Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.04.2021 17:46:56

Rotace od defenzivy a „inflační očekávání“ akciového trhu

O vlivu dluhopisového trhu na akcie se hovoří často a právem. V současné době pochopitelně zejména v souvislosti s tím, jak (ne)rostou výnosy dlouhodobějších obligací a jaký by to mohlo mít dopad na akcie. Goldman Sachs ale nyní přišel se zajímavým grafem, který se dívá na jeden specifický vztah mezi akciemi a dluhopisy.

1. Dluhopisy a akcie - Hodnotu akcií určuje vedle očekávaného toku hotovosti i požadovaná návratnost, tedy bezrizikové výnosy spolu s rizikovou prémií. Bezrizikové výnosy jsou obvykle aproximovány desetiletými vládními obligacemi. A i z čistě fundamentálního hlediska je tak pochopitelné, proč se nyní diskutuje o tom, kam až by se tyto výnosy mohly zvednout. A kdy by třeba začal tento pohyb škodit akciím.

V této souvislosti je důležité mít na paměti, že pohyb výnosů je provázán s očekávaným růstem celé ekonomiky. Lepší by tak byla diskuse o tom, jak se budou pohybovat výnosy obligací relativně k očekávanému nominálnímu růstu ekonomiky (či z hlediska akcií k očekávanému růstu ziskovosti).

Vedle tématu „požadovaná návratnost/výnosy obligací – růst“ se pak hovoří o tom, jak mohou vyšší výnosy dluhopisů ovlivnit tok peněz do akcií. Je to ale přirozeně téma kryjící se s výše uvedeným, jen zarámované volněji s tím, že nízké výnosy obligací prostě zvyšují atraktivitu akcií a naopak. V „Pár úvah o dalším vývoji na akciích a výnosech obligací“ jsem před časem v této souvislosti prezentoval konkrétní úvahy a čísla. Ty stále drží, jen s tím, že projekce růst od MMF se od té doby zvedly, pro letošní rok na 6,4 %.


2. Indikátory dalšího vývoje.
Dluhopisové trhy mohou také pro akcie fungovat jako vedoucí indikátor dalšího vývoje. Vysvětlení možná tkví ve větší střízlivosti dluhopisových investorů, ale každopádně v minulosti byla období, kdy další vývoj odhadli lépe právě dluhopisoví investoři a ti akcioví se až po čase přidali. V úvodu jsem zmínil graf od Goldman Sachs, na který se můžeme dívat podobnou perspektivou. Nejde ale o vývoj celého trhu, nýbrž o to, jak se spolu historicky rýmují dluhopisovými trhy implikovaná inflační očekávání a cyklické akcie (relativně k defenzivním):

akcie soustružník dluhopisy trh očekávání
Zdroj: Twitter

GS v komentáři ke grafu píše, že cyklické tituly nyní za inflačním očekáváním zaostávají. Pokud bychom předpokládali, že dluhopisové trhy mají podobně jako nejednou v historii lepší odhad než trhy akciové, dostaneme se právě k takovému pohledu. A čekali bychom tudíž, že rotace od defenzivě k cyklickým akciím má ještě další prostor.

Graf bychom ale také mohli interpretovat obráceně – lépe to nyní odhadují akcioví investoři a dluhopisy to s inflačním očekáváním přehání. Tuto interpretaci by podporovala historie zobrazená grafem. Obě křivky se sice pohybují se slušnou korelací. Pokud se ale jejich cesty rozejdou, bývají to inflační očekávání, co nakonec vzdá své utržení a vrátí se k cestě, kterou vytyčily akcie.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688