Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.04.2021 11:00:05

Ever Given a sen radikálních protekcionistů

Je to obrovský úspěch! Výroba se vrací zpět domů, obchodní deficity leží na nule, predátorské obchodní praktiky mizí. Tak komentuje uvíznutí lodi Ever Given v Suezském kanálu na stránkách Cato Institute Tom G. Palmer s tím, že tato loď zablokovala tok zboží ve světové ekonomice a donutila řadu lodí, aby pluly po mnohem delších trasách. Zmíněná nehoda „naplnila sny radikálních protekcionistů“, protože „po sedm velkolepých dní byla blokována doprava zboží v hodnotě asi 9 miliard dolarů“.

Většina tohoto zboží mířila podle ekonoma do Spojených států a zhoršovala by tak jejich obchodní deficity, které podle protekcionistů páchají v americké ekonomice obrovské škody. Dopad na globální dodavatelské řetězce přitom bude ještě nějakou dobu znát. Lars Jensen, který stojí v čele dánské společnosti SeaIntelligence Consulting, dokonce tvrdí, že to bude několik měsíců. Ever Given tak splnila sen protekcionistů, přestože, jak Palmer dodává, i výraz protekcionista je zavádějící. Omezování globálního obchodu totiž nechrání domácí ekonomiku, ale jen zájmy některých skupin.

Ekonom tvrdí, že kdyby se protekcionisté chovali konzistentně, měli by Ever Given oslavovat za to, jak narušila globální obchod. Z ekonomického hlediska totiž není rozdílu mezi tím, když gigantická loď zablokuje významnou námořní trasu, a tím, když mezinárodní obchod zablokují zákony či cla. „Někteří lidé vnímají zahraniční obchod negativně. Domnívají se, že když si koupíte něco z jiné země, ztrácíte tím. Tito lidé by tak měli být šťastní, když se takové zboží nemůže dostat do země,“ píše ekonom a pokračuje:

Bývalý prezident Donald Trump řekl, že Čína bere Spojeným státům 500 miliard dolarů ročně. Podle tohoto pohledu toto bohatství opustilo USA, ale ignoruje se, že z Číny do Spojených států dorazil nábytek, počítače, integrované obvody, sportovní vybavení, elektronika a tak dále. A ignoruje se i vše, co prodali Američané do Číny, počínaje letadly a konče sójou. „Protekcionisté se prostě domnívají, že když někam pošlete peníze, prostě jste prodělali. Takže podle této logiky když zaplatím v potravinách, bohatství mě opustilo a má jej někdo jiný,“ píše ekonom.

Adam Smith v roce 1776 psal, že „nic nemůže být absurdnější než doktrína vyrovnaného zahraničního obchodu. Podle ní dva spolu obchodující státy neztrácejí pouze v případě, že jejich bilance je vyrovnaná. Jestliže tomu tak není, jedna strana vždy ztrácí a jedna získává. Tento pohled je přitom s námi již celá staletí, po celá staletí je vyvracen, ale stále se drží při životě. „Ekonom Henry George jednou řekl, že blokovat obchod znamená uvalovat na sebe samé embargo. Protekcionismus vede k tomu, že si v dobách míru děláme to, co nám naši nepřátelé dělají v době války,“ dodává Palmer s tím, že „přitom stačí trocha logiky“.

Zdroj: Cato Institute


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.08.2018Bullard: Protekcionisté nejsou USA, ale ti ostatní Patria (Patria Finance)
06.01.2017A language dies every 14 days Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688