Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.04.2021 06:22:04

Valná hromada KB překvapení nepřinesla, schváleny i odměny pro management

Ve středu odpoledne se v budově centrály Komerční banky (KB) ve Stodůlkách uskutečnila plánovaná valná hromada, které se mohli zúčastnit akcionáři vlastnící akcie k 14. dubnu. Avšak splnit museli netradičně navíc i další podmínky. Vzhledem k epidemiologické situaci a nařízení Ministerstva zdravotnictví musel každý účastník buď předložit potvrzení o prodělání onemocnění COVID-19 nebo potvrzení o očkování či předložit PCR či antigenní test. Provedení posledně zmiňovaného testu banka umožňovala provést i na místě. Účastníci navíc každopádně museli prožít jednání v respirátoru.

Tradičně především vlivem majoritního akcionáře Société Générale došlo ke schválení všech usnesení, jak byly pro setkání akcionářů navrhovány. Došlo tedy kromě jiného na schválení loňské účetní závěrky včetně konsolidované. Loňský nekonsolidovaný zisk ve výši přes 6,9 mld. korun tak bude převeden na účet nerozděleného zisku minulých let, tedy dividendy se zatím akcionáři nedočkají. Jak už jsme uváděli při svolání valné hromady, když KB při zdůvodnění návrhu uváděla pandemické prostředí a přijatá krizová opatřením vlády s potenciálně velkými dopady do reálné ekonomiky, nejistým dalším vývojem ekonomiky a možnými negativními dopady na banku.

Stanovy v normálu

Schválení nového znění stanov společnosti mj. přináší konečně odstranění letitého neduhu, kdy rozhodné datum pro nárok na dividendu bývalo totožné s rozhodným dnem pro účast na valnou hromadu. Tedy s akciemi se tak řadu dnů na burze obchodovalo, aniž by byla dividenda právně schválena. Nově má být rozhodné datum pro nárok na dividendu stanovováno až jako sedmý pracovní den po dni konání valné hromady. Investoři tak opět dostanou možnost reagovat na trhu na již skutečně schválenou/neschválenou dividendu či příp. jiný požitek.

V souladu s právními předpisy novinkou také bude vyplácení dividend/požitků pouze bezhotovostně. Zkrátka každý akcionář bude muset bance sdělit své bankovní spojení pro výplatu dividendy příp. jiného požitku.

Odměny pro management

Akcionáři také schválili zprávu o odměňování. Aktualizované principy odměňování naposledy posvěcovala loňská valná hromada. Zjednodušeně řečeno, managementu náleží různorodé požitky v návaznosti na plnění řady cílů. U jednotlivých členů jsou přitom stanovovány i v návaznosti na jejich funkci. Některé odměny mají odložený charakter, v návaznosti na pokračování plnění cílů.  

Konkrétně šéf banky Jan Juchelka si loni v rámci pevné složky přišel na 9 mil. korun. Získal také pohyblivé odložené odměny za roky 2017-2019 či také příspěvek na penzijní připojištění ve výši přes 541 tis. korun. Celková odměna tak pro předsedu představenstva činila 15,4 mil. korun. Druhou nejvyšší celkovou odměnu z managementu pak ve výši přes 12,1 mil. korun obdržel člen představenstva a šéf rizik Didier Colin. Třetím nejvíce placeným manažerem v KB je za loňský rok z představenstva Margus Simson s více než 8,5 mil. korun.

Akcionářská struktura

Připomenout lze, že majoritní vlastník Société Générale stabilně disponuje v KB podílem 60,35 %. Dlouhodobě lze vysledovat také několikaprocentní měnící se podíly na účtech zejména Nortrust Nominees či Chase Nominees, tedy dle všeho „custody“ účtů. Dané společnosti zkrátka spravují akcie KB pro různé jiné konečné vlastníky. Podobně i Clearstream Banking, jak je také níže patrné z přehledu akcionářů KB ke konci roku 2020.

 

Za konečné majitele asi nelze považovat ani uvedené společnosti GIC Private a State Street Bank, které akcie zřejmě také obhospodařují pro jiné koncové vlastníky. Tedy přinejmenším nenahlásily regulátorovi více než procentní podíl na hlasovacích právech. Dle nahlášených hlasovacích práv lze pak akcionářsky v bance dlouhodobě vysledovat světově největší investiční skupinu BlackRock, která naposledy v leté 2019 oznámila podíl 2,18 %. Měla by tak nadále disponovat podílem v pásmu 1-3 %. K posledním nahlášeným změnám lze zmínit březnový pokles podílu pod procentní hranici u americké Massachusetts Financial Services. Na konci února se naopak mezi kvalifikovanými akcionáři s podílem 1,04 % nově objevila Wellington Management Group.

Závěrem už jen pro zajímavost zmínit, že dle zatím posledních zveřejněných údajů k 31. březnu 2021 měla KB celkem 57 305 akcionářů, z toho 52 042 byly fyzické osoby z České republiky.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688