mzv.cz (MZv ČR)
Z domova  |  22.04.2021 15:58:00

Česko sníží a zastropuje počet zaměstnanců ruské ambasády (22.4.2021)

Česko sníží a zastropuje počet zaměstnanců ruské ambasády

22.04.2021 / 15:38 | Aktualizováno: 22.04.2021 / 15:58

Ruská federace nereagovala na český požadavek návratu zaměstnanců na Velvyslanectví ČR do Moskvy. Ministerstvo zahraničí proto podle čl. 11 Vídeňské úmluvy rozhodlo o snížení a zastropování počtu zaměstnanců Velvyslanectví Ruské federace v Praze na obdobné zastoupení, jaké má nyní Česká republika v Moskvě. Pracovníci musejí z ČR odjet do 31. května 2021.

Česká republika je suverénní a sebevědomý stát. Toto není situace, která by nás těšila. Nejde nám o eskalaci. Máme zájem na korektních vztazích s Ruskou federací a doufali jsme, že Rusko uzná nepřiměřenost reakce, ale nestalo se. Proto jsme se rozhodli adekvátně reagovat,“ oznámil na tiskové konferenci k dalšímu postupu diplomacie premiér Andrej Babiš.

Ruská federace do dnešního poledne neodpověděla. Rozhodli jsme se proto reagovat takto: Podle čl. 11 Vídeňské úmluvy zastropujeme počet ruských diplomatů v Praze na současném stavu našeho zastoupení v Moskvě. Toto rozhodnutí je platné ode dneška, čas na stažení svých lidí má Rusko do konce května,“ informoval ministr zahraničí Jakub Kulhánek a dodal: Toto rozhodnutí není namířeno proti obyčejným Rusům, kteří u nás studují nebo pracují.“

Článek 11 Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích stanovuje, že „není-li zvláštní dohody o počtu členů personálu (diplomatické) mise, může přijímající stát požadovat, aby počet personálu mise byl udržován v hranicích, které on považuje za rozumné a obvyklé, se zřetelem k okolnostem a podmínkám v přijímajícím státě a k potřebám příslušné mise“.

Ministerstvo zahraničí v návaznosti na zjištění tajných služeb, že ruští agenti ze speciální jednotky byli zapojeni do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, vyhostilo 18 členů ruských tajných služeb, kteří byli zaměstnáni na pražské ambasádě. Rusko v odvetě pak označilo za nežádoucí 20 pracovníků Velvyslanectví ČR v Moskvě. Při výbuchu ve Vrběticích zemřeli v r. 2014 dva lidé.

„Podařilo se nám ukázat, jak to bylo doopravdy, a následkem toho rozbít dvě rezidentury ruských tajných služeb. Chci všechny ujistit, že za ty poslední dny jsme vždy měli na mysli hlavně jejich bezpečnost,“ doplnil ministr vnitra Jan Hamáček.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688