Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  21.04.2021 09:13:00

Rozbřesk: Česká výrobní inflace zrychluje

Podle včera zveřejněných údajů statistického úřadu se ceny v tuzemském průmyslu za poslední měsíc zvýšily o 1,4 % a meziročně jsou výše dokonce už o 3,3 %. Hlavním důvodem jsou nepochybně vyšší ceny ropy a ropných derivátů promítající se nejenom do vývoje cen v rafinérském, ale i v chemickém průmyslu. Není to jediný důvod, protože ceny jsou v meziročním srovnání výše ve všech oborech s výjimkou výroby potravin a těžebního průmyslu. Kromě již zmíněných rafinérií, jejichž čísla se nezveřejňují, a základní chemie se rychle zvyšují zejména ceny kovů (konkrétně u surového železa o více než 17 %) a výstupní ceny v elektrotechnickém průmyslu. A zapomenout nelze ani rychle rostoucí cenu vody.

I když zvyšování cen v průmyslu probíhá v posledních měsících velmi rychlým tempem, nejde o plošný jev. Dotýká se především oborů citlivých na vývoj cen v zahraničí, a proto i nejrychleji rostou ceny PHM, chemických výrobků, základních kovů nebo třeba elektrického vedení jako jednoho z produktů elektrotechnického průmyslu. Ve většině dalších oborů jsou však nárůsty cen jen mírné. O to více je proto třeba dívat se dál za velká průměrná čísla, která by jinak mohla vyvolávat dojem přicházejícího inflačního boomu. Prostor zvyšovat ceny je pro velkou část průmyslu i nadále silně omezený pozicí firem na trhu, konkrétně jejich rolí v dodavatelských řetězcích. Neznamená to však, že se tento cenový vývoj ve výrobě nebude vůbec prolínat i do dalších odvětví či že jej nepocítí spotřebitelé. Nasnadě jsou nejenom ceny PHM, které jsou asi nejviditelnější, ale i ceny stavebních materiálů (aktuálně +4,2 %), nátěrových hmot a v neposlední řadě i automobilů.

V březnu však nerostly pouze ceny v průmyslu, ale i ve stavebnictví (o 1,9 %) a v zemědělství, kde výrazné zdražení produktů rostlinné výroby vykompenzoval propad cen masa. Vývoj zemědělských cen i cen zpracovatelů by měl i nadále držet na uzdě ceny potravin v rámci spotřebitelské inflace. I proto by měla celková inflace zůstat v blízkosti cíle i v následujících měsících.

*** TRHY ***

Koruna

Koruna v průběhu včerejšího obchodování testovala hranici 25,90 EUR/CZK, avšak nakonec zůstala jen pár haléřů nad ní. Domácí probouzení inflačních tlaků v podobě výrobní inflace ponechala bez povšimnutí a dál sledovala především dění v zahraničí. Tam bude pozornost směřovat k zítřejšímu zasedání ECB a výsledkům z amerického trhu práce. Český bondový trh dnes čekají dvě emise státních dluhopisů se splatností přibližně tři a jedenáct let v celkovém objemu 12 mld. korun. Od začátku roku již MF na primárním trhu prodalo papíry v hodnotě 192 mld. korun a vedle toho na sekundárním trhu prodalo papíry za necelých 83 mld. Celkem MF podle aktualizované strategie řízení dluhu bude letos potřebovat získat 728,4 mld.

Zahraniční forex

Na eurodolarovém trhu panuje před zítřejším zasedáním ECB klid a to přesto, že výnosy amerických dluhopisů následují negativní korekci na Wall Streetu a posunují se rovněž níže. Těžko vysledovat, co aktuálně vedle akcií tlačí výnosy dluhopisů směrem dolů, ale trhy může znervózňovat, že počty nových COVID případů navzdory pokračující očkovací kampani ve vyspělých zemích globálně rychle narůstají. Nově nakažení se pak rekrutují především ze tří emerging markets - Brazílie, Turecka a Indie (kde denní přírůstky dosahují již 300 tisíc nakažených denně).

Dnešní kalendář očekávaných událostí je prakticky prázdný, a tak eurodolar může i nadále vyčkávat na zítřejší zasedání ECB a eventuálně další americká data z trhu práce.

Ropa a zlato

Cena ropy WTI včera klesla o -1,5 % na 62,44 USD. Cena zlata naopak mírně stoupla o +0,4 % k 1778 USD za trojskou unci.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688