Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Stavební spoření  |  19.04.2021 14:37:25

Bez ohledu na pandemii si stavební spoření připsalo loni v České republice výtečné výsledky


Stavební spořitelny v České republice vykázaly v loňském roce meziroční růst naprosté většiny sektorových ukazatelů. Vyplývá to z právě zveřejněné ročenky stavebního spoření, kterou zpracovává Asociace českých stavebních spořitelen. Nejvyšší úrovně v historii stavebka u nás dosáhl podíl úvěrů na vkladech, který se meziročně zvýšil o více než tři procentní body na 80,9 %.

Velmi výrazný byl meziroční nárůst poskytnutých úvěrů, který dosáhl 36,8 %. V roce 2020 poskytly stavební spořitelny 55 005 úvěrů v celkové hodnotě 65,4 miliardy . Průměrná výše nově poskytnutého úvěru přitom dosáhla 1,2 milionu – poprvé v historii českého stavebního spoření tak překonala hranici jednoho milionu korun. Úvěry ze stavebka tedy opět potvrzují, že jsou pro řadu lidí efektivní cestou k lepšímu bydlení.  

„V srpnu roku 2020 navíc úvěrové financování prostřednictvím stavebních spořitelen pokořilo významnou historickou metu. Stavební spořitelny již totiž od začátku své činnosti poskytly úvěry v celkové sumě jednoho bilionu . To je, jako kdyby se realizovalo milion rekonstrukcí za milion korun,“ uvedl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. 


Počet nově uzavřených smluv o stavebku dosáhl v loňském roce 519 696 a počet smluv ve fázi spoření meziročně stoupl o 16 tisíc (0,5 %) na 3 242 740. Klientům přitom stavební spořitelny spravovaly 362,7 miliardy korun (meziročně o 3 miliardy více), což je 13 % vkladů českých domácností v bankovním sektoru. Průměrná částka na smlouvu činila 112 tisíc . Tento ukazatel je stabilní a za posledních pět let se téměř neměnil. 



Celkový podíl úvěrů na vkladech se meziročně zvýšil o více než tři procentní body na 80,9 % a dosáhl nejvyšší úrovně v historii stavebka u nás. Víc než čtyři pětiny depozit slouží k financování úvěrů, tedy lepšího bydlení, což ukazuje na smysluplnost a vysokou míru efektivity celého systému.



Průměrný poskytnutý úvěr dosáhl částky téměř 1,2 milionu korun a průměrný vklad 112 tisíc korun. To mimo jiné znamená, že stavební spořitelny v dnešních podmínkách potřebují deset průměrných klientů, kteří spoří, aby mohly poskytnout jeden průměrný úvěr.  

 

Stavební spořitelny financují nejčastěji rekonstrukce

Nejčastěji si klienti půjčují na rekonstrukce a modernizace. Vloni tak učinili ve 35 % případů, druhá nejčastější kategorie „ostatní“ zahrnuje mimo jiné i refinancování dříve poskytnutého úvěru na bydlení. Toho klienti využívají stále častěji, aby si vylepšili podmínky splácení.  

„Nabídka stavebních spořitelen pokrývá prakticky všechno, co souvisí s lepším domovem. Půjčit si lze na nová okna, renovaci bytového jádra, stejně jako na pořízení domu za několik milionů korun. Stavebko je vítězem mezi úvěry bez zajištění zástavním právem k nemovitosti. Výhoda úvěrů od stavebních spořitelen je pro klienty jednoznačná: nízká úroková sazba a dostatečně dlouhá doba splatnosti,“ říká Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. 




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688