Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.04.2021 10:35:37, aktualizováno 16:08:50

Pražské burze v týdnu opět pomohly hlavně akcie ČEZ, téměř pak vzlétly akcie PILULKA


Pražská burza si v týdnu prošla poměrně volatilním obchodováním. A to zejména díky bankovním titulům a akciím ČEZ. Index PX tak v návaznosti i intradenně výrazně osciloval okolo hranice 1 100 bodů. Domácí trh tím každopádně zaznamenával nové nejvyšší úrovně od loňského února, tedy vymazal ztráty po tehdejším vypuknutí pandemie v Evropě. Týden index PX zakončil na téměř 1 104 bodech, tedy  oproti minulému pátku si polepšil o více než procento.

indexu PX druhý týden v řadě nejvýrazněji přidaly akcie ČEZ, které tak prodloužily svou růstovou šňůru na neobvyklých již šest týdnů. Vzhledem k jejich aktuální výrazné cca 21,6% váze v indexu PX se svým tentokrát více než 4% růstem staly opět hlavní podporou domácího trhu. Nejspíše v návaznosti na vysoko držící se ceny elektřiny titul prorazil v úvodu týdne technickou hranici u 580 . Následně se začal přibližovat k vlastně další technické hranici u 600 . Téměř 6letá maxima titulu napomohly k nadprůměrné likviditě, když se v týdnu zobchodovaly akcie ČEZ za více než 1,1 mld. .

Nakonec v týdnu druhé nejvýkonnější akcie MONETA se nejprve obchodovaly i na více než měsíčních minimech. Rozhodnutí ČNB o možnosti navýšit podíl v bance ze strany skupiny PPF až na 30 % následně titulu v pátek pomohlo vrátit se kurzově k ceně odkupu. Investoři totiž mohou v úterý očekávat přítok miliard korun vzhledem k vypořádání druhé zbylé části odkupu ze strany společnosti Tanemo. A tedy znovu příp. zamířit s prostředky do titulu. Sledovány jistě také následně budou oznamované akcionářské změny velkých hráčů. Možno zmínit, že ještě před zmiňovaným vypořádáním dále klesl podíl Goldman Sachs (již pod hranici 3 %), která se přitom v lednu krátce překvapivě stala i více než 12% akcionářem. 


Bronzové akcie KOFOLA prorazily letošní maxima a ocitly se nejvýše za více než rok. Zveřejněné hospodářské výsledky a výhled u investorů zřejmě vyvolaly přesvědčení o zachování dividendy. Titul si tak otevřel cestu k další technické hranici u 290 , potažmo až k 300 . Již nyní se každopádně stal z indexu PX letos druhým nejziskovějším (po akciích CZG).

Proražení letošních maxim se podařilo také akciím O2, které tak dále navýšily svá téměř již 3letá maxima. Vzhledem k historickým obvyklostem se zdá již na spadnutí oznámení společnosti o výši letošní dividendy, potažmo i svolání valné hromady.

Oznámení o navýšení majetkového podílu v australské společnosti Raygen Resources, disponující mj. technologiemi na účinnější využití solární energie, nasměrovalo na sever akcie PHOTON ENERGY. Všechny zisky však neudržely.

Akcie ERSTE se ve Vídni obchodovaly i na 3 týdenních minimech, nakonec je páteční nádech dostal do zisku. Neutrálně zakončily akcie KB, které se nejprve obchodovaly i nejníže v tomto roce. Investory jakoby rázem titul nejprve přestal zajímat, když se začal obchodovat bez nároku na účast na valnou hromadu plánovanou na příští týden. 

U londýnských titulů možno zmínit, že na domovském trhu tentokrát větší volatilitu spíše zaznamenávaly akcie likérky STOCK. U softwarového titulu Avast pak mohou zvýšit investorskou aktivitu v úterý zveřejněné hospodářské výsledky za úvodní část roku.


Ze sledovaných titulů se vítězem týdne každopádně staly mimo index PX stojící akcie PILULKA, které tak vymazaly část výrazných ztrát z předchozích dvou týdnů.

V příštím týdnu investoři nadále jistě budou ovlivňováni hospodářskými výsledky zejména z Wall Street. Otázkou nadále zůstává geopolitické napětí, které trhy stále neberou v potaz. Vzhledem i k událostem u nás se však situace může rychle změnit.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688