uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  21.04.2021 14:12:25

Německo přitvrzuje v pokutách za překročení rychlosti


Pokuta za překročení rychlosti přes 20 000

O „sazebníku pokut“ za dopravní přestupky se vedly v Německu debaty a dokonce i pře. Nakonec je na světě jeho definitivní podoba. Na co se zaměří? Na posílení bezpečnosti provozu, důraz je kladen z jedné strany na ty nejohroženější účastníky provozu – chodce, cyklisty, ale z druhé strany zásadněji přitvrzuje vůči pirátům. V neposlední řadě jsou brány ohledy na záchranáře, kteří mají obecně, a v době coronaviru ještě více náročnou práci, přičemž jakékoliv zdržení převozu pacientů ohrožuje jejich život.

Začněme tím, co hrozí nyní v Německu za nejčastější dopravní přestupek, kterým je jízda nad stanovený rychlostní limit. Velmi zjednodušeně se dá říct, že pokuty byly za překročení povolené maximální rychlosti od 1 až 70 km/h a více stanoveny až na dvojnásobek dosavadní výše. Konkrétně. Za překročení o 1 až 10 km/h v obci je sankce 30 eur, mimo obec 20 eur. Za překročení o 26 až 30 km/h obci je pokuta 180 eur, mimo obec 150 eur. Nejvyšší postih pak může činit 800/700 eur za jízdu překračující povolené maximum o 70 km/h a více.

Uvedeme i několik dalších příkladů. Pokud jde o nevytvoření, nebo pozdní vytvoření záchranné uličky pro průjezd vozidel záchranného systému, bude sankce dosahovat 320 eur a zároveň hrozí i zákaz řízení na měsíc. Jestliže zaparkujete na místě vyznačeném pro invalidy, čeká vás nově v Německu postih 55 eur, ovšem na místě určeném pro hasiče už 100 eur.

Nový sazebník pokut rovněž zpřísňuje jednání těch motoristů, kteří ať už hlukem nebo emisemi – zbytečným dlouhodobým spuštěním motoru nebo jeho vytáčením, obtěžují ostatní. Za toto jednání mohou policisté požadovat pokutu 100 eur.

Pro nás nezvyklé je i stejně vysoké ohodnocení nesprávné jednání některých cyklistů. Konkrétně, pokud pojedou po chodníku, stejně jako když po cyklostezce pojednou „v protisměru“, tedy po levé straně, hrozí jim pokuta 100 eur.

Odborníci ÚAMK dlouhodobě upozorňují na fakt, že v ČR platí zastaralý a neodpovídající realitě jak sazebník trestných bodů, tak pokut. O změně bodového systému se spíše mluví, než by se jednalo. Jak vidět na západ od nás je tomu jinak.     

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688