Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  23.04.2021 17:19:54

Biden útočí na investice do akcií: Z výnosu i více než 50% daň

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden chce v rámci snah o financování svého rozsáhlého programu sociálních výdajů zastavit daňové zvýhodnění investičních příjmů, ze kterého profitovali bohatí Američané. Bude však muset překonat velkou politickou překážku v Kongresu.

Podle lidí, kteří jsou s tímto návrhem seznámeni, plánuje Bílý dům téměř zdvojnásobit sazbu daně z kapitálových výnosů pro ty, kteří vydělávají 1 milion dolarů a více, na 39,6 %. Mnohých se to tedy vůbec týkat nebude. Podle údajů Internal Revenue Service pouze asi 0,32 % amerických daňových poplatníků uvedlo v daňovém přiznání z roku 2018, že má upravený hrubý příjem přesahující 1 milion USD a kapitálové zisky nebo ztráty ze svých výnosů.

Tímto krokem by nejvyšší federální sazba ze zhodnocení aktiv prodaných bohatými vzrostla až na 43,4 %, pokud se do ní zahrne i přirážka na zaplacení Obamacare. Staletý precedens nedostatečného zdanění investic relativně ke mzdám a platům se tak mění.

Nárůst cen akcií a nemovitostí za poslední rok jen posílil odhodlání Bidenova týmu dostát slibům kampaně a požadovat vyšší daně od těch nejbohatších. Prezident sází na to, že tato iniciativa bude dostatečně populární, aby zvítězila v Kongresu, kde nesmí ztratit ani jeden hlas demokratů, protože se očekává, že republikáni budou pravděpodobně v opozici jednotní.

Akcie včera po těchto zprávách klesly nejvíce za více než měsíc, přičemž index S&P 500 uzavřel níže o 0,9 %. "Pokud je pokles cen akcií o 1 % to jediné, co ze skutečně velkého navýšení daní z kapitálových výnosů vyplyne, pak to není velký problém," uvedl laureát Nobelovy ceny za ekonomiku Paul Krugman v televizi Bloomberg. „Biden má ambiciózní agendu“ a aby za ni mohl zaplatit, „budou součástí příběhu i některá významná navýšení daní,“ dodal.

Mezi další opatření, která vláda projednala, patří zvýšení daně z nemovitostí pro bohaté. Biden varoval, že ti, kteří vydělávají více než 400 000 dolarů ročně, mohou očekávat, že zaplatí na daních více. Bílý dům již přednesl plány na zvýšení daní z příjmů právnických osob, které má financovat American Jobs Plan zaměřený na infrastrukturu, ve výši 2,25 bilionu dolarů.

Republikáni trvají na zachování nižších daní z roku 2017, které provedl bývalý prezident Donald Trump, a tvrdí, že současný rámec kapitálových výnosů podporuje úspory a budoucí ekonomický růst. "Sníží to investice a způsobí nezaměstnanost," pronesl k Bidenově plánu týkajícího se kapitálových výnosů Chuck Grassley z Iowy, republikán ve finančním výboru Senátu a bývalý předseda tohoto panelu. Chválil výsledek nižších daní z roku 2017 a dodal: „Pokud se to nerozbilo, nespravujte to.“

Biden podrobně přednese detaily svého American Families Plan ve společném projevu před Kongresem 28. dubna. Ten má zahrnovat vlnu dalších podpor na děti a vzdělávání.

Pro ty, co vydělávají více než 1 milion dolarů ve státech s vysokými daněmi, by mohly být sazby z kapitálových zisků vyšší než 50 %. U Newyorčanů může být kombinovaná míra státních a federálních kapitálových zisků až 52,22 %. Pro Kaliforňany by to mohlo být dokonce 56,7 %.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

25.04. 07:38  Autor článku (Marek)
24.04. 18:21  Daně (ikaktus)
23.04. 20:00  Daně (ikaktus)
23.04. 19:17  Daně (ikaktus)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688