Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  23.04.2021 20:14:05

Příští týden bude pokračovat výsledková sezóna; u nás Moneta, Erste, O2

Uplynulý týden patřil výsledkové sezóně za 1Q21, zasedání ECB a jeho konec pak informaci o připravovaném razantním zvýšení daně z kapitálových příjmů pro vysokopříjmové skupiny v USA.
Začátek výsledkové sezóny za 1Q prozatím přináší výrazné pozitivní překvapení, což napomáhá udržovat akciové indexy poblíž historických maxim.
Zasedání ECB dle očekávání ponechalo základní úrokové sazby beze změny (hlavní: 0,00 %; depozitní: -0,50 %) a současně potvrdilo pokračování ve velmi uvolněné měnové politice. Například program PEPP by dle posledního prohlášení měl být aktivní přinejmenším do března 2022. Celkově působila prohlášení Lagardeové ve prospěch velmi uvolněné měnové politiky.
Konec týdne bylo především obchodování v USA ovlivněno informací o zvažovaném prudkém zvýšení daně z kapitálových příjmů pro příjmy nad 1 mil. USD (na 39,6 ze současných 20 %) z dílny nového kabinetu prezidenta Bidena. Finální podoba a vejití v platnost bude ještě projednávána a především schvalována, ale zvýšení zmíněné daně se zřejmě v USA nevyhnou. To uspíšilo prodeje na růstových titulech a nelze vyloučit, že tento trend může ovlivňovat i další obchodování.
Především konec týdne způsobil lehký ústup z historických maxim. Konkrétně pak index S&P 500 poklesl o 0,7 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 ubrala 1,1 % t/t. Domácí index PX následoval Evropu a mezitýdenně poklesl o 1,5 % na 1088 bodů.

Společnosti na BCPP

Na domácím trhu jsme sledovali výsledky Avastu, které pozitivně překvapily na všech úrovních. Tržby rostly o 10,5 % r/r na 237,1 mil. USD, což bylo nad odhady. Šéf Avastu Ondřej Vlček uvedl, že společnost vstoupila do nového roku dobře, přičemž se dařilo hlavnímu spotřebitelskému segmentu Consumer Direct i segmentu pro firmy (SMB). EBITDA byla 133,7 mil. USD (10,3 % r/r) a rovněž předčila očekávání. Výhled managementu je růst EBITDA spíše k horní hranici dřívějšího rozpětí 6-8 % r/r. Titul zakončil týden na 143,4 (+1,3 % t/t).

Vláda rozhodla o vyřazení ruské společnosti Rosatom z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Je to reakce na oznámení bezpečnostních složek o zapojení ruské rozvědky do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. V tendru tak nyní zbývají jen 3 společnosti, americký Westinghouse, jihokorejská KHNP a francouzská EDF. KHNP ani EDF však nemají požadovaný reaktor do 1 200 MW a musely by tak upravovat některý ze svých výkonnějších reaktorů. Roste tak riziko průtahů či dokonce pozastavení celého procesu. Vzhledem k nastavení smluv se státem a 100% financování ze strany státu by neměl mít průběh tendru výraznější dopad na samotnou společnost. ČEZ zakončil páteční seanci na 592 (-0,7 % t/t).

Philip Morris Int. v rámci svých výsledků za 1Q21 uvedl, že v ČR zaznamenal 24,9% r/r pokles odbytu především kvůli absenci přeshraničních prodejů. Začátek nového roku se tak odvíjel ještě o něco hůře než 4Q20, který zaznamenal 20,9% r/r propad domácích prodejů a byl nejhorším kvartálem loňského roku. Titul zakončil týden na 14480 (+0,1 % t/t).

Valná hromada Komerční banky schválila zadržení celého čistého zisku za minulý rok. Očekáváme, že KB požádá ČNB o schválení maximální možné dividendy podle stanovených limitů, což by mělo být okolo 23 na akcii (3,5% hrubý dividendový výnos). ČNB by pak měla případně dividendu schválit v průběhu 3Q a výplata by tak mohla proběhnout ke konci roku. Titul zakončil pátek na 642 (-5,3 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne byl Avast (143,4 či +1,3 % t/t). Avast představil lepší než očekávaná čísla za 1Q21 a současně uvedl, že v případě výhledu očekává jeho dosažení na horní hranici dříve uváděného rozpětí 6-8 % r/r růst EBITDA. Naopak největší propad zaznamenaly akcie Pilulky (-5,8 % t/t na 1300 ). Pilulka pokračuje ve volatilním obchodování, které ji provází poslední měsíc bez výraznějších korporátních informací. Je patrné, že se na trhu již objevuje nabídka, která však možná i kvůli technice obchodování (aukční) jen těžko nachází protistranu. Stejně jako tomu bylo v případě minulého půlroku, kdy však poptávka obtížně hledala prodávající.

Výhled na příští týden

Na programu příštího týdne bude pokračování výsledkové sezóny za 1Q21, která bude mít na programu jeden z nejrušnějších týdnů, co se počtu zveřejňujících společností týče. Vedle výsledkové sezóny se trh zaměří na středeční zasedání FOMC, které by však mělo potvrdit ochotu podporovat ekonomiku, dokud to bude dle názoru Fedu potřeba. Toto ujištění by mělo dále podpořit riziková aktiva stejně tak jako výsledková sezóna, která prozatím probíhá opětovně nad očekáváním. Hlubší analýza a pozornost se bude věnovat dle nás i plánu prezidenta Bidena na zvýšení daně pro kapitálové zisky pro vysokopříjmové skupiny. Tento efekt má podle nás potenciál krátkodobě zvýšit volatilitu na trhu. Celkově jsme na příští týden neutrální vzhledem k posledně jmenovanému faktoru, který může limitovat pozitivní vyznění z výsledkové sezóny i Fedu.

V příštím týdnu se na domácím trhu zaměříme na výsledkovou sezónu. Ve čtvrtek bude zveřejňovat svá čísla Moneta. Očekáváme pokles čistého zisku o 21 % na 575 mil. . Meziroční srovnání je zkresleno mimořádnými vlivy prodeje aktiv v 1Q20 a začleněním Wüstenrot CZ. Neočekáváme, že by samotná čísla byla aktuálně určující pro vývoj ceny akcie. Tím jsou vyjednávání o akvizici Air Bank a potenciální povinná nabídka ze strany Tanema ze skupiny PPF.

V pátek zveřejní svá čísla Erste Group. Zde čekáme 33% r/r růst čistého zisku na 313 mil. . Důvodem je především srovnání s extrémně špatným výsledkem obchodování v 1Q20 v důsledku přecenění finančních aktiv po výrazném propadu finančních trhů při začátku restrikcí v souvislosti s pandemií Covid-19. Meziročně lepší čísla by neměla být pro trh překvapením, ale mohla by titulu pomoci udržet dosavadní solidní výkonnost i přes poměrně silný růst za posledních několik měsíců.

Rovněž v pátek zveřejní svá čísla O2 CR. Zde očekáváme 6,4% r/r růst EBITDA na 3,3 mld. především kvůli solidní výkonnosti na Slovensku, kde ještě pomáhá měna a striktní kontrola nákladů. Celkově očekáváme, že by dobrá čísla mohla přilákat další investory, kteří by mohli být potěšení i očekávanou solidní dividendou (oček. 8,1% hrubý div. výnos).

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za březen (oček. +2,4 po -1,2 % m/m), středeční zasedání FOMC, kde se změna sazeb neočekává, čtvrteční 1Q21 HDP (oček. 6,5 po 4,3 % q/q anualizovaně) a páteční spotřebitelský sentiment univerzity v Michiganu za duben (oček. 87,5 po 86,5 bodech m/m). V Číně se zaměříme na páteční PMI průmyslu (oček. 51,7 po 51,9 bodech m/m) a služeb (oček. 55,9 po 56,3 bodech m/m) za duben. V Německu se zaměříme na pondělní indexy IFO za duben, které by měly vykázat zlepšení na všech úrovních a páteční HDP za 1Q21 (oček. -1,5 po +0,3 % q/q).


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688