Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  08.01.2003 14:56:54

Spořitelna představila fond na podporu malých a středních podniků


PRAHA (ČIA) - Fond na podporu malých a středních podniků zřídila spolu s holandskou společností K+ Venture Partners Česká spořitelna (ČS). Vzhledem k jejím privatizačním závazkům se zavázala během následujících čtyř až šesti let do rozvoje malých a středních společností působících v České republice investovat miliardu korun, kterou rozdělí do tří tranší. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval náměstek generálního ředitele České spořitelny Gernot Mittendorfer.

Pod hlavičkou programu Top Kapitál založila ČS spolu s K+ Venture Partners první ze tří fondů rizikového kapitálu s názvem Czech Venture Partners, ve kterém podíl ČS činí 84,3 procenta. Jeho prostřednictvím hodlá spořitelna investovat přibližně 310 milionů korun do rozvoje malých a středních podniků v ČR. Podle Mittendorfera bude spořitelna při hodnocení velikosti podniků vycházet z českých zákonů, které definují maximální velikost středního podniku aktivy ve výši 980 milionů korun a ročním obratem 1,45 miliardy korun. "Zaměříme se však na menší podniky z dolní poloviny tohoto segmentu," dodal ředitel odboru speciálních programů ČS Ladislav Dvořák.

Každá investice prostřednictvím tohoto fondu by měla být podle generálního ředitele Czech Venture Partners Gijse Boota ohraničena 24 miliony korun na spodní hranici a 91 miliony korun na hranici nejvyšší. Podniky budou vybírány bez sektorové specifikace, podle Boota se bude fond podílet na řízení a kontrole investovaných prostředků dva až čtyři roky.

V roce 2001 bylo v Evropě v oblasti veřejně neobchodovatelného a rizikového akciového kapitálu investováno přibližně 744 miliard korun do osmi tisíc společností. V ČR se investování v oblasti rizikového kapitálu rozvíjí od roku 1993. Od té doby u nás tyto společnosti investovaly přes 20 miliard korun, avšak do oblasti malého a středního podnikání mířilo minimum prostředků. V současné době se malé a střední podniky, tedy podle evropské specifikace podniky s maximálním obratem 1,45 miliardy korun vytváří podle Mittendorfera přes 50 procent hodnoty výroby v ČR.

Česká spořitelna vytvořila v prvních třech čtvrtletích loňského roku zisk ve výši 4,9 miliardy korun. V meziročním srovnání to znamená nárůst o 3,7 miliardy korun. Bilanční suma banky se zvýšila o deset procent na 523,3 miliardy korun, návratnost kapitálu (ROE) se zvýšila z 6,8 na 24,4 procenta. Naopak o 89 procent Česká spořitelna snížila tvorbu rezerv a opravných položek k úvěrům, jejichž saldo tvořilo k 30. říjnu celkem 213 milionů korun.

Majoritním vlastníkem České spořitelny je rakouská společnost Erste Bank der Österreichischen Sparkassen. Spořitelna dosud vydala téměř 2,5 milionu platebních karet, disponuje sítí 681 poboček a provozuje tisíc bankomatů. Česká spořitelna 7. listopadu získala ocenění MasterCard Banka roku.

-vp-,-ph-



! Válka s Irákem začne 21. února !?

Fotogalerie - bojové letouny USA


Fotogalerie - bojové letouny Iráku


Fotogalerie - autosalon Detroit 2003


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688