Export (export.cz)
Ze světa  |  23.04.2021 08:16:49

Minnesota má velký potenciál i pro české zdravotnické firmy

V Minnesotě působí více jak tisícovka zdravotnických firem a potenciál tohoto amerického státu ještě není zdaleka vyčerpán. Představuje to příležitost i pro české firmy. K navázání kontaktů mohou napomoci nejen odborné veletrhy, ale i chystaná podzimní mise Minnesota Trade Office, která by měla zavítat i do ČR.

 

Minnesotská Mayo Clinic patří ke světové špičce. Foto Shutterstock

V počtu zdravotnických firem si Minnesota drží druhou příčku v USA (pouze v Kalifornii je jich více, ale jedná se o nesrovnatelně větší stát). Tyto firmy a zařízení zaměstnávají v Minnesotě zhruba 0,5 mil. obyvatel a dalších zhruba 1 milion v zahraničí včetně ČR.

Primárně jsou koncentrovány v trojúhelníku měst Minneapolis, St. Paul a Rochester, centra světově proslulé Mayo Clinic, s kterou již úzce spolupracuje Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) na základě dohod o spolupráci z let 2011 a 2016. Mayo Clinic se řadí na první místo v USA v seznamu poskytovatelů zdravotních služeb a zároveň je vůbec největším zaměstnavatelem v Minnesotě s více než 45 tisíci zaměstnanci.

Především díky přítomnosti Mayo Clinic a University of Minnesota má tento americký stát ve srovnání s ostatními státy USA vysoký počet schválených patentů na 1 milion obyvatel v jednotlivých kategoriích zdravotnického sektoru. V patentech v oblasti elektroterapie a krevních filtrů a protéz patří v přepočtu na obyvatele Minnesotě první příčka v USA, v oblasti zubního lékařství, dentální hygieny a diagnostických přístrojů pak druhé místo.

Nachází se zde tzv. Minnesota’s Medical Alley, vůbec největší technologický klastr zdravotnických firem na světě a zároveň sídlo velkých globálních zdravotnických firem s přítomností i na trhu ČR. V Minnesotě mají svoji centrálu globální výrobci zdravotní techniky, jako jsou například Medtronic, 3M Healthcare, St. Jude Medical, Smiths Medical, Coloplast US, Starkey Hearing Technologies. I další firmy zde mají alespoň významnou část své produkce na území USA, jako jsou například Boston Scientific a Metro Mold & Design a další.

Ve zdravotnictví pracuje pětina obyvatel

Téměř 20 % z populace státu Minnesota pracuje ve zdravotnictví či v navazujících službách zdravotnického systému, zdravotnictví se podílí zhruba 10 % na minnesotském HDP (nominálně asi 37 mld. USD v roce 2019).

Co se týče obchodní bilance mezi Českou republikou a státem Minnesota, ta je aktuálně pozitivní ve prospěch ČR v hodnotě zhruba 30 mil. USD. Vývoz do ČR dosáhl v roce 2019 hodnoty 85 mil. USD a dovoz z ČR představoval 113 mil. USD, údaje za rok 2020 jsou velmi podobné. Pandemická krize přinesla výrazný nárůst podílu zdravotnického materiálu a léků na vzájemném obchodu, v případě exportu do ČR došlo k nárůstu dokonce až o 20 %. Právě v sektoru zdravotnictví spatřuje minnesotská strana největší potenciál budoucího rozvoje vzájemných obchodních vztahů s ČR.

V Minnesotě se každoročně uskuteční řada odborných veletrhů a konferencí s mezinárodní dimenzí. Z pohledu českých výrobců a potenciálních exportérů do USA se jeví jako asi nejzajímavější veletrh s názvem MD&M Minneapolis se zacílením na zdravotní materiál a techniku, který byl z důvodu pokračování koronavirové pandemie odložen na listopad 2021.

University of Minnesota platí za špičku zdravotnického výzkumu v USA. Foto Shutterstock

Minnesota chystá misi i do ČR

Kancelář Minnesota Trade Office zorganizovala letos v dubnu virtuální seminář za účasti minnesotských zdravotnických firem zaměřený na obchodní a investiční příležitosti v České republice, Maďarsku a Chorvatsku, primárně ve zdravotnickém sektoru. Cílem semináře bylo oslovit malé a střední minnesotské zdravotnické firmy s tím, že minimálně 15 z nich se může zúčastnit obchodní mise do ČR, Maďarska a Chorvatska na přelomu září /října 2021 za předpokladu, že to aktuální pandemická situace dovolí. Nicméně nabídka účasti na misi se neomezuje pouze na ty firmy, které se účastnily semináře. Minnesota Trade Office zůstává otevřena všem malým a středně velkým zdravotnickým firmám se sídlem v Minnesotě s tím, že agentura jim bude hradit až 50 % výdajů spojených s obchodní misí.

Na virtuálním semináři byl představen zdravotnický sektoru ČR a jeho potenciál, který se minnesotským firmám nabízí, včetně základních informací o investičních pobídkách, které ČR zahraničním firmám v zdravotnickém sektoru aktuálně nabízí. Nad rámec prezentace obě strany ocenily pozitiva přítomnosti řady velkých minnesotských zdravotnických firem na trhu ČR. V dané fázi ještě nešlo o vytipování zdravotnických firem v Česku, k tomu dojde až v momentě, když bude jisté, že se mise skutečně uskuteční.

Za úvahu stojí také příprava projektu ekonomické diplomacie (PROPED) v roce 2022 mimo jiné s cílem účasti na veletrhu MD&M Minneapolis a dále v návaznosti na výstupy obchodní mise minnesotských zdravotnických firem do střední Evropy.

Potenciál spatřujeme nejen v navázání nových partnerství mezi českými firmami v rámci mise, ale i v případném rozšíření již existujících investičních aktivit vybraných minnesotských firem v oblasti zdravotnictví, které v Česku působí. Jde například o společnosti 3M, Carlson Companies, Donaldson Ecolab, Medtronic a jiné.

Tomáš Trnka, ekonomický diplomat, Generální konzulát Chicago

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688