mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  18.04.2021 10:40:00

Aktuálně ztížené podmínky cestování do Egypta, Súdánu a Eritreje v souvislosti s šířením COVID-19 - PCR-test vyžadován i v letoviscích Šarm el-Šajch, Hurgháda, Marsa Matrouh, Taba, Marsa Alam a v hlavním městě Káhiře.

Aktuálně ztížené podmínky cestování do Egypta, Súdánu a Eritreje v souvislosti s šířením COVID-19

01.02.2021 / 11:30 | Aktualizováno: 18.04.2021 / 10:40

Věnujte prosím pozornost níže uvedeným informacím ke ztíženým podmínkám cestování do Egypta, Súdánu a Eritreje v souvislosti s pandemií koronaviru.

Egypt

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

V neděli 11. dubna 2021 o půlnoci skončil v České republice nouzový stav. Vláda proto schválila sérii mimořádných opatření, kterými Ministerstvo zdravotnictví zavádí protiepidemická opatření na základě pandemického zákona. Informace a "co aktuálně platí" najdete na webových stránkách vlády ČR.

Vycestování z ČR (mimo nezbytné, naléhavé a neodkladné cesty) je zakázáno doněkolika zemí světa s extrémním rizikem nákazy COVID-19 způsobeného novými mutacemi koronaviru SARS-CoV-2 dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví.

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Rozcestník.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

MZV ČR doporučuje cestovat do EAR pouze v nezbytných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky. Upozorňujeme, že Egypt spadá do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy.

Na všech místech vstupu do země je zavedena povinnost předložit negativní výsledek PCR-testu ne starší než 72 hodin. PCR-test vyžadován i v letoviscích Šarm el-Šajch, Hurgháda, Marsa Matrouh, Taba, Marsa Alam a v hlavním městě Káhiře.

V letoviscích Šarm el-Šajch, Hurgháda, Taba, Marsa Alam je možné podstoupit PCR-test přímo na letišti za cenu 30 USD. Nicméně, zastupitelský úřad si dovoluje důrazně doporučit českým občanům podstoupit PCR-test před případným odletem do Egypta již v České republice. V případě v Egyptě zjištěného pozitivního výsledku budou možnosti Velvyslanectví ČR v Káhiře, s ohledem na pomoc směrem k nakaženému českému občanovi, velmi omezené. Úřad nemůže garantovat, jak bude s pozitivně zjištěným občanem nakládáno. Veškerá opatření jsou plně v kompetenci místních úřadů.

Děti do 6 let jsou z povinnosti předložení testu vyloučeni a nemusejí PCR-test podstupovat!

Každý cestující musí vyplnit prohlášení cestovatele s osobními údaji, které následně odevzdá při příletu do EAR.

Po příletu na letiště v EAR bude všem cestovatelům změřena teplota. Každý cestující musí mít uzavřeno zdravotní cestovní pojištění.

Před případnou nezbytnou cestou do zahraničí Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje českým občanům, aby si ověřili u zastupitelského úřadu Egypta v ČR, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily.

3. DOPRAVA:

V současnosti jsou v provozu pravidelné letecké linky cestovních kanceláří mezi Prahou a turistickými letovisky Marsa Alam a Hurgádou. Pro přímé letecké spojení do Káhiry lze využít linku z Vídně či Frankfurtu nad Mohanem. V souvislosti s probíhající pandemií mohou být uplatňovány doplňující omezení, doporučujeme informovat se o aktuální situaci u konkrétního přepravce, popřípadě u poskytovatelů dalších služeb.

4. OPATŘENÍ:

V případě pozitivního výsledku PCR-testu, ať již při příletu do země nebo před odletem do ČR, je osoba umístěna do hotelového karanténního pokoje. Veškerá opatření jsou plně v kompetenci místních úřadů či hotelů.

Ubytovací, stravovací či dopravní služby jsou standardně v provozu a nejsou nijak omezeny.

O aktuální situaci v konkrétní destinaci je vhodné informovat se ještě před započetím cesty, a to na zastupitelském úřadě Egypta v Praze nebo u poskytovatele cestovních služeb.

Léčba v nemocnicích může přijít až na 15.000 /den. Nakaženou osobu nelze repatriovat běžným letem a nelze ovlivnit její případné umístění do karantény či do nemocnice.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Ministerstvo zdravotnictví (pouze arabsky)

Egyptian Tourism Authority

Ministerstvo zahraničních věcí

Možnosti PCR-testování v Egyptě, seznam centrálních zdravotních laboratoří

6. NÁVRAT DO ČR:

S ohledem na stávající ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR je nezbytné se před cestou z ČR do Egypta prokázat negativním PCR-testem ne starším než 72 hodin, nebo antigenním testem ne starším než 24 hodin . Seznam centrálních zdravotních laboratoří včetně dalších informací ohledně podmínek návratu do ČR je věnován samostatný odkaz.

 

Súdán

Z důvodu rozsáhlých povodní vyhlásila vláda v Súdánu počátkem září stav nouze, který potrvá tři měsíce. Území celé země je zároveň vyhlášeno za oblast postiženou přírodní katastrofou. Mezinárodní letecká přeprava je umožněna z letiště v Chartúmu.

Eritrea

Letiště a hranice země zůstávají uzavřené. Eritrea se nyní zaměřuje na nelegální přechody hranic, které do země údajně importovaly nové případy koronaviru. Žádný komplexní plán rozvolňování vláda zatím nepředstavila.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688