mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  15.04.2021 20:28:00

Minnesota Trade Office plánuje podzimní misi do ČR pro minnesotské zdravotnické firmy

Minnesota Trade Office plánuje podzimní misi do ČR pro minnesotské zdravotnické firmy

15.04.2021 / 20:23 | Aktualizováno: 15.04.2021 / 20:28

Kancelář Minnesota Trade Office zorganizovala virtuální seminář za účasti minnesotských zdravotnických firem zaměřený na obchodní a investiční příležitosti v České republice, Maďarsku a Chorvatsku, primárně ve zdravotnickém sektoru. Cílem semináře bylo oslovit malé a střední minnesotské zdravotnické firmy s tím, že minimálně 15 z nich se může zúčastnit obchodní mise do ČR, Maďarska a Chorvatska na přelomu září /října 2021 za předpokladu, že to aktuální pandemická situace dovolí.

Minnesota

Minnesota

Virtuální se seminář se uskutečnil dne 13. dubna 2021 za účasti zástupců třech vybraných zemí pro podzimní obchodní misi (ČR, Maďarsko a Chorvatsko) a zhruba 25 až 30 minnesotských zdravotnických firem, které zvažují účast na této obchodní misi. Nicméně nabídka účasti na obchodní misi se neomezuje pouze na ty firmy, které se účastnily semináře. Nabídka Minnesota Trade Office zůstává otevřena všem malým a středně velkým zdravotnickým firmám se sídlem v Minnesotě s tím, že MTO ji bude hradit až 50% výdajů spojených s obchodní misí.

V dané fázi ještě nešlo o vytipování zdravotnických firem v ČR, nicméně k tomu dojde v momentě, kdy bude jisté, že se mise uskuteční.

Na virtuálním semináři byl představen zdravotnický sektoru ČR a jeho potenciálu, který se minnesotským firmám nabízí včetně základních informací o investičních pobídkách, které ČR zahraničním firmám v zdravotnickém sektoru aktuálně nabízí. Nad rámec prezentace obě strany ocenily pozitiva přítomnosti řady velkých minnesotských zdravotnických firem na trhu ČR.

Zdravotnický sektor státu Minnesota představuje světovou špičku

V Minnesotě působí více než 1000 zdravotnických firem (pouze v Kalifornii je jich více, ale jedná se o nesrovnatelně větší stát) a jsou primárně koncentrovány v trojúhelníku měst Minneapolis, St. Paul a Rochester, centra světově proslulé Mayo Clinic, s kterou již úzce spolupracuje Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) na základě dohod o spolupráci z let 2011 a 2016.

Několik základních údajů o zdravotnickém sektoru státu Minnesota:

  • má zde sídlo více než 1000 zdravotnických firem včetně zdravotnických zařízení a tyto firmy a zařízení zaměstnávají v Minnesotě zhruba 0,5 mil. obyvatel a dalších zhruba 1 mil. v zahraničí včetně ČR,
  • nachází se zde tzv. Minnesota’s Medical Alley, vůbec největší technologický klastr zdravotnických firem na světě a zároveň sídlo velkých globálních zdravotnických firem s přítomností i na trhu ČR. V Minnesotě mají svoji centrálu následující globální výrobci zdravotní techniky, jako jsou např. Medtronic, 3M Healthcare, St. Jude Medical, Smiths Medical, Coloplast US, Starkey Hearing Technologies a i další firmy zde mají alespoň významnou část své produkce na území USA, jako jsou např. Boston Scientific a Metro Mold & Design a další,
  • vedle přítomnosti těchto zdravotnických firem a zařízení je třeba zdůraznit, že státu Minnesota patří druhá příčka v USA, co se týče kvality a rozsahu poskytovaných zdravotnických služeb,
  • zdravotní komplex Mayo Clinic ve městě Rochester se řadí na první místo v USA v seznamu poskytovatelů zdravotních služeb a zároveň je zde vůbec největším zaměstnavatelem s více než 45 tisíci zaměstnanci,
  • téměř 20% z populace státu Minnesota pracuje ve zdravotnictví či v navazujících službách zdravotnického systému,
  • zdravotnictví se podílí zhruba 10% na HDP státu Minnesota, nominálně cca zhruba 37 mld. USD v roce 2019,
  • koncentrace vědeckých a výzkumných firemních i akademických center ve zdravotnickém sektoru především díky přítomnosti Mayo Clinic a University of Minnesota přináší vysoký počet schválených patentů na 1 milion obyvatel v jednotlivých kategoriích zdravotnického sektoru ve srovnání s ostatními státy USA: 1. místo v patentech v oblasti elektroterapie, 1. místo v patentech týkající se krevních filtrů a protéz, 2. místo v oblasti zubního lékařství a dentální hygieny, 2. místo v oblasti diagnostických přístrojů atd..

V Minnesotě s takto komplexním zdravotnickým sektorem se každoročně uskuteční řada odborných veletrhů a konferencí s mezinárodní dimenzí. Z pohledu českých výrobců a potenciálních exportérů do USA se jeví jako asi nejzajímavější veletrh s názvem MD&M Minneapolis se zacílením na zdravotní materiál a techniku, který byl z důvodu pokračování covidové pandemie odložen na až 3. až 4. listopadu 2021 ve městě Minneapolis.

Za úvahu stojí také příprava projektu ekonomické diplomacie (PROPED) v roce 2022 mimo jiné s cílem účasti na tomto veletrhu a dále v návaznosti na výstupy obchodní mise minnesotských zdravotnických firem na podzim 2021 do ČR, pokud bude realizována.

Potenciál spatřujeme nejen v navázání nových partnerství mezi českými firmami v rámci mise (o detailech obchodní mise bude mimo jiné informována Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků), ale i v případném rozšíření již existujících investičních aktivit vybraných minnesotských firem v oblasti zdravotnictví s přítomností v ČR, jako jsou např. společnosti 3M, Carlson Companies, Donaldson Ecolab, Medtronic aj..

Zpracoval: T. Trnka, vedoucí obchodně-ekonomického úseku, Generální konzulát Chicago

?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688