Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  19.04.2021 14:13:14

Shoptet: Obrat e-shopů byl v letošním prvním kvartálu o 16 mld. Kč vyšší než v loňském


Obrat českých e-shopů se podle analýzy společnosti Shoptet v letošním prvním kvartálu oproti loňskému zvýšil o 16 miliard korun. Zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku prodaly e-shopy zboží za zhruba 21 miliard korun, v tom letošním za přibližně 37 miliard. Hlavním důvodem je rostoucí obliba online nákupů, které se stále častěji týkají jídla z restaurací, potravin i věcí denní spotřeby. E-shopy na platformě Shoptet meziročně zaznamenaly prudký růst – s nárůstem obratu o 51 % výrazně převýšily tržní průměr. Během prvních tří měsíců roku na platformě vzniklo zhruba čtyři tisíce nových e-shopů, o jejich zakládání je podle společnosti stále enormní zájem.

České e-shopy v letošním prvním čtvrtletí meziročně bezmála zdvojnásobily svůj celkový obrat. Oproti prvním třem měsícům loňského roku, kdy dosáhly obratu 21 miliard korun, letos ve stejném období prodaly zboží za 37 miliard korun. „Hlavním důvodem obrovského růstu e-commerce je sílící obliba online nakupování. Ta se projevuje mimo jiné tím, že vedle jídla z restaurací a potravin nakupují lidé v e-shopech i běžné produkty denní spotřeby. V našem březnovém průzkumu potvrdila polovina dotázaných, že online nakupují vše, co je možné. A téměř polovina v tom plánuje v maximální možné míře pokračovat i nadále,“ uvádí Samuel Huba, CEO společnosti Shoptet.

Prudký růst menších a středních e-shopů

Na růstu celé e-commerce se významně podílely i menší a střední e-shopy, kterým se v letošním prvním kvartálu extrémně dařilo. Jen obchody na platformě Shoptet dosáhly celkového obratu přibližně 13 miliard korun, zatímco před rokem to bylo „jen“ šest miliard korun. Meziroční 51% nárůst obratu e-shopů na platformě Shoptet navíc výrazně překonává průměr celého trhu české e-commerce. „Už delší dobu sledujeme trend rostoucí obliby menších a středních e-shopů, na kterých Češi nakupují stále častěji. Jedním z faktorů je podpora lokální ekonomiky. Tyto e-shopy navíc bývají specializované na vybraný sortiment, u kterého tak mohou zákazníkům poradit mnohem lépe. Zároveň stále neustává enormní zájem o založení nových e-shopů, od začátku roku do konce března jich u nás vznikly přibližně čtyři tisíce,“ vysvětluje Samuel Huba.

Průměrný nákup meziročně zdražil

Stejně jako se zvýšil souhrnný obrat českých e-shopů, stoupla i cena průměrného nákupu na nich. Ta z 1800 korun v loňském prvním čtvrtletí vzrostla na letošních 2160 korun. Důvodem je podle Shoptetu zejména opadnutí loňské nejistoty, kvůli které lidé méně utráceli. Mezi nejprodávanější kategorie zboží začátkem letošního roku patřily potřeby pro zahradu a domácnost, kosmetika, drogerie či ochranné pomůcky. K dlouhodobě nejprodávanějším kategoriím zboží v e-shopech nicméně patří elektronika a domácí potřeby, stoupá ale také podíl potravin. S rostoucí oblibou online nákupů se rovněž vyvíjejí i trendy v platebních metodách. „Češi stále častěji platí online kartou, tento způsob využívá už 36 % lidí. Naproti tomu klesá dříve oblíbená dobírka, její podíl aktuálně činí zhruba 28 %,“ dodává Samuel Huba z Shoptetu.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688