Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  19.04.2021 15:21:38

CRIF: V 1Q21 vzniklo nejvíce firem za poslední dva roky, v březnu nejvíce za 4 roky. Zároveň také zanikla řada aktivních firem


V březnu vzniklo v České republice 3 031 obchodních spolešností, o 453 více než v únoru a nejvíce od března 2017. Zároveň zaniklo 1 260 obchodních společností, o 162 více než v únoru. Během celého prvního čtvrtletí letošního roku vzniklo v České republice 8 022 obchodních společností, o 527 než o rok dříve a nejvíce za poslední dva roky. Zároveň zaniklo 3 697 společností, o 387 méně než před rokem a nejméně za poslední rok a půl. V Česku tak v prvním čtvrtletí vzniklo dvakrát více obchodních společností, než kolik jich zaniklo.
Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

„Počet nových společností je letos zatím podobný jako v roce 2019, což je pozitivní zpráva. Ukazuje to, že lidé dokážou najít i v současné situaci příležitost a odvahu k podnikání. Na druhou stranu je potřeba upozornit na to, že mezi živnostníky je situace zcela odlišná a že počet lidí, kteří si letos založili živnost, je v kontextu minulých let velmi nízký. Dále je vhodné připomenout, že letos více než v předešlých letech zanikají společnosti, které vykazují obrat,“ upozorňuje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF.

Do konce března zaniklo 148 společností s obratem nad 10 milionů korun

Většina společností, které v posledních letech zanikají, nemá v Rejstříku ekonomických subjektů uvedou kategorii obratu. Ale zatímco třeba v prvním čtvrtletí roku 2018 tvořily tyto společnosti 99 % všech firem, které během této doby zanikly, letos to bylo jen 84 % společností. Z 3 697 zaniklých společností tak obrat nevykazovalo 3 114. Mezi zbylými 583 zaniklými společnostmi byly nejčastěji ty s ročním obratem do 200 tisíc korun, ale také 148 firem s obratem vyšším než 10 milionů korun. „Tato data ukazují, že je potřeba aktuální situaci vždy vnímat v souvislostech a nesoustředit se pouze na jeden vybraný ukazatel, protože v takovém případě můžeme dospět k výrazně odlišným závěrům. Je jistě pozitivní, že se opět zvýšil počet nových společností, na druhou stranu z trhu více než dříve mizí společnosti, které reálně podnikaly, platily daně a zaměstnávaly lidi, i když většina z nich patří ke spíše menším společnostem,“ říká Věra Kameníčková.

Vzniky a zániky firem v březnu: nejvíce firem vzniklo v Praze a v informačních a komunikačních technologiích 

V březnu vzniklo nejvíce obchodních společností v Praze, (1 422), v Jihomoravském kraji (363) a v Moravskoslezském kraji (261). Počet zaniklých obchodních společností byl nejvyšší opět v Praze (601), v Jihomoravském kraji (172) a ve Středočeském kraji (82).

V rámci jednotlivých odvětví vzniklo v březnu nejvíce obchodních společností v informačních a komunikačních technologiích (475), ve zpracovatelském průmyslu (233) a ve stavebnictví (209). Nejvíce společností naopak zaniklo v obchodu (400), v nakládání s nemovitostmi (230) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (169).

V posledních 12 měsících přibývaly nejrychleji obchodní společnosti na Vysočině, kde na 10 zaniklých společností připadlo 45 nově založených, a v Olomouci, kde na 10 zaniklých připadlo 37 nově vzniklých společností. Naopak počet firem se snížil v Karlovarském kraji, kde na 10 zaniklých společností připadaly pouze 4 nově vzniklé.

V rámci odvětví přibývaly společnosti nejrychleji v informačních a komunikačních technologiích, kde na jednu zaniklou společnost připadalo téměř 13 nových. Naopak v řadě odvětví se počet společností snížil. V nakládání s nemovitostmi připadalo na 10 zaniklých společností6 nových, v profesních, vědeckých a technických činnostech 4 nové a v obchodu dokonce to byly dokonce pouze 2 nové společnosti na 10 zaniklých. U třetiny nových společností však nebyl uvedený obor podnikání, proto může být v těchto odvětvích situace o něco lepší, než vyplývá z aktuálních statistik.











K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688