Export (export.cz)
Ze světa  |  23.04.2021 11:02:11

ČešI představili možnosti spolupráce s Tchajwanem v precizním zemědělství

Česká ekonomická a kulturní kancelář (ČEKK) v Tchaj-peji uspořádala v polovině dubna webinář, který sloužil jako platforma odborníkům z řad univerzit, výzkumných institutů a firem pro sdílení znalostí a zkušeností z oblasti chytrého zemědělství a zároveň jako nástroj pro propojení potenciálních partnerů pro podání společných návrhů projektů do veřejné soutěže Technologické agentury České republiky (TA ČR).

Ilustrační foto: Shutterstock

Akce představující další úspěšný projekt na podporu ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR přilákala pozornost šedesátky účastníků. Virtuální setkání na téma „nové zemědělství“ ČEKK zorganizovala ve spolupráci s tchajwanským ministerstvem vědy a technologií (MOST).

Téma „nové zemědělství“ představuje vedle zelených energií, kybernetické bezpečnosti, využití AI, zdravotní péče a biomedicíny jednu z tematických oblastí podporovaných ze strany MOST v rámci 3. veřejné soutěže mezinárodního programu DELTA II. Radana Díťová z Technologické agentury ČR seznámila účastníky blíže s podmínkami veřejné soutěže, která konkrétně naplňuje partnerství TA ČR s MOST a ministerstvem hospodářství. Program TA ČR podporuje projekty firem a výzkumných organizací v aplikovaném výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích.

PREZENTACE INOVATIVNÍCH ŘEŠENÍ

Dvanáct expertů z akademické a privátní sféry představilo své nejnovější výzkumné úspěchy z oboru precizního zemědělství. Jejich inovativní řešení často reagují na současné globální výzvy, jako jsou oteplování, degradace půdy, nedostatek vody i lidských zdrojů, stárnoucí obyvatelstvo nebo škody způsobené pesticidy a chemickými hnojivy. Evropská unie tuto problematiku reflektuje ve strategii „Farm to Fork“ v rámci tzv. Zelené dohody pro Evropu a Tchaj-wan ji řeší podobnou iniciativou „Farm to Dining Table“. Cíle mají stejné – udržitelný potravinový systém zaručující kvalitní, bezpečnou a výživnou potravu. 

Zástupci firem představili své dovednosti z oblasti vyhodnocování výnosového potenciálu úrody, monitorování plodin, kontroly chorob, škůdců a závlahy na základě využívání umělé inteligence, IoT senzorů, dat dálkového průzkumu Země či konceptu digitálního dvojčete. Zájem vzbudil rovněž chytrý systém pro management farem díky cloudovým a mobilním aplikacím umožňující efektivní správu zemědělských dat.

Dalším nosným tématem prezentací firem, univerzit i výzkumných ústavů bylo využití robotů včetně dronů, které již neoddělitelně patří do moderního zemědělství. Experti sdíleli znalosti a zkušenosti s technologiemi 4.0, s Machine Vision a AI v oblasti monitoringu zdraví dobytka, dojení či bezkontaktního vážení prasat, dále se senzorickou platformou vyhodnocující teplotu vzduchu a půdy, vlhkost, světlo či hodnotu PH, a také s identifikací a klasifikací plodin na základě využití AI.

Vývoj automatizovaného trasovacího systému divokých ptáků, inteligentní metoda pro pěstování rýže, testování a vyhodnocování vlastností půdy a hnojiva na míru představovaly další oblasti zájmu. Univerzity mají rovněž zkušenosti s mezinárodní spoluprací a pochlubily se výzkumem ve spolupráci s Kambodžou, Malajsií, Myanmarem, Indonésií a Filipínami v oblasti zpracování banánů, kokosových ořechů a palmového oleje aj.

Jedna z firem inspirovala účastníky webináře aeroponií, která je založena na dostatečném přístupu vzduchu ke kořenovému systému a je plně bezsubstrátová, čímž odpadá riziko veškerých chorob způsobených mikroorganismy v půdě. Aeroponie tak reaguje na problémy spojené s klimatickými změnami, které mimo jiné přinášejí velké sucho a degradaci půdy, a představuje udržitelné řešení z pohledu úspory vody, energie a prostoru. S ohledem na nenáročnost této metody firma spolupracuje se základními školami, kde se děti učí, jak pěstovat a pečovat o zeleninu.

Posluchačstvo bylo velmi rozmanité a virtuální setkání vzbudilo pozornost odborníků a PhD. studentů z dalších univerzit, zástupců firem, Chinese International Economic Cooperation Association (tchajwanský partner Svazu průmyslu a dopravy ČR), Ministerstva zemědělství ČR, tchajwanského ministerstva hospodářství a dalších.

Marie Leflerová, vedoucí vědeckotechnologického úseku, Česká ekonomická a kulturní kancelář v Tchaj-peji


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688