Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  16.04.2021 00:00:00

Pro královéhradecký kraj je důležitá péče o rodiny a seniory. Pokračuje v Koncepci rodinné politiky

16. 4. 2021 Autor: Jiří Klemt

Královéhradecký kraj obdržel od Nadace J&T finanční dar 155 tisíc korun na vypracování transformačního plánu péče o ohrožené děti. Cílem spolupráce je nastavení systémových změn v oblasti péče o ohrožené děti v regionu, které povedou k tomu, aby co nejvíce dětí vyrůstalo v bezpečném a přirozeném rodinném prostředí.

 

Pro kraj je důležitá péče o rodiny a seniory. Pokračuje v Koncepci rodinné politiky

 

Kraj společně s nadací momentálně pracuje na Strategickém plánu celé Transformace a na transformaci dvou zařízení, a to Dětského domova v Jaroměři a Dětského centra Dvůr Králové nad Labem.

 

„Transformace péče o ohrožené děti prochází v našem kraji novým impulzem. Naším cílem je v co nejvyšší možné míře dětem dopřát další průběh dospívání v přirozeném rodinném prostředí. Velmi mě těší, že se o problematiku péče o ohrožené děti nestará pouze státní sektor, ale že toto důležité téma není lhostejné ani nadacím klíčových aktérů v jednotlivých sférách podnikatelského prostředí. Propojení těchto dvou sektorů vnímám jako záruku pro zlepšení podmínek pro děti, které při startu života neměly tolik štěstí,“ vyzdvihuje začínající spolupráci kraje a Nadace J&T náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová.

 

Odborníci krajského úřadu z odborů sociálních věcí, školství a zdravotnictví společně projednávají první kroky při tvorbě komplexní strategie. Následně dojde k analýze získaných dat a určování jednotlivých oblastí, které samotná transformace ovlivní.

 

„Komplexní plán péče o ohrožené děti bude řešit i větší přiblížení prostředí dětských domovů běžnému rodinnému zázemí a větší samostatnosti dětí. Postupně chceme vytvářet zázemí pro rodinné skupiny v rozmezí pěti až osmi dětí včetně vychovatelek do bytů v běžné bytové zástavbě. Dále je zapotřebí příprava cvičných a startovacích bytů pro dospívající, nebo systém doprovázení dětí do samostatného života,“ doplňuje náměstkyně Berdychová.

 

Úřady loni odebraly z rodin v České republice 2 903 dětí. Nejčastějším důvodem odebrání dítěte z původní rodiny je zanedbání výchovy. Dítěti chybí například dostatečná strava, bydlení, hygiena nebo zdravotní péče. Rodiče často neví, jak se o dítě postarat, protože se to sami neměli od koho naučit. Nebo v některých případech dítě dokonce nechtějí.

 

Královéhradecký kraj zřizuje sedm dětských domovů pro zhruba dvě stovky dětí. Ty se nacházejí v Jaroměři, Vrchlabí, Dolním Lánově, Sedloňově, Nechanicích, Broumově a Potštejně.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688