mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  21.04.2021 15:56:00

Top 10 atraktivních podnikatelských příležitostí v Nigérii

Top 10 atraktivních podnikatelských příležitostí v Nigérii

21.04.2021 / 15:42 | Aktualizováno: 21.04.2021 / 15:56

S počtem obyvatel přibližně 200 milionů lidí a hrubým domácím produktem HDP přes 400 miliard dolarů ročně je Nigérie přes řadu překážek nepochybně jedním z nejlepších míst k podnikání v Africe. Také v roce 2019 Světová banka uvedla Nigérii jako jednu z 20 zemí, které si zlepšily podmínky usnadňující podnikání, zejména jeho zahájení. Nigerijci jsou obecně velice podnikaví a orientováni na byznys, což se projevilo, jako po celém světě v reakci na kovidové výzvy tím, že se rozvinuly také nové oblasti podnikání. Níže uvádíme 10 podnikatelsky nejzajímavějších oblastí v Nigérii, které mohou přilákat pozornost českých firem a investorů.

V seznamu níže jsou prezentovány oblasti služeb a zboží, které jsou aktuálně velice poptávané a prožívají svůj boom:

1. Osobní přeprava na objednávku

Kvůli nedostatečné městské hromadné dopravě ve velkých městech převažuje kromě taxíků čím dál populárnější osobní přeprava na mobilní objednávku. Služby jako Uber a Bolt patří již ke každodennímu standardu a jelikož nyní monopolizují trh v této oblasti bezpečného pohybu po městě, existuje zde prostor jak pro vznik konkurenčních služeb, tak pro dodávky relevantních informačních technologií.

2. Doručovací služby

V důsledku lockdownu během pandemie i v Nigérii narostl diametrálně online prodej veškerého zboží a nově i dodávky potravin a hotových jídel. Ve velkých městech typu Lagos nebo Abuja se to nově hemží motocykly a auty s logy celé řady společností, které dopravují zboží ke svým zákazníkům. Zpráva společnosti Stears Business například zachycuje vzestupný trend a ziskovost obchodu s dodávkami potravin v nigerijském ekonomickém nervovém centru Lagos. Nigerijští zákazníci se zkušenostmi z Evropy či USA mají na donáškové služby čím dál vyšší nároky, co může umožnit českým firmám přinášet své zkušenosti do země.

3. Export místně dostupných zemědělských produktů

V Nigérii jsou široce a levně dostupné některé zemědělské produkty, které jsou v zahraničí velice ceněným zbožím. Příkladem jsou sezamová semínka, zázvor, kešu, mango, banány, bambucké máslo, kokosový olej, káva, různé druhy čaje, palmový olej, dřevo apod. Tyto produkty, pokud budou řádně zpracovány na místě za využití dostupné levné pracovní síly, mohou být velice zajímavým artiklem na místním trhu, ale zejména při jejich exportu.

4. Chov hospodářských zvířat

Chov hospodářských zvířat je další potenciálně zisková oblast, kterou stojí za to prozkoumat. S použitím českých znalostí a zkušeností v celé škále odvětví spojených s chovem hospodářských zvířat je zde velká možnost, jak se prosadit na místním trhu s 200 miliony lidí požadujících kvalitní stravu. Mezi specializované oblasti, které lze považovat za potenciálně výnosné, patří mimo jiné chov ryb, chov drůbeže, skotu, koz, chov šneků. V této oblasti se podařilo uchytit již několika českým firmám jako např. B27 (hnojiva, krmiva) a Dominant (násadová kuřata).

5. Prodej dětských výrobků

S ohledem na lidnatost země a její vysokou porodnost, lze předpokládat, že sektor kojeneckého a dětského zboží bude nadále velice vytížený a představuje pro podnikatele v tomto odvětví nekonečnou příležitost. Prodej dětských výrobků, jako jsou dětské pleny, dětské oblečení, kojenecká výživa atd. skýtá široké možnosti i pro české dodavatele.

6. Prodej stavebního materiálu

Stavební sektor patří momentálně taktéž k nejlukrativnějším. Velkoměsta se čím dál více rozrůstají a zvyšují tak poptávku po novém bydlení. Poptávka po kvalitním stavebním materiálu a zejména po interiérových prvcích (obklady, koupelnová keramika, baterie apod.) je tedy stále vysoká.

7. Mobilní peněžní agenti

Jedná se o rychle rostoucí obchodní branži v Nigérii, kterou mnoho lidí vyhledává kvůli její relativní lehkosti. Místo toho, aby Nigerijci využívali jednoduché, ale zpoplatněné bankovní transakce, nyní mnoho z nich dává přednost sponzorování mobilních peněžních agentů v ulicích, kdy mají díky jednoduchým mobilním aplikacím přístup k penězům kdykoliv. Z důvodu přísných bankovních regulací zahraničních transferů peněz je mezi Nigerijci a jejich diasporou stále více oblíbené financování rovněž prostřednictvím kryptoměn.

8. Prodej příslušenství pro mobilní telefony

Nigérie má 7. nejvyšší počet uživatelů mobilních telefonů na světě, v roce 2019 to bylo 172 milionů obyvatel. Veškerá soukromá, ale i obchodní komunikace probíhá prostřednictvím sociálních mobilních sítí. To nepochybně činí z prodeje příslušenství pro mobilní telefony dobrý obchod s neustále rostoucími požadavky.

9. Solární instalace

S nekonečnými výzvami nestabilních dodávek elektřiny v Nigérii, znečištěním a nezdravým hlukem generátorů se nyní mnoho lidí rozhoduje pro solární invertory. S rostoucí poptávkou Nigerijců ze střední třídy po střídačích proudu, který vyřeší právě problém generátorů, je podnikání v oblasti solárních instalací zajímavým a potenciálně atraktivním obchodním nápadem.

10. Zdravotnictví

Zdravotní péče v souvislosti s Covid-19 odhalila celou škálu svých problémů, spočívající zejména v nedostatečném odborném vzdělání a zejména úrovní poskytované péče a vybavení ve státních zařízeních. Tato oblast, jako všude na světě, je jednou z klíčových oblastí vyžadujících investice nejen finanční, ale hlavně lidské (vzdělávání) a časové. V oblasti zdravotnictví se už pozitivně zapojila na nigerijském trhu česká firma LINET a MZ Liberec.

Autor: Mgr. Beata Matusiková, MBA, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Nigérii


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688