pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  20.04.2021 00:00:00

Srdce Orlickoústecké nemocnice bude naplno bít už za rok

Budovaný Centrální urgentní příjem v Orlickoústecké nemocnici významně pozmění tvář celého areálu a stane se doslova jeho moderním srdcem. Najdeme ho v severovýchodní části v blízkosti stávající budovy chirurgických oborů a operačních sálů. Jednu z největších investic Pardubického kraje v posledních letech za 470 miliónů korun, která roste jako z vody, si prohlédla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.

Centrální urgentní příjem bude vstupní branou nemocných do nemocnice. „Dle charakteru onemocnění, jeho tíže, bude v těchto prostorách rozhodnuto, zda bude nemocný léčen ambulantně, nebo bude nutný pobyt v nemocnici. K tomuto rozhodnutí slouží celý komplet laboratorních i zobrazovacích vyšetření, jako rentgen, ultrazvuk, CT a laboratorní vyšetření. Zde bude postaráno jednak o akutní, ale i dlouhodobě nemocné se zhoršením zdravotního stavu,“ vysvětlil náměstek pro léčebnou péči Orlickoústecké nemocnice Vratislav Dědek, který spolu s generálním ředitelem Nemocnice Pardubického kraje Tomášem Gottvaldem náměstkyni provázel.

Vše postupuje podle harmonogramu

Stavba už je ve vysokém stádiu rozestavěnosti. „Prošla jsem si první nadzemní podlaží, kde vzniká pracoviště centrálního urgentního příjmu s odbornými vyšetřovnami. Ve druhém nadzemním podlaží bude oddělení ARO s dvanácti lůžky a ve třetím jednotka intenzivní péče interních oborů s kapacitou čtrnáct lůžek. V podzemí je prostor pro provozní zázemí nové budovy s technologickým zařízením a rýsují se už i šatny a prostory pro sociální zařízení personálu,“ uvedla Michaela Matoušková, kterou příjemně překvapila čistota, jakou v celé stavbě stavební firma dodržuje.

„Důležitá zpráva je, že vše pokračuje dobře a podle plánu, harmonogram stavebníci dodržují, a tak vše nasvědčuje tomu, že centrální urgentní příjem se může v lednu příštího roku předávat. Samozřejmě potom bude nějakou dobu trvat přesunutí všech oborů do nového prostoru,“ vyjádřila radost z rychlého postupu prací náměstkyně. „Zaznamenala jsem, že zaměstnanci nemocnice se na nové prostory moc těší a že je to něco, co prožívají za svého - třeba i několik desetiletí dlouhého - působení v Orlickoústecké nemocnici poprvé. Těší se, že budou pracovat v novém prostředí s novými přístroji a že budou moci svým pacientům zajistit úplně jiný proces vyšetření a rozhodnutí o přijetí do nemocnice.“

Z CUPu všemi směry „suchou nohou“

Všichni pacienti budou díky centrálnímu urgentnímu příjmu přijímáni na jednom místě. Zvláštní vstup bude určen těm, co přijdou s potížemi sami, či je někdo přiveze, ale i ti, které přiveze záchranka. Jejich cesty se nebudou křížit. „Budova je propojena s dalšími budovami speciálním koridorem, takže následný transport bude takzvaně „suchou nohou“ na ostatní oddělení, což je velké plus pro pacienta i pro zdravotnický personál,“ vysvětlila Michaela Matoušková.

Orlickoústecká nemocnice má velkou spádovost a ošetřuje a operuje mnoho chirurgických a traumatologických pacientů, kteří žijí či navštěvují blízké Orlické hory i Dolní Moravu a Králický Sněžník. V současné době má přes 330 lůžek, zhruba 750 zaměstnanců a za rok vyšetří bezmála 400 tisíc pacientů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688