Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  22.04.2021 14:59:43

Nejdůvěryhodnější firma na světě

Nikdy nepromarni dobrou krizi. Tímto heslem se podle Yahoo Finance možná řídily firmy, které si v posledních měsících vedly mimořádně dobře. Rozhovor pro Yahoo Finance v této souvislosti poskytla ředitelka společnosti The RepTrak Company Kylie Wright-Fordová. Její firma sestavuje žebříček globálních korporací s nejlepší pověstí a řeč přišla mimo jiné na to, které se dostaly do první desítky.

Wright-Fordová byla nejdříve tázána na to, které hlavní faktory táhnou pověst a reputaci firem. Odpověděla, že žebříček sestavuje již jedenáct let a mezi hlavní kriteria patří to, jak je firma spravována a jak se chová směrem k celé společnosti. V minulém roce pak podle ředitelky došlo obecně k růstu důvěry ve firemní sektor, a proto dostat se do první desítky bylo ještě těžší než obvykle.

Na první místo se opět dostala společnost Lego, „která mezi nejlepšími není žádným nováčkem.“ Za Legem se umístil Rolex, pak Ferrari, Bosch a Harley Davidson. Wright-Fordová vysvětlovala, že její firma používá několik hlavních kritérií, aby „kvantifikovala reputaci“. Vedle zmíněného vztahu k celé společnosti a kvality vedení se hodnotí samotný produkt a služby, ale ty podle ředitelky vysvětlují jen asi 10 % celkového skóre. K tomu se sledují například inovace a Lego si vede dobře na všech hlavních rovinách.

Na šestém místě žebříčku figuruje Canon, za ním Adidas, Walt Disney, Microsoft a desítku nejlepších uzavírá Sony. Wright-Fordová vysvětlovala rozdíl mezi značkou a reputací firmy. Značku vnímá tak, že jde o „slib, který firma učinila vůči světu,“ její reputace pak odráží, jak tento slib dodržuje.

Vnímání těchto dvou rovin je přitom ovlivněno i generačně. Firmy se například snaží o to, aby na ně měli pozitivní názor mileniáni, kteří pak vykazují větší ochotu kupovat výrobky dané společnosti, ale také pro ni pracovat. A ukazuje se, že mileniánům zase hodně záleží na ESG kritériích. Tedy na tom, aby se firma chovala zodpovědně vůči životnímu prostředí a společnosti a byla řádně spravována.

Wright-Fordová dodala, že firmy si v rámci ESG obvykle vedou dobře na straně onoho „S“, tedy ve vztahu k celé společnosti. Mezery ale panují na rovině transparentnosti, férovosti, etiky a také v oblasti ochrany klimatu. Banky měly podle Wright-Fordové práci se zlepšením své reputace po velké finanční krizi, mezi „hvězdy“ nyní v této oblasti patří například ING a celkově se situace zlepšuje. Sanofi zase vyniká v oblasti farmaceutických firem.

Následující graf ukazuje vývoj objemu investičních aktiv spravovaných v USA s ohledem na ESG.

ESG investice aktiva

Zdroj: Yahoo Finance


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688