Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.04.2021 09:04:00

Rozbřesk: Česko-ruská diplomatická přestřelka na trhy nedopadá

Česko žije aférou kolem vyhoštění ruských diplomatů v odvetě kvůli podezření ze zapojení příslušníků ruské tajné služby do výbuchu skladu munice ve Vrběticích v roce 2014. Napjaté vztahy s Ruskem však zatím na české trhy nijak výrazně nedopadají - česká koruna sledovala na konci uplynulého týdne s povděkem pozitivní náladu na amerických akciových trzích a relativně stabilní výnosy globálních dluhopisů a nejinak tomu bude asi i na začátku týdne nového.

Rostoucí diplomatické napětí mezi Českem a Ruskem by také nemělo výrazněji zasáhnout českou ekonomiku. V poslední dekádě dál klesal podíl českých vývozů do Ruska - ze zhruba 4 % v roce 2012 na necelá 2 % celkových vývozů dnes. I pokud by z jakéhokoliv důvodu došlo k výraznému poklesu poptávky Ruska po českém a evropském zboží (stejnému jako v roce 2009), byly by dopady rozpoznatelné pouze v nejexponovanější odvětvích - na prvním místě u strojařů, výrobců kovů a v automotive.

Na globální úrovni bude jednou z hlavních událostí zasedání ECB. Důležité bude, jak dlouho se ve finále ECB rozhodne pokračovat v rychlejších a flexibilnějších mimořádných pandemických programech (PEPP). Jsou to právě tyto mimořádné programy, které umožňují ECB nakupovat velice široké spektrum aktiv a které byly hlavním motorem rychlého nárůstu eurové likvidity v posledních kvartálech. Bilance ECB díky nim vzrostla ze zhruba 40 % HDP na začátku roku 2020 až na dnešních více než 60 % HDP. Důležité rozhodnutí o tom, zda pokračovat ve “zrychlených” nákupech pod hlavičkou PEPP, však asi padne až v červnu - ve chvíli, kdy bude k dispozici nová inflační prognóza i hodnocení finančních podmínek.


*** TRHY ***

Koruna

Česká měna se drží lehce pod 26,00 EUR/CZK a jako by si rozmýšlela další směr. Česko ruská diplomatická přestřelka ji pravděpodobně výrazněji nezasáhne. Dobrou zprávou pro ni navíc je, že po březnových inflačních číslech v USA zatím ne-restartoval růst globálních výnosů a na trhy se nevrací strach z inflace. Koruně také mohou pomáhat zlepšující se domácí pandemická čísla, i když ta budou hrát na českém devizovém trhu pravděpodobně sekundární roli.

Zahraniční forex
Vynikající americká data implikující, že dubnový přírůstek nových pracovních míst by mohl být vyšší než 1 milion, nedokázala posunout výnosy vzhůru (spíše naopak). Není tedy divu, že eurodolar stagnuje pod úrovní 1,20.

První polovina týdne bude co do zajímavých událostí hluchá, pro eurodolar může být podstatné až čtvrteční zasedání ECB.

Ropa a zlato
Slabší americký dolar znamenal i růst zlata o 0,7 % na úroveň 1775 USD za unci. Druhá sledovaná komodita ropa WTI šla v pátek spíše stranou -0,5 %.

Akcie
Dow Jones Industrial Average v pátek posílil o 0,5 % a poprvé ve své historii překonal hranici 34.000 b. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,4 % a zároveň stanovil nová historická maxima na 4187 b. Americká banka Morgan Stanley vykázala zisk 2,2 USD na akcii a výnosy 15,7 miliardy dolarů. Technologická společnost Cisco posílala o více jak 2 %. Sektorově neméně vydařenou seanci mají za sebou energie (XOM -0,56 %, CVX -0,44 %). Jednotlivé indexy uzavřely v pátek následovně: Index Dow Jones Industrial Average posílil o 0,5 % (34.200 b.), S&P 500 o 0,4 % (4.185 b.) a technologický Nasdaq Composite o 0,1 % (14.052 b.).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688