Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Dotace  |  19.04.2021 10:17:28

Nové „covidové“ programy, včetně kompenzačního bonusu za 1000 korun, jsou fiaskem. Podnikatelé na ně nedosáhnou, navíc programy trestají jejich akceschopnost a flexibilitu


Podnikatelé mohou od těchto chvil, přesněji od dnešní deváté hodiny ranní, žádat o podporu v rámci programu COVID Nepokryté náklady. Nárok na dotaci mají ti z nich, kteří za leden až březen zaznamenali propad tržeb alespoň o 50 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského nebo předloňského roku.  

Na novou generaci „covidových“ programů, mezi něž patří právě i COVID Nepokryté náklady, však podnikatelé nedosahují snadno. K této nové generaci náleží ještě nová podoba kompenzačního bonusu, až tisícikorunového, a také program COVID 21.  

Z hlediska podnikatelů je základním problémem všech těchto nových programů to, že zahrnují poměrně přísnou podmínku zmíněného alespoň padesátiprocentního propadu tržeb. Vzhledem k tomu, že se řada podnikatelů v uplynulém roce snažila s pandemickou situací popasovat, zaznamenala mnohdy propad méně výrazný. Pokud třeba provozovatel restaurace přešel na prodej o okénka, vykazuje často zhruba třetinový propad tržeb. Nemá tak nárok na čerpání z nové generace „covidových“ programů. Zato jeho konkurent, který na pandemickou situaci nijak nereagoval, místo otevření okénkového výdeje zůstal doma, nyní čerpat může.  

Podmínka padesátiprocentního poklesu tržeb je tedy nejen stanovena přísně, ale navíc ještě trestá ty podnikatele, kteří se prokázali jako akceschopnější a dokázali si zákazníky flexibilně získat i ve ztížených podmínkách. Přesně tento typ podnikatelů, akceschopných a flexibilních, je celospolečensky přínosnější než ti jejich kolegové, kteří se se ztíženými podmínkami „porvat“ odmítli.  

Nevhodně nastavené podmínky čerpání programů nové generace odrážejí právě i čísla shrnující dosavadní zájem o ně. Například v případě nového, až tisícikorunového kompenzačního bonusu ministerstvo financí předpokládalo, že si o něj zažádá až 400 tisíc osob. Ve skutečnosti byl zatím tento bonus vyplacen za únor 85 tisícům osob, za březen pak 69 tisícům a za duben zatím ani ne 1500 žadatelům. I když přičteme žádosti o čerpání z programu COVID 21, přes tři tisíce, stále zdaleka nejsme ani na polovině osob, které měly podle ministerstva financí čerpat nový kompenzační bonus.   

Starý, pětisetkorunový bonus přitom v každém z jeho celkem šesti bonusových obdobích dostávalo vyplacený průměrně zhruba 137 tisíc osob. Popularita současné podoby kompenzačního bonusu tak dramaticky zaostává. Lze hovořit o fiasku.  


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

21.04. 05:32  Naschvál? (Gregor)
20.04. 22:25  Naschvál? (Gregor)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688