mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  19.04.2021 10:03:00

Sasko usiluje o příchod nových investorů

Sasko usiluje o příchod nových investorů

19.04.2021 / 09:57 | Aktualizováno: 19.04.2021 / 10:03

Hnědouhelná těžba v sasko-braniborském regionu Lužice spěje nezadržitelně ke svému konci. Přerod kraje těžkého průmyslu těžebních hlubin a obřích uhelných elektráren v moderně strukturovaný region plný zajímavých investičních příležitostí je dlouhodobou a zásadní politickou prioritou Saska. Pochopitelně – je nutné najít nová pracovní místa v nových společnostech pro tisíce lidí, kteří byli dosud zaměstnáni v oblastech spojených s těžbou. Majákem pro firmy, které se začínají o Lužici zajímat, se má stát Centrum investiční podpory.

Lužice systematicky pracuje na vybudování image lukrativního moderního průmyslového regionu, který by svými možnostmi a vstřícností k podnikání mohl přilákat nové investory z Německa i ze zahraničí. Svazy hospodářského rozvoje obou spolkových zemí (Wirstschaftsförderung Sachsen GmbH, Brandeburg) nyní spojily síly a vytvořily koncept centrálního poradenského místa, které poskytne potenciálním investorům komplexní podporu jejich podnikatelského záměru.

Webová platforma lausitz-invest.de (jazyky němčina, angličtina, polština) je prvním a již funkčním elementem Centra investiční podpory. Představuje jednotlivé územní celky (Budyšín, Zhořelec atd.) z pohledu investiční atraktivity a přiřazuje k nim konkrétní poradce, které je možno oslovit.

Základním stavebním kamenem Centra se má v dohledné době stát Showroom situovaný v areálu průmyslového parku hnědouhelné elektrárny Schwarze Pumpe u města Cottbus. Bude to místo prvních schůzek investorů s místními experty a možnými partnery, odtud budou také vyrážet na obhlídku předem vytipovaných podnikatelských lokalit. Vše za asistence a plné technické podpory zaměstnanců svazů hospodářského rozvoje.

Třetím pilířem podpory se má stát informační databanka „Lausitz-Investor-Guide“, v níž naleznou investoři přehledné údaje potřebné pro analýzu svého možného businessu v Lužici.

Jedním ze strategických lákadel, jak přitáhnout do regionu inovativní a perspektivní společnosti, je drážďanská Technická univerzita s renomovaným titulem excelence, která právě v oblasti nových technologií produkuje jeden úspěšný start up za druhým. Strukturální změna v Lužici je tématem několika jejích velkých projektů, a to zejména na poli digitalizace. Jak uvádí vedoucí skupiny technologického transferu prof. Ronald Tetzlaff, vědkyně a vědci Technické univerzity jsou připraveni podílet se na vzniku nových společností v Lužici, které budou čerpat z výzkumných poznatků univerzity. Financí je dostatek, nyní jde o to, spojit peníze a vědu tak, aby pomohly vzniku životaschopných a zajímavých společností v kraji, který se co nevidět stane modelovým pro mnoho dalších oblastí v Německu i za jeho hranicemi.

Autorka: Lenka Konšelová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát České republiky v Drážďanech


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688