army.cz (MO ČR)
Armáda  |  20.04.2021 00:00:00

Vyjet do mise není zadarmo. Strakoničtí vojáci musí dokázat, že na to mají

„Vojáci byli hodnoceni podle metodiky NATO – TACEVAL. Na průběh dohlížela komise, složená ze zástupců sekce plánování schopností Ministerstva obrany, velitelství Vzdušných sil Armády ČR a dalších útvarů a složek resortu obrany. Přezkoušení je nedílnou součástí certifikace, kterou musí projít každá jednotka před výjezdem do zahraniční operace,“ uvedl major Roman Dvořák, jenž bude strakonickým vojákům v Litvě velet.

Jejich úkolem bude zabezpečovat protivzdušnou obranu bojovému uskupení, které v Litvě působí v souladu s konceptem Alianční předsunuté přítomnosti. Nikoho tedy asi nepřekvapí, že vojáci byli zkoušeni z toho, jakým způsobem vedou boj se vzdušným protivníkem. Přezkušováni byli jak operátoři, kteří obsluhují protiletadlové komplety RBS-70, tak i jejich velitelé.

Vojáci řešili skutečné bojové situace

„Při hodnocení jsme kladli důraz na sladěnost velitele a operátora, správné a včasné vydávání rozkazů k palbě a jejich důsledné splnění. Prověřili jsme, zda jsou velitelé schopni vybírat cíle dle pravidel střelby. U operátorů jsme se zaměřili na jejich dovednosti v zachytávání a sledování cílů,“ informoval instruktor z oddělení bojové přípravy nadporučík Pavel Zelenka.

Vojákům byly simulovány scénáře, jež se maximálně blížily skutečné bojové situaci. „Každá úloha se skládala z několika desítek cílů, které útočily v taktických formacích, v rychlém sledu a z různých směrů. Některé z těchto cílů byly vlastní, jiné byly záměrně mimo prostor odpálení rakety kompletu,“ doplnil nadporučík Zelenka.

Činnost vojákům ztěžoval i omezený počet raket. „Společně s hustotou náletové situace a časovým limitem to hodně prověřilo psychiku velitele i operátora,“ potvrdil nadporučík Zelenka, že to vojáci neměli jednoduché.

Nesestřelují pouze letadla

Zkouška čekala i vojáky, kteří obsluhují systémy velení a řízení palby. Chybět nemohlo ani přezkoušení ze střelecké přípravy a základních bojových dovedností jednotlivce. Vojáci tak museli prokázat, že si poradí při kontaktu s neozbrojenou i ozbrojenou osobou. Umí reagovat na nález nevybuchlé munice nebo nástražného výbušného systému. Vojáci musí mít nadrilované také postupy při raketovém nebo dělostřeleckém přepadu. Vědí, jak se chránit před bojovými chemickými látkami. Jsou schopni poskytnout první pomoc. Vojáci musí znát i to, jak postupovat při požáru, včetně použití hasicího přístroje a uhašení hořící osoby.

„Výraznou nervozitu jsem nepociťoval, ale určitou zodpovědnost jistě,“ svěřil se jeden z vojáků po přezkoušení. „Nechtěl jsem to zkazit ostatním. Záleží mi na tom, aby naše jednotka prošla a byla dobře hodnocená. Jako jeden tým fungujeme nejen v České republice, ale budeme tak fungovat i v Litvě,“ dodal strakonický voják.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688