Lukáš Blažek (Ronda Invest)
Okénko investora  |  17.04.2021 11:46:18

Následky pandemie se na rezidenčním realitním trhu neodrážejí, ceny dále rostou

Češi si mnohem více berou úvěry oproti minulému roku. Zároveň více přestavují a opravují své nemovitosti, aby smysluplně využili čas. Cena pozemků neustále roste, a to i na venkově. Rovněž vzrostla poptávka po rekreačních nemovitostech, kterých na trhu ubývá.

 

Objem úvěrů vzrostl v únoru 2021 oproti minulému roku o 42 %

Česká národní banka (ČNB) a Česká bankovní asociace zveřejnila aktuální statistiky, ze kterých vyplývá, že kumulativní objem hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v únoru 2021 celkem 22,5 miliardy korun. Jedná se tedy o vyšší číslo než v lednu, kdy byl objem poskytnutých hypotečních úvěrů 20,1 miliardy korun. Ještě zajímavější je ovšem porovnání se stejným obdobím minulého roku, kdy se objem hypotečních úvěrů zvýšil o 42 %. Je tedy patrné, že Češi se i nadále nebojí investovat do bydlení a očekávají spíše další růst cen nemovitostí.

 

Pandemie motivovala Čechy k úpravám bydlení

V souvislosti s vyšším objemem úvěrů jdou ruku v ruce i úvěry za účelem rekonstrukce. Stavebnictví se stále potýká s větší poptávkou a nedostatkem pracovní síly. V průměru si Češi půjčují na rekonstrukci či modernizaci bydlení kolem 400 tisíc korun (ČSOB Stavební spořitelna). Zájem o přestavby dokládá i vyšší zájem o řemeslníky. Nejmenovaný internetový portál, který zprostředkovává různé řemeslníky, eviduje zhruba 15 % nárůst poptávky. Část Čechů stále realizuje úpravy svépomocí bez stavební firmy. Jde o logické následky pandemie, kdy Češi častěji pracují z domova. Vyvstala tedy nová potřeba doma vytvořit multifunkční prostor, kde lze zároveň vzdělávat děti, nerušeně pracovat, pasivně odpočívat nebo třeba i cvičit.

 

Ceny rekreačních nemovitostí vzrostly, některé objekty se cenou za metr blíží Praze

V souvislosti s brzkým příchodem léta Češi přemýšlí, kam pojedou letos na dovolenou. Vzhledem k vývoji v posledním roce se část Čechů rozhodla pro dovolenou v tuzemsku. Realitní společnost Bidli, která zprostředkovává prodej nemovitostí, eviduje zhruba 30 % nárůst poptávky po rekreačních nemovitostech oproti minulému roku. Aktuálně se na serveru Sreality.cz nabízí zhruba 900 chat či chalup k prodeji. Poptávka je ovšem mnohem vyšší. V některých oblíbených turistických lokalitách jako je Šumava či Krkonoše se cena za metr u některých objektů přibližuje k cenové hladině v Praze. Vzhledem k aktuálnímu vývoji na realitním trhu mají aktuálně potenciál i odlehlejší nemovitosti, které lze přes léto pronajímat k rekreaci.

 

Ceny pozemků i na venkově rostou

Podobným tempem rostou i ceny pozemků, zejména těch stavebních na venkově v dojezdové vzdálenosti 20 až 30 kilometrů od větších měst. Ceny stavebních pozemků rostou v průměru o 11 % ročně, nicméně tento údaj není potvrzený českým statistickým úřadem (ČSÚ). Vzhledem k tomu, že byla zrušena povinnost platit daň z nabytí nemovitých věcí, ČSÚ nemohl kvůli chybějícím datům tento údaj pro rok 2020 zpracovat.

 

Celkově tedy pandemie nepřinesla očekávaný pokles cen nemovitostí, ale paradoxně naopak přispěla k ještě větší poptávce po domech, bytech, pozemcích, chatách i chalupách a dalšímu růstu jejich cen.

 

Ing. Lukáš Blažek, Ph.D.

Lukáš Blažek má jako obchodní ředitel společnosti RONDA INVEST 20letou praxi v bankovním i nebankovním sektoru. Je absolventem inženýrského studia na Fakultě dopravní ČVUT a doktorského studijního programu na Fakultě podnikohospodářské na VŠE. Kromě obchodní činnosti také vystupuje na odborných seminářích a aktivně se podílí se na vývoji produktů. Lukáš je mediální tváří společnosti. Ve volném čase se věnuje akademickému působení na Vysoké škole ekonomie a managementu.

RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688