Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  20.04.2021 00:00:00

Ceny jízdného MHD se v Hradci Králové zatím nemění

Ačkoli každým rokem rostou ceny vstupních nákladů, především pak mzdových či pohonných hmot, ceny jízdného MHD se v Hradci Králové neměnily za posledních pět let. Vedení radnice proto v posledních týdnech společně s dopravním podnikem jednalo o možných nových tarifech hromadné dopravy. Vzhledem k pandemické situaci se ale společně shodli, že ke změnám zatím nedojde. Dopravní podnik města Hradce Králové se od výskytu koronaviru v zemi potýká s úbytkem cestujících a propadem příjmů. Z důvodu úspor tak musela být odložena investice do nákupu autobusů v rámci pravidelné obměny vozového parku.
 

 
 
Poslední změna jízdného MHD v Hradci Králové byla zavedena v roce 2016. „Je přirozené, že ceny jízdného budou s ohledem na inflaci, růst cen vstupů a především mzdových nákladů, stoupat. Ačkoli je tedy úprava ceníku v budoucnosti nevyhnutelná, nechceme ji zatím vzhledem k pandemické situaci zavádět. K tomuto kroku můžeme přistoupit až ve chvíli, kdy se život alespoň z větší části vrátí do normálu a současná pandemie a platná vládní opatření již nebudou naši společnost omezovat vysokou nemocností, možnostmi výdělku a zaměstnanosti. Je to otázka několika měsíců až let,“ říká k současné situaci náměstek primátora pro správu městských organizací Pavel Marek. Případnou změnou ceníku jízdného se město zabývalo také z důvodu zvyšujícího se městského příspěvku dopravnímu podniku. „Iniciativa na návrh úprav ceníku, kterou jsme se zabývali, přišla z naší strany, jelikož jsme chtěli znát možné varianty, jak snížit nebo alespoň zastavit rostoucí výši příspěvku z rozpočtu města na městskou hromadnou dopravu, který je v současnosti na úrovni 279 milionů korun ročně,“ doplňuje náměstek Marek.

Dopravní podnik se od výskytu koronaviru v zemi potýká s úbytkem cestujících a propadem příjmů. „Za poslední rok nám klesly počty cestujících o 30 %, jen od začátku tohoto roku tak tratíme na tržbách více než devět milionů korun a mimo jiné kvůli této ztrátě jsme museli pozastavit plánovanou obměnu vozového parku v tomto roce,“ dodává ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham. Městský dopravce měl v letošním roce pořídit šest nových vozů za zhruba 50 milionů korun. Tento plán ale odsunul na příští rok.

Kateřina Šmídová, tisková mluvčí
 
Zodpovídá: Michal Komárek
Vytvořeno / změněno: 20.4.2021 / 20.4.2021
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688