pokutováno částkou 300 EUR.

Platí zákaz opustit okres (prefekturu) bydliště. Vnitrostátní železniční, letecké a dopravní spojení je omezeno.

Na celém území Řecka je povinná rouška ve všech uzavřených veřejných prostorách (tedy i na pracovištích) a na otevřených prostranstvích. Do MHD je vstup bez roušky zakázán. V osobním automobilu není rouška povinná jen v případě, že řidič jede sám nebo s nejbližšími členy jeho rodiny. Výjimky se vztahují na individuální a kolektivní sportovní aktivity včetně cyklistiky, děti do 3 let a osoby s lékařsky potvrzenými dýchacími problémy. Porušení je pokutováno částkou 300 EUR.

V provozu jsou maloobchodní prodejny potravin a základních potřeb, lékárny, čerpací stanice, čistírny a základní opravny (automobilů, elektroniky, obuvi, optiky apod.), vždy za podmínky dodržení konkrétních hygienických protokolů (1 osoba na 25 m2). Provoz ostatních maloobchodních prodejen je omezen. Veřejné stravování je v provozu jen pro donášku do domu nebo k odebrání objednávky v provozovně. Hotely jsou v provozu bez stravovacích služeb. Porušení je pokutováno.

V osobním automobilu smí cestovat kromě řidiče jen 1 osoba (s výjimkou nezletilých dětí), v taxíku max. 2 zákazníci.

Církevní obřady a bohoslužby se mohou konat jen s omezeným počtem věřících, sňatky a pohřby s účastí maximálně 9 osob.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688