Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.04.2021 08:35:25

Netflixu přibylo podstatně méně předplatitelů. Akcie se propadly

Růst počtu předplatitelů Netflixu v prvním čtvrtletí výrazně zpomalil kvůli polevování pandemie nemoci covid-19 a nedostatku nových filmových a seriálových hitů. Přibyly jich necelé čtyři miliony na celkových 208 milionů. Analytici v anketě společnosti Refinitiv v průměru odhadovali, že nových předplatitelů bude 6,25 milionu. Americká internetová televize to oznámila v úterý po uzavření burz a její akcie vzápětí odepsaly 11 procent. Tržní kapitalizace firmy se tak propadla o 25 miliard dolarů.

Počet nových předplatitelů zaostal i za očekáváním samotného Netflixu. Zisk i tržby přední streamovací společnosti přitom od ledna do března silně vzrostly. Čistý zisk stoupl v prvním kvartálu meziročně o 140 procent na 1,7 miliardy dolarů (36,7 miliardy ) a tržby se zvedly o 24 procent na 7,2 miliardy dolarů.

Netfix se stal velkým vítězem koronavirové krize, která mu loni díky zavřeným kinům zajistila rekordní hospodářské výsledky. Pandemie ale zároveň ztížila natáčení nových seriálů. Firma navíc bojuje s rostoucí konkurencí, stále větší tlak na ni vyvíjí především hollywoodský gigant Walt Disney. Jeho streamovací služba Disney+ spuštěná v listopadu 2019 už v březnu překonala hranici 100 milionů předplatitelů. Ačkoli si Netflix stále předplácí více než dvakrát tolik lidí, Disney ztrátu rychle dohání a přitom je stále zastoupen ve výrazně méně zemích.

Na domácím trhu ve Spojených státech a v dalších regionech Netflix nedávno zvýšil ceny. Zpřísnil také postup v případě, kdy uživatelé sdílejí jedno heslo. To růst příliš nepodpoří - firma pro aktuální čtvrtletí očekává pouze 3,2 milionu nových uživatelů. V dopise akcionářům také varovala, že větší nabídku nového obsahu lze očekávat až ve druhé polovině roku.

Akcie firmy stouply za posledních 12 měsíců o 27 procent. Technologicky silný index Nasdaq Composite si proti tomu připsal 63 procent.

Netflix se nedomnívá, že v reportovaném období došlo k nějakému zásadnímu obratu v konkurenci. Pro druhou polovinu roku firma počítá s rychlejším růstem členství, protože divákům nabídne nové tituly, mimo jiné akční film Red Notice nebo nové epizody Zaklínače. Během daného kvartálu navíc ztratila jeden z populárních pořadů, když se komedie z pracovního prostředí “The Office” přesunula na konkurenční streamovací službu Peacock od Comcastu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688