Martin Krištoff (CFD World)
Okénko investora  |  15.04.2021 14:16:06

Ekonomika na vzestupu

Optimističtí centrální bankéři v USA dělají vše pro podporu růstu

Ze Spojených států přichází vlna optimismu. Tvůrci politik Federálního rezervního systému (FED) sborově prezentují optimistické výhledy ohledně ekonomického růstu USA. Důvody jsou jednoznačné: rychle rostoucí počet očkovaných Američanů (a s tím spojené následné uvolňování opatření) a fakt, že štědrá finanční vládní pomoc se už dostává do domácností a podniků.


Optimistické prohlášení představitelů FEDu

Představitelé regionálních zastoupení Federálního rezervního systému komentují současnou situaci a očekávání v následujících měsících s optimismem. Prezident richmondského FEDu Thomas Barkin přirovnal pandemickou ekonomiku k horské dráze, na níž se vlak zastavil těsně před vzrušujícím úsekem, kde dráha padá střemhlav ve velké rychlosti do hlubin. Prezident FEDu v Atlantě Raphael Bostic sice řekl, že sleduje i rizika růstu trajektorie ekonomiky, avšak zůstává optimistický. "Mohli bychom vidět, jak se v létě rozvinou aktivity, které by mohly přinést ještě silnější oživení," řekl Bostic pro světovou radu v Atlantě. Prezident newyorského FEDu John Williams také uvedl, že i on je v otázce celkové ekonomiky optimistický. "V očkovacím programu děláme velké pokroky. Myslím si, že do budoucna máme mnoho pozitiv."


Americká centrální banka podřizuje vše podpoře zaměstnanosti

Pokud bychom podobný optimismus viděli v americké centrální bance v předchozích letech, signalizovalo by to, že tvůrci politik se pomalu připravují na zvyšování úrokových sazeb. Přesně s tímto přístupem počítají i obchodníci s úrokovými futures. Tržní ceny futures jasně naznačují, že se počítá se zvyšováním sazeb FEDu v roce 2022.

Tvůrci politiky FEDu však oponují. Začátkem dubna znovu potvrdili, že trvá avizované udržení úrokových sazeb na současné téměř nulové úrovni, dokud ekonomika nedosáhne zaměstnanosti před pandemií a současně inflace nedosáhne cíle 2 %. FED říká, že každý měsíc bude kupovat dluhopisy za 120 miliard dolarů, aby potlačili dlouhodobější výpůjční náklady, a to až dokud centrální banka neuvidím zásadní pokrok směrem k návratu k zaměstnanosti před pandemií i 2% inflačním cílům. Tento přístup vychází ze strategie přijaté loni v srpnu, která se soustřeďuje na to, aby se zásahy nezastavily přírůstky pracovních míst kvůli strachu z inflace.


FED otočil přístup

Nesrovnatelně s minulostí si FED stanovil velmi odlišné pásmo zvyšování sazeb. Připomněl to místopředseda dohledu FEDu Randal Quarles v úterý. Sám řekl, že ještě před dvěma lety by při aktuální předpovědi poklesu nezaměstnanosti a případného růstu mezd již argumentoval za zpřísňování politiky. Dnes je přístup přesně opačný. Quarles předpokládá, že FED nebude hýbat sazbami i za cenu toho, že inflace vystoupí kousek nad cílovou hodnotu 2 %.

Martin Krištoff

hlavní analytik CFD World

Martin Krištoff je hlavní analytik v CFD World. Před tím působil více než dva roky jako finanční analytik u obchodníka s cennými papíry CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. Věnoval se zejména portfolio managementu a analýzám akciových titulů z hlediska fundamentálních i technických ukazatelů. Nadále se zabývá fundamentálními a technickými analýzami především akciových titulů."


CFD WORLD

CFD WORLD poskytuje komplexní globální a investiční služby. Kromě možnosti obchodovat forex a CFD na akciích, komoditách a indexech mohou také klienti obchodovat s fyzickými akciemi. Začínající investoři uvítají příjemné a uživatelsky přívětivé rozhraní platformy MT5. Zkušenější investoři najdou všechny pokročilé nástroje a kompletní servis, na který jsou zvyklí. CFD WORLD disponuje nejnovějšími technologiemi a inovacemi při zajištění absolutní bezpečnosti pro své klienty. CFD WORLD přijala závazek dodržovat nejvyšší stupeň ochrany prostředků svých klientů ve smyslu směrnice o trzích a finančních nástrojích (MiFID II) a s dohledem a regulací Kyperské komise pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF licencí číslo 242/14.

Více na https://cfdworld.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688